U21-laget møter Brighton kl. 17.00Ti spillere å se opp for på akademiet

Spenningen er alltid like stor før en ny akademisesong settes i gang. Hvilke spillere er det som markerer seg nok til å få muligheten i de hjemlige cupene? Hvem får muligheten i pre-season? Er det noen overraskelser som tvinger seg inn i Klopps planer? Dette er spillerne man bør holde et ekstra øye med fra akademiet.

Forrige sesong var det Tyler Morton som var den store overraskelsen – en spiller som med sitt kloke hode og spilleforståelse forut for sin alder tvang seg inn i Klopps planer. 19-åringen hadde bare trent sporadisk med førstelaget før sesongen, men endte opp med å spille i storkamper mot Tottenham, Porto og borte mot AC Milan. Han var sterkt delaktig i Liverpools reise til semifinalen i ligacupen, før han måtte rydde vei til Klopps mest betrodde menn i avslutningen.

Før neste sesong har reglene endret seg til at U23-ligaen nå i utgangspunktet er omgjort til en U21-liga, med muligheten for fem utespillere som er eldre enn 21 år og en eldre målvakt. I realiteten endrer ikke dette mye for Liverpools del, som alltid har vært mer opptatt av ungguttenes utvikling enn resultater i Premier League 2.

Gjennomsnittsalderen i U23-laget har normalt ligget godt under 21 år. Et spennende og innovativt grep klubben har tatt, er å hente inn Jay Spearing til laget. 33-åringen spiller fortsatt aktivt, og skal fungere som en mentor for de unge spillerne. Midtbaneterrieren fikk 55 kamper for Liverpools førstelag – inkludert ett ligacuptrofe, og har i tillegg spilt i alle de fire øverste divisjonene i England. Dyktige Barry Lewtas og Marc Bridge-Wilkinson skal fortsatt trene de to lagene.

Målet med denne artikkelen er ikke å skrive om de åpenbare talentene, blant dem nevnte Tyler Morton, Curtis Jones og Harvey Elliott, samt backene Owen Beck, Conor Bradley og nyervervelsen Calvin Ramsay. Målet er å gi dere et innblikk i hvem som kan bli de neste talentene som tvinger seg opp til førstelaget – den neste Tyler Morton eller Curtis Jones.

De neste scouserne

Jürgen Klopp har snakket om drømmen sin om å ha et lag fullt med scousere – hardtarbeidende spillere med en naturlig selvsikkerhet og gatesmarthet. Trent Alexander-Arnold har allerede vunnet alt med Liverpool og er selvskreven i laget, og Curtis Jones og Tyler Morton ser begge ut til å være i Klopps midtbaneplaner. Et lag fullt med scousere fremstår vel ambisiøst, men om ikke lang tid kan det være mulig med scousere i alle ledd. Målvakt Harvey Davies og spydspiss Layton Stewart kan bli de neste Liverpool-guttene som slår gjennom på førstelaget.

Harvey Davies

Født: 3. september 2003 i Liverpool

Posisjon: Keeper

Egenskaper: Tilstedeværelse, trygghet og rekkevidde

Høydepunkt: Strafferedningene som sendte U19-laget til kvartfinale i UEFA Youth League.

Den 18 år gamle sisteskansen Harvey Davies har allerede trent med førstelaget i ett år, og var på benken da de rødkledde møtte AC Milan på San Siro. Scouseren imponerte stort da U18-laget tok seg til FA Youth Cup-finalen i 2020/21-sesongen, og var sterkt delaktig i at U19-laget tok seg til kvartfinale i UEFA Youth League forrige sesong. Som med alle unge målvakter kan konsentrasjonen glippe til tider, og spillet er ikke fritt for tabber, men om Davies klarer å vokse det av seg, har han alt som skal til for å bli en fremragende målvakt. Med en stor tilstedeværelse i buret – lignende Alisson Becker – er han tryggheten selv og umulig å overliste på sitt beste. Ifølge Transfermarkt har unggutten allerede strukket seg til 190 centimeter, og han kommer nok til å vokse en god del mer også. 18-åringen trenger noen flere år på å modnes, men har alle forutsetninger for å bli en strålende målvakt om han tar til seg lærdommen fra Alisson, Caoimhin Kelleher, Adrian og keepertrenerne.

Layton Stewart

Født: 3. september 2002 i Liverpool

Posisjon: Spiss

Egenskaper: Teft, allsidighet og mentaliteten

Høydepunkt: Kanonkulen i U23-comebacket

På motsatt ende av banen er Layton Stewart endelig tilbake for fullt. Etter å ha startet 2020/21-sesongen med 13 mål på under 900 minutter – over 1 mål per kamp – var scouseren uheldig og røk korsbåndet i mars 2021. 17. april 2022, over ett år etter skaden, var han omsider tilbake i spill for U23-laget, og det tok ikke lang tid før han markerte seg. I U23-comebacket mot Leicester dundret han inn en kanonkule fra over 20 meter, ett mål som var blant akademiets flotteste denne sesongen. Da Alex Inglethorpe før skaden ble spurt om å gi ett navn fra akademiet han hadde spesielt tro på, var det Stewarts navn han nølende trakk frem. 19-åringen sammenlignes innad i klubben med Fernando Torres grunnet det store repertoaret – han scorer alt fra kontante skudd med vristen til følsomme lobber, og har en instinktiv evne til å ligge perfekt i stoppernes blindsone. Scouseren hadde nok allerede debutert for førstelaget om det ikke var for skaden, men om han finner tilbake til storformen, er det ikke lenge til vi får se en scouser på topp i Liverpool-drakta. Bør sikte seg inn på å ta over Divock Origis rolle i stallen.


Utenlandske talenter

Før de nye brexit-reglene gjorde det vanskeligere å hente unggutter både fra inn- og utland gjorde Liverpool alt de kunne for å sikre seg talentene de hadde speidet på, fra Kontinentet. Sommeren 2020 kom Melkamu Frauendorf og Mateusz Musialowski inn dørene, før Stefan Bajcetic kom inn i desember samme år like før reglene tredde inn i 2021. Spesielt de to sistnevnte har virkelig markert seg på akademiet.

Mateusz Musialowski

Født: 16. oktober 2003 i Polen

Posisjon: Offensiv midtbanespiller/ving

Egenskaper: Driblefant, driv og besluttsomhet

Høydepunkt: Hat-trick i FA Youth Cup mot Fleetwood Town

Musialowski har trent med førstelaget i over ett år, og var også involvert forrige pre-season uten å få muligheten til å vise seg frem i kampsituasjoner. Den 18 år gamle offensive midtbanespilleren viste med en gang etter overgangen fra polsk fotball hvorfor han ble hentet. Med sin utrolige nærteknikk og rappe tyngdeoverføringer blir han sammenlignet med selveste Lionel Messi, og han har scoret flere utrolige solomål for akademiet. Denne sesongen tok han steget opp til U23-laget, og endte på 3 mål på litt over 1000 minutter på det nivået, samtidig som han scoret 6 mål på bare 485 minutter for U18-laget. Musialowski vil garantert ønske å øke det antallet, spesielt på U21-laget, i den neste sesongen. I skrivende stund er det ennå usikkert om polakken blir med førstelaget på oppkjøringen for andre sesong på rad. Han er en uslepen diamant, som til tider har blitt anklaget for å være for egoistisk og ikke se lagkameratene når de er i bedre posisjoner – egenskaper som må lukes ut om man ønsker å være i Klopps Liverpool. Blir han bedre i den delen av spillet, har han alt som skal til for å slå igjennom på førstelaget.

Stefan Bajcetic

Født: 22. oktober 2004 i Spania

Posisjon: Stopper/defensiv midtbane

Egenskaper: Eleganse, duellstyrke og fremragende fysikk

Høydepunkt: Prikkfri sesong før skaden

En annen spiller som har imponert stort i sin første fulle sesong i akademiet, er Stefan Bajcetic. Den unge spansk-serberen, sønn av den tidligere serbiske landslagsspilleren Srdjan Bajcetic, bærer preg av den flerkulturelle oppveksten sin. 17-åringen virker å ha en balkansk krigermentalitet, og er ikke redd for å kaste seg inn i dueller. Samtidig innehar han elegansen som kjennetegner spanske spillere. Med sin slepne pasningsfot kan han både bekle roller på midten og i forsvaret. I tillegg til å ha mentaliteten og teknikken på plass har han også gode fysiske forutsetninger med god fart, spenst og duellstyrke. 17-åringen liker å ta med seg ballen ut fra forsvarsleddet, slik vi har blitt vant med å se Joël Matip gjøre for førstelaget, og er også et angrepsvåpen når han vandrer fremover i banen. Han scoret tre mål og leverte tre målgivende for U18-laget, som sier mye om hans allsidighet. Denne sesongen fikk Bajcetic rundt 2000 minutter fordelt på alle akademilagene før han pådro seg en skade som har holdt ham ute av spill siden januar. Hvis ikke hadde han sannsynligvis blitt med førstelaget i pre-season, men nå er det mer usikkert. Uansett er spansk-serberen en spiller vi garantert kommer til å se mer av de kommende årene.


Fremadstormende forsvarsspillere

Jarell Quansah

Født: 29. januar 2003 i Warrington

Posisjon: Midtstopper

Egenskaper: Sikker, høyreist og klok

Høydepunkt: Være med i Premier League-tropp mot Spurs

Jarell Quansah er en av de mest spennende unge forsvarerne i akademiet. 19-åringen har allerede tatt steget opp til U23-laget, uten at det bød på problemer for ham. Den høyreiste unggutten er bunnsolid i lufta, og har også fart til å håndtere trusler i bakrommet. Med en fortid på høyrebacken har han også en god høyrefot som kan brukes til å tre pasninger gjennom ledd eller til å slå presise langpasninger. Quansah var på benken da Liverpool møtte Tottenham i Premier League før jul, og dersom det blir skader på stopperplass, er det ikke lenge til 19-åringen får prøve seg på førstelaget. Den elegante stopperen blir garantert involvert i pre-season, og kan tvinge seg inn i fremtidsplanene til Klopp.

Luke Chambers

Født: 24. juni 2004 i Preston

Posisjon: Midtstopper/venstreback

Egenskaper: Presis venstrefot, defensivt solid og ledertype

Høydepunkt: Strålende gjennombruddssesong

Luke Chambers er en spiller som har imponert stort i sin første fulle sesong med U18-laget. 17-åringen startet sesongen på venstrebacken, men endte etter hvert opp som stopper mot slutten av sesongen. I den nye posisjonen har han vært bunnsolid til tross for ikke å være helt ferdig utviklet fysisk, og han har scoret hele åtte mål og levert tre målgivende for U18-laget på rundt 2400 minutter – et strålende snitt for en forsvarsspiller. Med den presise venstrefoten er han den faste straffetakeren for Bridge-Wilkinsons menn, og kan også ta andre dødballer. Har et strålende driv med ballen i beina og er en av lederne i U18-laget. Et navn å se opp for.

Isaac Mabaya

Født: 22. september 2004 i Preston

Posisjon: Høyreback/midtbane

Egenskaper: Kompakt, ballfrakter og kreatør

Høydepunkt: Funnet sin beste posisjon

Isaac Mabaya spilte tidligere på midten og i angrepet, men forrige sesong fikk han virkelig fotfeste på høyrebackplassen på U18-laget. 17-åringen er kompakt bygd, har gode fartsressurser og evner å få seg selv og lagkamerater i gode posisjoner gjennom forflytning av ballen eller gode pasninger. For U18-laget endte han med 2 mål og 9 målgivende på rundt 1700 minutter – et snitt på rundt ett målpoeng i annenhver kamp. Med Conor Bradley utlånt til Bolton Wanderers bør han sikte seg inn på å være fast inventar i U21-laget med mindre Calvin Ramsay blir involvert der.


Ballgutten, den ukjente debutanten og spillersønnen

Oakley Cannonier

Født: 6. mai 2004 i Leeds

Posisjon: Spiss

Egenskaper: Goalgetter, raskt hode og sulten

Høydepunkt: Umulig å velge – de 41 (!) målene forteller alt

En vi allerede har hørt mye om, og som vi uten tvil kommer til å høre mye mer om, er 18 år gamle Oakley Cannonier. Allerede før han gjorde seg bemerket på banen, var han verdenskjent etter å ha vist frem sitt raske hode på den største scenen da han ga ballen til Trent Alexander-Arnold før den corneren mot Barcelona. Denne sesongen har han vist at han også er rask i hodet på banen. Måltyven Cannonier har scoret utrolige 41 mål i alle konkurranser denne sesongen – godt over ett mål per kamp. Leeds-guttens mål kommer i hovedsak med den følsomme høyrefoten, men han har også vist at venstrefoten ikke bare er til å stå på og at han selv med sin lave høyde kan stange ballen i nettet. Kan minne om Diogo Jota i spillestilen – dødelig effektiv. 18-åringen er en typisk goalgetter som gjør sitt beste arbeid i straffefeltet, og scorer oftest målene sine på ett touch. Med en strålende teknikk kan han også bidra i det oppbyggende spillet. Nå er det neste steget å gjenskape den utrolige formen på U21-nivå, og å imponere Klopp og co. på treningsfeltet. Han og Stewart kommer til å kjempe om å ta over rollen til Origi i troppen.

Harvey Blair

Født: 14. september 2003 i Huddersfield

Posisjon: Ving

Egenskaper: Driv, dribleferdigheter og skuddsterk

Høydepunkt: Debuten fra start for førstelaget

En som allerede har debutert fra start for førstelaget, men som fortsatt er et relativt ubeskrevet blad for mange, er Harvey Blair. De fleste hevet øyenbrynene da han startet på høyrevingen mot Preston like etter 18-årsdagen, og det viste seg også å være vel tidlig. Blair fikk 55 minutter på banen, og ble belønnet med 4 på vår børs etter ikke å ha fått til stort mot Championship-motstand. Siden den gang har lynvingen blitt en av de mest fremtredende spillerne på et spennende U18-lag. Blair endte til slutt med 10 mål og 4 målgivende på rundt 1300 minutter. 18-åringen har et fantastisk driv med ballen i beina, og er nær umulig å ta fra ballen når han først bestemmer seg. Han scoret årets U18-mål mot Burnley etter et av sine mange dribleraid. Holder han seg skadefri og utvikler sluttproduktet, kan det bli flere minutter for førstelaget i fremtiden.

Bobby Clark

Født: 7. februar 2005 i Epsom

Posisjon: Offensiv midtbane/ving

Egenskaper: Godt fotballhode, tofotet og målfarlig

Høydepunkt: Det avgjørende straffesparket mot Genk i UEFA Youth League

Bobby Clark har allerede i sin første sesong på akademiet vist hvorfor han ble hentet fra Newcastle United før sesongen. 2005-modellen behøvde ikke lang tid på å komme inn i laget, og endte opp med hele 12 mål og 4 målgivende i U18-ligaen. Den offensive spilleren er omtrent like god med begge føtter, og har arvet mye fra sin far Lee Clark, som spilte på vingen for gode lag som Sunderland, Fulham og Newcastle. Dersom 17-åringen fortsetter utviklingen denne sesongen, er det ikke lenge før vi ser ham på treningsfeltet med førstelaget.

Bør kjempe i toppen

Vi har her nevnt ti spillere man bør se opp for på akademiet, og det er bare toppen av isfjellet. Andre akademispillere som har mye å bidra med, er Melkamu Frauendorf, Tom Clayton, Marcelo Pitaluga, James Norris, James Balagizi, Max Woltman og Jack Bearne for det kommende U21-laget, samt James McConnell, Terrence Miles og Calum Scanlon for U18-laget.

Veien til fast plass på Liverpools førstelag blir for lang for alle disse, men alle kommer til å få fine karrierer i fotballen. I tillegg kommer spillere som Tyler Morton, Owen Beck og Kaide Gordon fortsatt til å bidra når de ikke har forpliktelser med førstelaget. Alt i alt bør akademilagene ha alle ingrediensene for å kjempe i toppen av de respektive ligaene og være med lenge i cupene i den kommende sesongen.

Det uttalte målet er naturligvis å få nye spillere opp på førstelaget. Hvem det blir, får vi vente i spenning på å se, men ikke bli overrasket dersom det er noen av spillerne fra denne artikkelen.