Sommerkjøpene 2022/23Neste steg i Klopps evolusjonsteori: Darwinismen

For andre gang i Jürgen Klopps tid i klubben har en storspiller forsvunnet, men med signeringene av Fabio Carvalho, Calvin Ramsay og Darwin Nunez ser det igjen ut til at Liverpool har handlet godt under Klopp og en ny sportsdirektør.

Det handler ikke om «survival of the fittest», at de sterkeste overlever, når Sadio Manés historie i Liverpool nå er ferdigskrevet.

Når det kommer til å være sterkest og best, finner man knapt bedre eksemplarer i fotballverdenen enn senegaleseren på det tidspunktet han valgte å forlate Liverpool på. Men Mané ønsket seg nye utfordringer, og Liverpool aksepterte det fra en som har gitt alt for klubben i seks år.

Det er snipp, snapp, snute for eventyret om fronttrioen Salah/Firmino/Mané, men dette kan også være starten på et nytt eventyr. Starten på et nytt storlag under Jürgen Klopp.

Til tross for at Liverpool mister 30 år gamle Mané, var dette sannsynligvis den beste måten fornyelsen og foryngelsen kunne foregått på. Uten sure miner, uten bitterhet, men med et visst savn. Om det savnet blir stort eller lite, vil være opp til hvordan Klopp, Pepijn Lijnders & Co. løser den neste sesongen.

Den første utfordringen løste de mesterlig ved å svare på både Manchester Citys kjøp av Erling Braut Haaland og på Manés ønske om å dra på en gang. Trøst og optimisme kom i form av tidenes dyreste Liverpool-kjøp: Darwin Nunez.

Den ideelle Mané-erstatteren var sannsynligvis allerede på plass i januar med Luis Diaz. Med et nytt kjøp fra Portugal på plass med Nunez har Liverpool også skaffet seg et nytt angrepsvåpen, ulikt det de har hatt fra før.

Klopp har vist at han er tilpasningsdyktig en rekke ganger tidligere, og kjøpet av Nunez virker som den naturlige veien videre i Klopps evolusjon av Liverpool FC. Inn i 2022/23-sesongen har han fått et nytt overraskelseselement i laget.

Skreddersydd for Klopp

Jürgen Klopp arvet Philippe Coutinho og Roberto Firmino da han tok over i oktober 2015. Mens Coutinho allerede hadde vist sine stjernekvaliteter, fant Firmino et nytt nivå under Klopp. Han scoret aldri for Liverpool før tyskeren kom og fant Firminos perfekte rolle.

Da Sadio Mané kom til klubben fra Southampton i 2016, kom den første skreddersydde spilleren for Klopps system, og da Mohamed Salah kom året etter, var en ny uovervinnelig enhet etablert. Coutinho, Mané, Firmino og Salah fikk raskt navnet «Fab four». Men selv da Coutinho forlot gruppa i januar 2018, virket ikke de tre gjenværende bandmedlemmene å være nevneverdig svekket.

De tre har til sammen scoret utrolige 338 mål i alle turneringer på de fem sesongene de fikk sammen. Salah med 156, Mane med 107 og Firmino med 75. I 2017/18 satte de scoringsrekord i Champions League som trio med hele 30 mål til sammen – ti hver. Mer enn trioene med Ronaldo, Bale og Benzema i 2013/14 og Messi, Suarez og Neymar i 2014/15.

Historien om Liverpools suksess under Jürgen Klopp ble på mange vis skapt med kjøpet av Sadio Mané fra Southampton for 30 millioner pund 28. juni 2016. «Nok et Southampton-kjøp», var nok tanken fra mange den gangen, og tankene gikk raskt til Rickie Lambert, Adam Lallana og Dejan Lovren i 2014 og Nathaniel Clyne i 2015 som alle kom fra samme klubb. Men tanken om «nok et kjøp» forsvant raskt når Klopps fjerde kjøp, og det første storkjøpet, fikk vist seg fram på Anfield for første gang.

Den første sesongen ble det 13 mål på 29 kamper, så 20 mål på 44 kamper, 26 mål på 50 kamper, 22 mål på 47 kamper, 16 mål på 48 kamper og sist sesong 23 mål på 51 kamper. Han avsluttet sesongen som kandidat til Liverpools beste spiller etter nyttår.

Sadio Mané har konstant vært en av Liverpools mest stabile angrepsspillere i hele hans periode, og kanskje aller viktigst: Han er den som har stått fram når andre har slitt.

Det var han som fylte hullet da Coutinho hadde så «vondt i ryggen» at han knapt var involvert på starten av 2017/18-sesongen, det var han som dekket over for Salahs manglende målform denne våren, og det har vært mange slike øyeblikk med Mané. Han har stått fram når Liverpool har trengt en å lene seg på.

Dette er tross alt en spiller som startet karrieren på høyrekanten, fortsatte på venstrekanten da Salah kom, og gikk inn som midtspiss med ankomsten til Diaz. En annen av Manés store kvaliteter ut over allsidigheten, har hele tiden vært tilgjengeligheten og hvor lite skadet han har vært.

Fleksibel er fornavnet. Kvalitet er etternavnet. Og han har definitivt vist i 2022 hvorfor han vil bli savnet, og hvor store sko andre nå må fylle. I semifinalen i FA-cupen mot Manchester City på Wembley scoret han to mål i en kamp der han spilte seg fram til 10-er på spillerbørsen på Liverpool.no, noe han fulgte opp i sin neste kamp mot Manchester United der han igjen var målscorer og fikk 10 på børsen.

Seks år etter at han ankom Merseyside drar han nå 30 år gammel videre til Tyskland med en visshet om at legendestatusen er sikret for alltid i Liverpool by. Samlingen er i grunn komplett med Premier League-seier i 2019/20, Champions League-seier i 2018/19, FA-cupseier i 2021/22, ligacupseier i 2021/22, UEFA Super Cup i 2019 og VM for klubblag i 2019. På toppen av det har han også ledet Senegal til seier i Afrikamesterskapet og sikret landet ny VM-deltakelse.

På 269 kamper i den røde trøya har han scoret 120 mål og servert 48 målgivende pasninger. Og i 2018/19 delte han toppscorertittelen i Premier League med triokamerat Salah og Arsenals Pierre-Emerick Aubameyang, alle med 22 mål.

På lista over tidenes målscorere i Liverpools historie ligger han på 14. plass, foran Ian St. John.

Ønsket om å dra videre til Bayern München skal ifølge hovedpersonen selv utelukkende handle om å få en ny utfordring med ett år igjen av kontrakten. Det aksepterte Liverpool, som solgte ham for 35 millioner pund, med 27,5 millioner pund umiddelbart.

Selv om nye utfordringer trekkes fram, er det vanskelig ikke også å få en liten følelse av at Mané kan ha følt på noe av det samme som Gini Wijnaldum gjorde forrige sommer. Den lille følelsen av ikke å få hele den anerkjennelsen han fortjener, og følelsen av å stå i skyggen av noen andre. Den nye utfordringen i Bayern München kan også by på en følelse for Mané om igjen å være «the main man» i en ny klubb.

– En av Liverpools største spillere noensinne drar, og vi må vedkjenne hvor betydningsfullt det er. Han reiser med vår velsignelse og vår kjærlighet. Han reiser med en garantert status blant de største. Og ja, han reiser i en tid han er en av de beste spillerne i verdensfotballen. Men vi må ikke dvele ved det vi nå mister, i stedet skal vi feire det som vi har vært privilegert å ha, sa Klopp om Mané da bekreftelsen kom.

– Jeg husker at jeg ble spurt forrige sesong om å beskrive Sadio med tre ord. Jeg sa på det tidspunktet at det ikke var mulig å gjøre det. Hvis jeg skulle forsøke, så måtte jeg ha fått flere forsøk, fordi det er så mange måter du kan beskrive ham med tre ord.

– Verdens-klasse-spiller! Ekte klubb-legende! Ideell rolle-modell! Den perfekte lagkamerat! Medfølende, omtenksom person! Men de tre ordene som føles mest passende i dag, er også de hardeste å si: Vil savne deg, sa Klopp.

Mané var som skapt for Klopp, og Klopp var som skapt for Mané!

Auf Wiedersehen, Mané. En av Liverpools aller mest betydningsfulle spillere under Jürgen Klopp har nå tatt veien til Bayern München.

Auf Wiedersehen, Mané. En av Liverpools aller mest betydningsfulle spillere under Jürgen Klopp har nå tatt veien til Bayern München.

Rekordkjøpet

Allerede ni dager før Sadio Mané sa «auf Wiedersehen» til sine lagkamerater 22. juni, hadde bekreftelsen kommet fra Benfica om at de hadde akseptert Liverpools bud på spissen Darwin Nunez. Litt over et døgn etter Benficas melding kom også bekreftelsen om at kjøpet var i boks fra Liverpool. Nunez satte sin signatur på en seksårskontrakt med Liverpool til 2028.

Dermed hadde Liverpool respondert kontant på Manchester Citys kjøp av Erling Braut Haaland, og hadde sikret seg et storkjøp før de slapp Mané dit Klopp så mange ganger måtte slippe spillere fra Borussia Dortmund.

Nunez blir tidenes dyreste Liverpool-spiller. Virgil van Dijk hadde den tidligere rekorden da han ble kjøpt for 75 millioner pund fra Southampton i 2018. 

Klubbene har blitt enige om 75 millioner euro (64 millioner pund) med en gang, og summen kan øke til 100 millioner euro (85 millioner pund) om visse klausuler slår inn.

Akkurat hva disse klausulene består av, er det ulike oppfatninger om. Det virker å være enighet om at Liverpool skal betale fem millioner euro når han har spilt ti kamper i rødt. Den portugisiske avisen Record mener at de neste 10 millioner euroene vil komme ved 60 kamper. Den konkurrerende avisen O Jogo mener den neste utbetalingen kommer allerede etter 25 kamper, og resten av summen etter 60 kamper. Record og The Times mener de siste ti millionene vil komme basert på både individuelle prestasjoner og priser, samt Liverpools resultater.

Haaland vs Nunez

Mannen som nå ikke lenger er Liverpools dyreste spiller gjennom tidene, Virgil van Dijk, nevnte Nunez som en veldig god spiller allerede i et intervju tidligere i vår. 

– Man møter andre typer spisser nå, som gjør det veldig bra. Som Haaland eller Darwin. De er ganske like i spillestilen – veldig direkte, raske, høye, sterke, og de er vanskelige å møte, sa van Dijk da han gjestet Rio Ferdinand i BT Sport.

Sammenligningene mellom de to spissene har blitt enda mer relevant etter det intervjuet, og ikke minst etter at de ble sesongens storsigneringer for de to tittelrivalene. Verdens to mest attraktive spisser havnet i verdens to beste klubber.

Enkelte har hevdet at Liverpool like godt kunne kjøpt Haaland når prislappen på Nunez likevel var høyere, men da har man ikke tatt med seg omfanget av Haaland-avtalen. Haalands utkjøpsklausul var riktignok på 52 millioner pund, men takket være ekstreme agenthonorarer er summen for nordmannen allerede høyere enn det Liverpool betaler for Nunez.

Den anerkjente økonomitwitreren Swiss Ramble mener Haaland-overgangen allerede har kostet 43 millioner pund i agenthonorarer. 17 millioner av dem går til hans far Alf-Inge Haaland. Liverpool har på sin side betalt 13 millioner pund i agenthonorar. Her skiller det altså hele 30 millioner pund mellom hva de to klubbene har betalt.

I tillegg har nordmannen nesten tre ganger så høy lønn som rivalen, så også der vil prisen på overgangen øke etter hvert som tiden går. Haaland har signert på en femårskontrakt med en lønn på 375 000 pund i uken før skatt og 19,5 millioner pund i året, til sammenligning er Nunez sin lønn 140 000 pund i uken og 7,2 millioner pund i året.

Alt i alt betyr dette at Haaland totalt i løpet av fem år vil ha kostet City 193 millioner pund, mens Nunez vil ha kostet Liverpool 144 millioner pund.

Hvem som gir mest verdi som spiller, vil vi innen da også ha fasiten på.

Haaland har selvsagt noen utrolige tall å vise til med 13 mål på 15 kamper, 27 mål på 28 kamper og 22 mål på 24 kamper etter to og en halv Bundesliga-sesong i Borussia Dortmund. I Champions League har jærbuen 23 mål på 19 kamper, og på det norske landslaget 20 mål på 21 kamper.

Nunez var ikke like tidlig ute med å vise seg frem for verden – det har han først gjort denne sesongen. Hans første sesong i Benfica endte med seks mål og ti målgivende pasninger, men forrige sesong kom gjennombrudd både i hjemlig liga og i Europa.  

I Liga Portugal scoret Nunez 26 mål på 28 kamper og leverte i tillegg fire målgivende pasninger. Kun Robert Lewandowski scoret hyppigere i Europas topp seks-ligaer i den nylig avsluttede sesongen. Nunez scoret fire av målene på straffespark, og 25 av 26 mål kom inne i sekstenmeteren.

I Champions League scoret han seks mål på ti kamper, og med cuper scoret han totalt 34 mål på 41 kamper forrige sesong. På landslaget står han med 2 mål på 11 kamper.

Som en okse

– Han er den midtspissen jeg synes ligner mest på Haaland. På grunn av det fysiske, selvsagt, men de er begge litt uskolerte, tar utradisjonelle valg, og er veldig «rå» når de er rettvendt. Haaland har litt av det samme. Når han får litt fart og driver frem med ballen, så er det veldig vanskelig å stoppe ham, enten det er mot én eller to stoppere, uttalte Tor Kristian Karlsen til Liverpool.no.

– Nunez er absolutt best rettvendt når han får brukt farten og gjennombruddshissigheten, balansen og styrken. Han er som en okse, og er fryktelig vanskelig å håndtere i duellene for stopperne. Kommer du på etterskudd, er det veldig vanskelig å få ham ut av balanse. Han er veldig flink til å holde unna og øke farten underveis, og er så stabil og sterk at det er vanskelig for en stopper å få kontroll på ham uten å bruke ulovlige metoder.

– Nunez har blitt en bedre hodespiller i tillegg. Han er en spiller i enorm utvikling, og det gjør det enda mer spennende, for jeg tror ikke det stopper der. Jeg tror han kan fortsette, og utvikle seg enda mer.

Perfekt oppspillspunkt for Trent?

Nunez, som ble 23 år like etter overgangen, har spilt med trøye nummer 9 siden han kom til Benfica i 2022, og spiller med nummer 11 på ryggen for Uruguay. Men siden disse numrene er opptatt av Firmino og Salah, tok han selv over Divock Origis nummer 27 i Liverpool.

Nunez tok enorme steg som målscorer i 2021/22-sesongen. Blant annet scoret han både hjemme og borte mot Liverpool i kvartfinalen i Champions League, men banket også inn mål mot Ajax, Bayern München og Barcelona.

Ifølge The Times ble Jürgen Klopp overbevist om at Nunez er rett mann for laget i forbindelse med kvartfinalen i Champions League. Klopp så mange klipp av den 187 centimeter høye spissen i opptakten til kampene.

«Videomaterialet som ble presentert av analyseteamet, handlet mye om Nunez, som hadde vært sentral i portugisernes vei til kvartfinalen, med scoringer mot Bayern München og Barcelona i gruppespillet i tillegg til vinnermålet mot Ajax i åttedelsfinalen. Det var da Klopp så på videoene på AXA Training Centre at Liverpool-manageren ble solgt på Nunez og fikk ideen om å kjøpe ham. Han ble fyrt opp av 22-åringens store fart, øye for mål og arbeidskapasitet», skrev The Times.  

En gjennomgang The Kopite har gjort av Nunez’ scoringer (se egen faktaboks), viser at han også har stor variasjon i hvordan scoringene kommer. Som oftest scorer han med høyrebeinet. Det skjedde 23 ganger sist sesong, fem ganger scoret han med hodet og tre ganger med venstrebeinet. (Det var noen mål vi ikke fikk sett via vår analyseplattform InStat, derfor avviker tallene noe fra totalt antall mål.)

Den aller mest iøynefallende kvaliteten til Nunez er farten og den enorme trusselen han er i bakrom, men også hvor god han er på hodet etter innlegg fra kanten. Flere av scoringene kommer fra posisjoner som må være perfekte for innlegg fra Trent Alexander-Arnold den kommende sesongen. Han virker rett og slett som et perfekt oppspillspunkt fra høyrebacken, men også for de lange ballene fra van Dijk i bakrom.

Han virker også oppsiktsvekkende kald og kalkulerende alene med keeper. Rolig og klinisk. Ofte curler han ballen forbi keeperen med kraft. Han er også ekstremt god på å time løpene sine.

Det trekkes også fram at Nunez har mange evner også ut over det å være målmaskin. 

– Han scorer mye mål, men han spiller også for laget og gjør laget bedre. Han er mye i boksen, men kan også spille på kanten og åpne opp rom for andre spillere. Etter min mening vil han passe perfekt inn i Liverpool-laget, sa journalist Pedro Sepulveda fra Portugal til Sky Sports.

Nunez viste seg også som en veldig god dribler, med 39 vellykkede driblinger i ligaen, og igjen har Klopp fått en spiller han selv kan forme og utvikle.

– Darwin er en vidunderlig spiller. Han er allerede veldig god, men har potensial til å bli enda mye bedre. Derfor er dette så spennende, om jeg skal være ærlig. Hans alder, hans lidenskap, hans sult til å bli enda bedre enn han er nå. Han tror på vårt prosjekt og hva vi ønsker å gjøre som klubb. Han er like opprømt over å være hos oss som vi er over å ha ham her, noe som borger for et godt samarbeid, for vi setter pris på hverandres styrker.

– Han har alt verktøyet vi har vært på jakt etter. Han kan bestemme tempoet, han bringer med seg energi, han kan true bakrom både sentralt og på kantene. Han er aggressiv og dynamisk i sine bevegelser. Han spiller uten frykt, og er sterk. Det er viktig at vi skjønner at vi får en spiller i utvikling i Darwin, sa Klopp etter overgangen.

– Vi har fantastiske offensive alternativer allerede, og han blir en del av det angrepet nå. Derfor er det ikke noe press på ham. Han har skrevet under på en veldig lang kontrakt, og vi akter å utvikle hans talent og se ham vokse som spiller.

Presset vil nok være der uansett hva Klopp sier med den prislappen, men alt ligger til rette for at han skal lykkes.

– Det er bra for alle spillere å få en manager som kan forbedre deg og forme deg som spiller, og jeg tror Klopp vil hjelpe meg masse, sa Nunez da han poserte i Liverpool-drakta for første gang.

Den tredje fra Uruguay

Nunez ble født 24. juni 1999, og kommer fra byen Artigas med 40 000 innbyggere, nord i Uruguay like ved grensen til Brasil.

Faren var bygningsarbeider, og moren samlet flasker på gaten. Hvor mye foreldrene hadde ofret for at han skulle lykkes, var noe han selv fortalte da han først ble hentet til Europa for å spille for Almeria. Han hadde tryglet Penarols president om å la ham gå, slik at han kunne tilbakebetale foreldrene med å kjøpe et hus til dem. Motivasjonen hans var å kunne gi dem et bedre liv og endre på livssituasjonen deres.

Nunez spilte for akademilagene til La Luz og San Miguel de Artigas før Penarol fikk øynene opp for ham. Hans bror Junior hadde tidligere tatt samme rute til Penarol. José Perdomo, som var speideren som hentet dem begge til hovedstaden, sier det ikke var lett å overbevise mor om også å sende den andre sønnen til hovedstaden.

– Da Darwin ble 13 år gammel, tok jeg kontakt med faren Bibiano Nunez om å ta Darwin til Penarol, og han sa ja. Men da jeg kom til Artigas, var hans mor Silvia Ribeiro der, og sa «Perdomo, du har allerede tatt Junior fra meg, men Darwin – nei – han får du ikke. La oss vente litt lenger, for han er fortsatt for ung, og jeg vil ikke miste ham. Jeg savner allerede Junior mye», har Perdomo fortalt til BBC. 

– Det var en veldig vanskelig situasjon, og det tok tre-fire måneder med overbevisning til. Da vi endelig klarte det, kan du trygt si at hun ikke var veldig vennlig med meg. Hun var veldig sint, sier han videre.

Etter fire år i Penarol fikk han sin førstelagsdebut i 2017/18-sesongen mot River Plate Montevideo. Nunez skal ha slitt med skader etter at han først slo gjennom for førstelaget. Han hadde kneskader, som utsatte utviklingen, og det tok over et år fra debuten til han scoret sitt første mål.

Ifølge tall fra Transfermarkt scoret han bare fire mål på 22 kamper for Penarol, likevel må han ha vist bud om hva som ville komme da Almeria betalte hele 13 millioner euro for å sikre seg ham sommeren 2019. Det var klubbrekord for den spanske andredivisjonsklubben.

I U20-VM i Polen i 2019 hadde Norge et veldig spennende lag med Erling Braut Haaland på topp. Det var da Haaland for alvor ble lagt merke til i Europa da han scoret ni mål i samme kamp da Norge slo Honduras 12–0. I det samme mesterskapet møtte Norge også Uruguay, som hadde Darwin Nunez på topp. Uruguay vant 3–1, og kampens første målscorer var Nunez.

Nunez scoret 16 mål på 32 kamper i 2019/20-sesongen, den eneste han spilte for Almeria. Laget kom til play-off, men det tapte de. Da ble Nunez solgt videre til Benfica i 2020, og igjen satte Nunez klubbrekord i overgangspenger med 24 millioner euro.

I sin første sesong i den portugisiske ligaen kom Benfica på en skuffende tredjeplass, ni poeng bak Sporting som vant. Nunez scoret 14 mål og hadde 12 målgivende på 44 kamper. Kun seks av målene kom i ligaen.

Han hadde en kneoperasjon i mai 2021 som gjorde at han mistet den første måneden av forrige sesong, men så eksploderte det. Da han kom tilbake, hadde han tatt enorme steg, og ble toppscorer i Portugal. Nå blir han den tredje uruguayaner til å spille for Liverpool, etter Sebastian Coates og nettopp Luis Suarez.

Formasjonsendring på gang?

Nunez kan spille både til venstre og sentralt, og kan også ligge bak en spiss, men er nok aller mest tiltenkt rollen som lagets nye spydspiss.

Det kan fort være at startoppstillingen mot Fulham i Premier League vil være med Salah og Diaz på hver sin kant, og med Nunez som midtspiss. Men det lanseres i disse dager også mange andre alternativer. De åpenbare er i 4–3–3 der både Firmino og Jota naturligvis fortsatt vil være med på å kjempe om to av plassene, og både Jota og Diaz har også vist at de kan spille spiss, og det samme har Salah.

Men et moment som så langt ikke er omtalt så mye i denne saken, er Fabio Carvalho fra Fulham, som anses som en høyst sannsynlig 10-er. Det i kombinasjon med at Klopp kanskje fortsatt vil utnytte sin angrepsstyrke enda mer med så hard kamp om plassene, kan gjøre at Klopp kan gå for varianter av 4–2–3–1/4–2–4 denne sesongen.

Om det blir en plan A eller en plan B, gjenstår å se, men det kan ligge an til en nyutvikling av Liverpool som kan gjøre laget mindre forutsigbare og vanskeligere å lese. Klopp har også tidligere spilt varianter av dette i Dortmund, og også i Liverpool, spesielt for å gjøre plass til Xherdan Shaqiri i sin tid.

Med Nunez inn i laget virker det åpenbart at Liverpool har fått en ny trussel og en annerledes trussel enn laget har fra før. En spiller som vil true bakrommet enda mer som spiss enn det vi har vært vant med fra Firmino og Mané, som ofte legger seg dypere i banen.

Introduksjonen av Nunez kan tvinge motstanderne enda dypere, men da trengs enda mer kreativitet sentralt i banen. Analytiker Mark Carey har overfor The Athletic pekt på at dette kan presse fram en formasjonsendring hos Liverpool for å få mest mulig ut av Nunez og også gjenskape Firmino som en offensiv midtbanespiller, en posisjon han delvis testet ut mot Wolves og Real Madrid. Det pekes også på at Carvalho kan lære mye av Firmino i en slik rolle, før han selv er klar til å ta over. Carvalho har på sin side lyktes godt med å spille bak Aleksandar Mitrović i Fulham, som også er en kraftig spiss, i en sesong der Mitrović scoret 43 mål og Carvalho hadde 11 mål og 8 assist.

Fabio Carvalho kan bli en spennende spiller for Liverpool i årene som kommer.

Fabio Carvalho kan bli en spennende spiller for Liverpool i årene som kommer.

Ramsay - Det siste kjøpet?

Etter at Fabio Carvalho kom for 5 millioner pund fra Fulham, og med mulighet for 2,7 millioner pund ekstra om klausulene slår inn, og sommerens storkjøp Nunez fra Benfica på potensielt 85 millioner pund, kom sommerens tredje kjøp inn i form av den 18 år gamle høyrebacken Calvin Ramsay for 4 millioner pund fra Aberdeen i Skottland, en pris som kan øke med 2,5 millioner pund basert på antall kamper og hva han oppnår med Liverpool. 

Ramsay har vært i Aberdeen siden han var ni år gammel, men har til tross for sin unge alder allerede spilt 39 seniorkamper for laget etter at han fikk sin førstelagsdebut like før verden ble koronastengt i mars 2020. 

Liverpools nye nummer 22 har også gått gradene i det skotske landslagssystemet, hvor han har spilte sju kamper for U16-landslaget, tre for U17-landslaget, og så langt står bokført med tre kamper for U21-landslaget allerede før han har fylt 19 år.

2003-modellen ble i april kåret til årets unge spiller av de skotske fotballjournalistene. Men Ramsay har ikke satt seg skyhøye mål for sin første sesong i Liverpool, kanskje fornuftig når han vet at det er Trent Alexander-Arnold han skal kjempe mot.

– Bare det å få debuten vil være en drøm. Det blir en spesiell opplevelse. Selvsagt håper jeg å få spille så mye som mulig, men hovedmålet er bare å komme på banen på Anfield og vise meg frem, alt jeg har å tilby, sa Ramsay i sitt første intervju etter overgangen.

– Jeg har alltid heiet på Liverpool. Jeg husker godt at jeg var her da jeg var liten, min far viste meg noen bilder. Det er en enorm klubb, og det føles utrolig at jeg er her.

– Jeg er en høyreback som liker å angripe. Jeg er brukbar defensivt, men er nok best offensivt. Jeg kan legge gode innlegg og liker å skyte med begge ben. Jeg kan gå både sentralt i banen og ute på kanten og liker å kombinere med kantspilleren. Men hovedsakelig er jeg opptatt av å jobbe hardt for laget og gi alt jeg kan for klubben, sa han.

Liverpools satsing på unggutter var en viktig årsak til at han valgte overgangen.

– Mange unge spillere, som for eksempel Trent og Harvey Elliott, har fått muligheten. Her er det mulig å lykkes som ung spiller, og det er en av grunnene til at jeg valgte å komme. Jeg har sett klemmene hans (Klopp) på tv og håper å få en jeg også!

Klopp leverte raskt på klemmen, og også på rosen av sin nye spiller.

– Han er atletisk, smart, selvsikker og god teknisk. I tillegg er han svært opptatt av å lære mer. Så det er mye å like, sa Klopp. 

Det ble tidlig hevdet at Ramsay blir den siste signeringen i sommervinduet, men det vil naturligvis tiden vise. Mange har etterlyst forsterkninger også på midtbanen for Liverpool. Men på det tidspunktet, i hvert fall, så meldte et samlet korps av de som følger Liverpool tettest, at å prioritere å signere en ny midtbanespiller først vil komme sommeren 2023. Akkurat nå er Klopp fornøyd med de han har tilgjengelig, og dermed setter den nye sportsdirektøren, Julian Ward, overhalingen av midtbanen på vent.

Det neste store overgangsmålet vil kanskje bli Borussia Dortmunds Jude Bellingham. Tenåringen har fortsatt tre år igjen av sin kontrakt med Dortmund, og den tyske klubben har ingen planer om å gi slipp på midtbanespilleren denne sommeren etter at de solgte Haaland.

Det har ført til at Klopp nå sikter seg inn på et fremstøt mot Bellingham neste sommer. 

I mellomtiden blir det å trimme dagens tropp en oppgave resten av denne sommeren. Origi og Takumi Minamino har forsvunnet når dette skrives, Alex Oxlade-Chamberlain, Nat Phillips og Neco Williams er blant spillerne som kan være solgt innen dette bladet ligger i postkassa, eller når overgangsvinduet stenger.

Liverpool har igjen noe spennende på gang, og kanskje får vi i påvente av en ny midtbanespiller neste sesong se en videreutvikling av Liverpools spill også denne sesongen.

Calvin Ramsay ble sommerens tredje kjøp og skal på sikt bli en utfordrer eller arvtaker til Trent Alexander-Arnold på høyrebacken.

Calvin Ramsay ble sommerens tredje kjøp og skal på sikt bli en utfordrer eller arvtaker til Trent Alexander-Arnold på høyrebacken.