Nysigneringen Arthur MeloLeiesoldat med noe å bevise

Han ble presentert med et lysstoffrør i hånda i et mørkt rom. Var det et tegn fra Liverpool FC om at lyset i enden av en skadeplaget midtbane hadde kommet? Har Liverpools rekrutteringsavdeling igjen funnet en skjult perle i overgangsmarkedet, eller er dette en ny Ozan Kabak-signering? Det er flere spørsmål enn svar rundt signeringen av Arthur Melo. Svarene må beina hans selv gi de neste månedene.

Selv om Arthur Melo nærmest ble presentert som en jediridder i den første videoen fra Liverpool FCs Twitter-konto, kommer han til Liverpool med en blandet merittliste, et uforløst potensial, og slett ikke som noen frelser eller en ny stjernespiller.

Nå har han sjansen til å få en lovende karriere på sporet igjen, men han må kjempe hardt med Liverpools unggutter for å få sjansen.

Det som er hevet over enhver tvil, er at navnet Arthur Melo på intet tidspunkt var knyttet til Liverpool i opptakten til transfer deadline day 1. september 2022.

Signalene fra Jürgen Klopp den siste uka før vinduet ble lukket, var at han hadde tatt feil. Han trengte en ekstra midtbanespiller likevel. Da lå det i kortene at Liverpool jobbet med «noe» i en usedvanlig skadeplaget sesonginnledning.

En nattlig samtale

Transfer deadline day startet med rykter om at Liverpool var en av klubbene som viste interesse for Aston Villas Douglas Luiz, men klokka 10.25 kom den italienske transferguruen Gianluca Di Marzio med nyheten om at Juventus’ midtbanespiller Arthur Melo var på vei til medisinsk sjekk på Merseyside.

Akkurat det med medisinsk sjekk ble det en del fokus på, for Arthur har vært av den skadeplagede typen.

«At Liverpool låner Arthur Melo, en skadeutsatt midtbanespiller for å dekke opp for sine skadeutsatte midtbanespillere, føles merkelig», skrev Nick Miller i The Athletic i avisens oppsummering av overgangsvinduet.

Det var også kilder som hevdet at han ville være skadet de første ukene etter en overgang til Liverpool. Men mye tyder på at det som eventuelt var av skader i Juventus denne høsten for Arthur, var på lik linje med ryggplagene Philippe Coutinho opplevde i Liverpool høsten 2017. For i Juventus virket han frosset ut av manager Massimiliano Allegri. Den angivelige ankelskaden bød på små problemer i møtet med Liverpools leger, og det var nok heller en «streikeskade» for å finne seg en ny klubb før overgangsvinduet stengte.

Arsenal var i samtaler om han i januar, og Valencia, Sporting og Wolverhampton skal ha vært i kontakt med Arthur i sommer. Liverpool på sin side meldte først sin interesse til «Den gamle dame» på natten, under ett døgn før overgangsvinduet stengte.

Slikt lukter det desperasjon av. Inntrykket ble forsterket av at Liverpool først tok kontakt etter å ha slått Newcastle 2–1 åtte minutter på overtid noen timer før. For etter den kampen ble det også klart at Jordan Henderson var ute med en hamstringsskade.

Liverpool kunne ikke lenger sitte stille. Akkurat som da Joël Matips skade ble dråpen som fikk Liverpool til å renne inn på overgangsmarkedet i januar 2021, ble Hendersons skade beviset på at det måtte handles (eller lånes) i september 2022.  

Liverpool hadde ikke kommet noen vei med å få til en avtale med noen av sine overgangsmål på midtbanen. At Jordan Henderson entret skadelista på midtbanen sammen med Thiago Alcantara, Naby Keita og Alex Oxlade-Chamberlain, gjorde at det nå handlet om å lappe hullet før det ble fullstendig punktering på midtbanen.

Ting gikk fort etter den første samtalen fra Julian Ward over midnatt, og allerede før klokka ti neste morgen var brasilianeren og hans agent på plass i et privatfly til Liverpool.

Arthur Melo var kanskje ikke den midtbanespilleren noen forventet at skulle signere for Liverpool i dette overgangsvinduet. Han har alt å vinne og ingen ting å tape, og det samme har Liverpool.

Arthur Melo var kanskje ikke den midtbanespilleren noen forventet at skulle signere for Liverpool i dette overgangsvinduet. Han har alt å vinne og ingen ting å tape, og det samme har Liverpool.

Opsjon på kjøp og delt lønn

Det var samtidig påfallende hvor hardt Liverpool insisterte på at dette var et lån uten opsjon på kjøp gjennom hele dagen. Først da overgangen ble et faktum, kom Juventus på banen og opplyste om at det var en opsjon på kjøp likevel. Om Liverpool vil beholde Arthur også etter denne sesongen, vil det koste 37,5 millioner euro for 26-åringen.

I tillegg fremkommer det at Liverpool betaler 4,5 millioner euro for lånet. Det skal ligge inne en avtale om at lønningen fordeles på de to klubbene, der Liverpool betaler mesteparten.

«Det virker åpenbart at klubben ikke har noen intensjoner om å benytte seg av opsjonen, da andre spillere på ønskelisten vil bli foretrukket neste sommer. Den tilnærmingen er for øvrig ikke ny. Vi så det samme da de nektet å hente Ozan Kabak til rabattert pris i fjor, da de heller jaktet Ibrahima Konaté. Det synes å være liten tro på at Arthur vil gjøre nok på banen i løpet av tiden på Anfield til at de kommer til å endre mening», skrev den Liverpool-baserte journalisten David Lynch i sin spalte på Liverpool.no dagen etter overgangen.

Dette er med andre ord ikke en prestisjesignering verken for supportere eller klubben selv. Det er åpenbart at klubben ikke ønsket å bruke store summer når ingen av deres primære overgangsmål var tilgjengelige i dette vinduet. Sommeren startet med et håp om at Aurelien Tchouameni skulle bli fristet til Anfield i sommer, men Real Madrid klinte til med en pakke Liverpool ikke var i nærheten av å kunne – eller ønsket – å matche. Og det har lenge vært klart at mannen på toppen av Klopps ønskeliste, Jude Bellingham, først kan være mulig å kapre neste sommer. Men Bellingham er en spiller i hundremillioner-punds-klassen, og dermed graves det ikke dypt i FSGs lommebok nå. Den siste uka skal Liverpool også ha gjort forespørsler om østerrikske Konrad Laimer, som har ett år igjen av sin kontrakt, men RB Leipzig ønsket ikke å miste ham så nær deadline day, ifølge The Athletic. 

En kilde var overfor Lynch også opptatt av at signeringen på tampen av overgangsvinduet mer var et supplement på midtbanen, enn en som skal blokkere veien for unge talenter på vei opp og fram. Kanskje ikke akkurat det man ønsker å høre om en nysignering som fan, men med et langsiktig perspektiv kan det gi mening.

«Signeringen måtte også forsikre at utviklingen til Harvey Elliott, Fabio Carvalho og Curtis Jones ikke stopper. En annen faktor er utviklingen til Stefan Bajcetic, som trenerteamet er strålende fornøyd med fordi han presterer langt bedre enn forventet», sier kilden til Lynch.

«Fattigmanns Thiago»

Men hva er det da Liverpool har fått i 26-åringen fra Brasil?

Et udiskutabelt talent med masse erfaring og en imponerende CV ­– det er det ingen tvil om. Så langt er det derimot et talent som ikke har fått ut sitt fulle potensial.

Arthur slo igjennom i klubben Lucas Leiva kom fra, Gremio, før Barcelona betalte 31 millioner euro for ham som 22-åring i 2018. Der fikk han 72 kamper, før han noe overraskende gikk til Juventus for hele 72 millioner euro to år senere.

I Juventus har han spilt 63 kamper så langt, men han har ikke slått til slik som det var forventet. Arthur har vært uheldig med både skader og managerbytter etter overgangen. I sommer har Juve ønsket å få ham bort tre år før tiden for å kutte lønningsposen, og heller satse på sine nye midtbanespillere.

For Arthur kan dette også være sjansen til å overbevise Tite om at han bør få en plass i Brasils landslagstropp til VM i Qatar.

Arthur spilte sin forrige landskamp for Brasil mot Bolivia i slutten av mars i år. Da fikk han 13 spilleminutter, og var på benken mot Chile noen dager tidligere. Før det må man helt tilbake til november 2020 for å finne siste landskamp han spilte i. Likevel har han 22 landskamper for Brasil, og fikk mye spilletid i perioden fra august 2018 til november 2019. Han spilte blant annet fem av seks kamper da Brasil vant Copa America i 2019, og han spilte fra start i samtlige. Den gang spilte han enten som en av to indreløpere, med Casemiro som defensiv midtbane, eller sammen med Casemiro defensivt i et 4-2-3-1-system.

I Juventus ble han sist sesong benyttet nesten like mye som sentral midtbane og defensiv midtbane, ifølge tall fra Transfermarkt.

På analyseverktøyet Instatscout omtales han som «en kreativ sentral midtbanespiller. Veldig produktiv i pasningsspillet i kamper med økende tempo. Storartet i en dyptliggende playmaker-rolle. Dirigerer lagets spill fra dypt i banen».

I tiden i Barcelona ble han sammenlignet med Xavi av Lionel Messi da han kom inn som erstatter for Andres Iniesta.

– En som alltid vil ha ballen, spiller kort, og mister den ikke, sa Messi.– Han finner alltid den beste måten å komme løs på, og den beste pasningen ut av det, sa Brasils landslagssjef Tite etter Copa America-triumfen i 2019.

Liverpools rekrutteringsavdeling skal ha sett på ham som en spiller med lignende profil som Thiago. En teknisk begavet og pasningssikker spiller, som er glad i å ha ballen.

– Egentlig skulle han jo passe godt inn, ettersom han er en bevegelig midtbanespiller med god teknikk og pasningskvaliteter, og kan kanskje beskrives som en fattigmanns Thiago? Jeg tror ikke Liverpool hadde hentet Arthur i en «normal situasjon», er beskrivelsen La Liga-ekspert Petter Veland fra Viaplay bruker om Arthur overfor Liverpool.no.

Ferdighetene som trekkes fram på InstatScout, er playmaker-egenskapene, presspillet, taklinger og kontringer. Dette er ikke en spiller man skal forvente flest målpoeng fra. Sju mål og ti assist er det han har samlet på 185 kamper for Gremio, Barcelona og Juventus. Ett mål og en assist stammer fra den siste perioden i Torino, i tillegg har han ett landslagsmål.

Sammenlignet med Thiago er han nok en light-versjon, men han har én ferdighet som Thiago ikke har, og det er evnen til å drible seg framover i banen. Men han er til tider blitt kritisert for å holde for lenge på ballen, ta for mange touch og sinke spillet. Overgangen til Premier League kan dermed bli brutal.

Da Barcelona kom til Anfield i semifinalen i 2019, fikk Arthur de siste 14 minuttene i kampen spanjolene tapte 4–0.

Da Barcelona kom til Anfield i semifinalen i 2019, fikk Arthur de siste 14 minuttene i kampen spanjolene tapte 4–0.

I sin beste alder

Jürgen Klopp var tydelig på at han ønsket seg en spiller som både kunne spille i en 6-er-rolle som defensiv midtbanespiller og en 8-er-rolle på sentral midtbane. Det har han i hvert fall funnet i Arthur. For han har også noen likhetstrekk med Fabinho med taklingssikkerhet og å gjenvinne ballen dypt i banen. Med 172 centimeter på strømpelesten er han dessverre ingen mann å stole på i hodedueller.

– Jeg er veldig fornøyd med denne overgangen. Han er en veldig god fotballspiller og har hatt en spennende karriere allerede. Han er nå i sin beste alder som fotballspiller. Han kan gi oss rytme, og han er en veldig god pasningsspiller, trygg med ballen og god på små flater. Så jeg liker det godt, sier Jürgen Klopp om sin nye spiller.

– Så kan man selvsagt si: «Hvorfor låne en spiller som ikke har fått det til 100 prosent i Juventus?» Men jeg ser på det som positivt, for potensialet er der fortsatt og vi spiller annerledes enn Juventus. Jeg føler det kan fungere godt, sier Klopp.

Nå kommer 26-åringen til en manager som har det med å hente ut det maksimale potensialet til spillere. Det er i hvert fall det håpet vi nå må sette til utviklingen til Arthur, selv om det ikke hagler med komplimenter om ham når han kommer.

– Arthur var veldig spennende da han kom, og så ganske spennende ut underveis, men fikk det aldri helt til. Om det var forventningene som ble for store, om han ikke hadde helt Barcelona-nivået inne, eller om det var en blanding, det var litt vanskelig å si akkurat der og da, sier Veland om Arthur i Barcelona.

– Sett i retrospekt, basert på prestasjonene i Juventus, så var det kanskje nivået det skortet på.

Da Arthur gikk fra Barcelona til Juventus, var det mange som sperret opp øynene da en så overgangssummen. Arthur gikk til Serie A, mens Miralem Pjanic gikk motsatt vei, i en overgang som er blitt omtalt som «ulovlig», blant annet av journalisten Romain Molina. 

Juventus betalte 72 millioner euro for Arthur, med mulighet for at overgangssummen kunne stige med ytterligere 10 millioner euro. Samtidig betalte Barcelona 60 millioner euro for Pjanic, med mulighet for ytterligere 5 millioner euro. Veland forklarer at det var et tvilsomt grep av klubbene.

– Det var oppblåste priser på Arthur og Pjanic som skulle fikse knallrøde regnskaper, sier Veland.

I september 2020 ble Arthur solgt til Juventus for en svært høy overgangssum, som senere er blitt omtalt som oppblåste tall.

I september 2020 ble Arthur solgt til Juventus for en svært høy overgangssum, som senere er blitt omtalt som oppblåste tall.

Kler tålmodig fotball

Even Braastad har kommentert Serie A for Strive, og fulgt Arthur de siste årene i Serie A. Han forteller om en spiller som har slitt med å få det til i italiensk fotball, men som kanskje har vært uheldig med manager og spillestil.

– Arthur har virkelig ikke slått til i Juventus. Det kunne muligens blitt annerledes om han kom én sesong tidligere og spilte under Maurizio Sarri. Juventus de siste to årene har ikke vært riktig tid og sted for Arthur. Det har ikke fungert i det hele tatt, egentlig, sier Braastad.

– Man så tidvis i Barcelona at han har veldig bra kvaliteter, men Juventus sin stil har ikke passet til Arthurs spisskompetanser, sier han videre.

Braastad tror kanskje det vil passe brasilianeren bedre dersom han spiller for en klubb som dominerer mye med ballen.

– Kanskje kan han fungere bedre med taktpinnen sentralt de gangene Liverpool skal styre kamper. Arthur kler best en fotball preget av tålmodighet og ballinnehav.

Nummer 29

Nå er Arthur Liverpool-spiller den neste sesongen. En ny start, og en ny mulighet til å overbevise en ny fanbase.

– Jeg er veldig, veldig glad for å være her og bære denne store drakta med dette berømte emblemet som representerer så mye i fotballverdenen. Det er en drøm, sier lagets nye nummer 29.

– Vi snakket mye, og våre ideer og visjoner var en god match, så jeg er sikker på at det var det rette valget. Jeg er veldig glad og svært motivert for å fortsette å leve drømmen min på banen og gi alt i en Liverpool-trøye, sier han om sine samtaler med Klopp.

Han blir fjerde deadline day-signering under Jürgen Klopp, etter Alex Oxlade-Chamberlain i 2017 samt Ozan Kabak og Ben Davies i 2021.

Arthur kommer til Liverpool med mange spørsmåltegn ved seg, men med svært liten risiko eller press på grunn av lånet. Sannsynligvis kommer han med store ønsker om å prestere godt i sin tredje storklubb, etter varierende hell i Spania og Italia.

Nå er det opp til Arthur selv å overbevise om at han er rett mann for Liverpool denne sesongen. Spiller han godt nok, kan Liverpool bli fristet til å utløse klausulen på 37,5 millioner euro neste sommer – men det er det ingen som forventer skal skje.


Arthur Henrique Santos Ramos de Oliveira Melo

Født

12. august 1996

Goiânia, Brasil

Høyde

171 cm

Innkjøp

Lån

Kontrakt

2023

Tidligere klubber:Gremio: 2015–2018 35 kamper / 2 mål
Barcelona: 2018–2020 48 kamper / 3 mål
Juventus: 2020– 42 kamper /1 mål

Meritter:Copa Libertadores med Gremio 2017
Årets lag i brasiliansk serie 2017
Seriemester med Barcelona 2018/19
Copa América med Brasil 2019
Coppa Italia med Juventus 2020/21

Kjøp og salg 2022/2023

Spillere inn:

Darwin Nunez, Benfica, £64M+£21M
Fabio Carvalho, Fulham, £5M+2,7M
Calvin Ramsay, Aberdeen, £4M+£2,5M
Trent Kane-Doherty, Derry, £158 000
Oludare Olufunwa, Southampton, gratis

Lån:

Arthur Melo, Juventus, fra 1. september og ut sesongen


Spillere ut:

Sadio Mané, Bayern München, £27,5M+£7,5M
Neco Williams, Nottingham Forest, £17M
Takumi Minamino, AS Monaco, £13M+£2,5M
Ben Davies, Rangers, £4M
Tom Clayton, Swindon Town, ukjent sum
Divock Origi, AC Milan, frigitt
Loris Karius, frigitt
Sheyi Ojo, Cardiff, frigitt
Ben Woodburn, Preston North End, frigitt
Elijah Dixon-Bonner, frigitt
Luis Longstaff, Cove Rangers FC, frigitt
Sean Wilson, frigitt

Utlån:

Conor Bradley, Bolton, fra 22. juni og ut sesongen
Adam Lewis, Newport County, fra 22. juni og ut sesongen
Jakub Ojrzyński, Radomiak Radom, fra 22. juni og ut sesongen
Billy Koumetio, Austria Wien, fra 23. juni og ut sesongen
James Balagizi, Crawley Town, fra 30. juni og ut sesongen
Marcelo Pitaluga, Macclesfield FC, fra 1. juli og ut sesongen
Vítězslav Jaroš, Stockport County, fra 4. juli og ut sesongen
Anderson Arroyo, Alavés, fra 9. juli og ut sesongen
Owen Beck, Famalicão, fra 11. juli til 31. august, lånt ut til Bolton fra 31. august og ut sesongen
Rhys Williams, Blackpool, fra 19. juli og ut sesongen
Tyler Morton, Blackburn, fra 1. august og ut sesongen
Leighton Clarkson, Aberdeen, fra 6. august og ut sesongen
Sepp van den Berg, Schalke 04, fra 30. august og ut sesongen
Paul Glatzel, Tranmere, fra 1. september og ut sesongen
Jack Bearne, Kidderminster Harriers, fra 1. september og ut sesongen
Fidel O’Rourke, Caernarfon Town, fra 1. september og ut sesongen
Max Woltman, Doncaster Rovers, fra 1. september og ut sesongen


Overgangsnotiser

BECK BLIR LAGKAMERAT MED BRADLEY

Owen Becks låneopphold i portugisiske Familicao er over, og han skal tilbringe resten av sesongen hos League One-klubben Bolton. 20-åringen dro til Familicao i juli, men lånet avbrytes før han har fått et eneste minutt med spilletid. I stedet går altså turen til Bolton for venstrebacken. Der får han et gjensyn med Conor Bradley. Beck har spilt to førstelagskamper for Liverpool – begge som innbytter i ligacupen forrige sesong.

CLARKSON LÅNT UT TIL ABERDEEN

Midtbanespiller Leighton Clarkson skal spille hele 2022/23-sesongen i den skotske toppserien og Aberdeen. 20-åringen kom til Liverpools akademi som 6-åring, og har spilt tre førstelagskamper. Han fikk prøve seg både i ligacupen og FA-cupen i 2019/20-sesongen, og så startet han Champions League-kampen mot FC Midtjylland i desember 2020. Clarkson tilbrakte første halvdel av forrige sesong på lån hos Blackburn Rovers.

GLATZEL LÅNES UT TIL TRANMERE

Den tysk-engelske 21-åringen Paul Glatzel ble på deadline day lånt ut til Tranmere Rovers, der han også tilbragte forrige sesong. I League Two-klubben scoret han fire mål og leverte to målgivende på 16 kamper. 21-åringen har vært en del av Liverpools ungdomslag siden U9-nivå, og ble sett på som et av de rødes aller største talenter, men skader har kommet i veien for utviklingen til spissen.

HENTET MIDTSTOPPER TIL U21-LAGET

Liverpool har signert den 20 år gamle midtstopperen Oludare Olufunwa til klubbens U21-lag. Olufunwa har vært på prøvespill på Liverpools treningsanlegg i Kirkby etter å ha blitt frigitt av Southampton tidligere i sommer. Denne sommeren har Tom Clayton forlatt U21-laget på permanent basis, mens Rhys Williams og Billy Koumetio har dratt på utlån, noe som betyr at U21-manager Barry Lewtas hadde behov for en ny midtstopper i laget. Jarell Quansah, Lee Jonas og Terence Miles er de andre alternativene på stopperplass. 

NY KONTRAKT OG SÅ TIL BUNDESLIGA

Sepp van den Berg har signert en ny kontrakt med klubben, og ble samtidig lånt ut til Schalke 04. Midtstopperen, som ikke blir 21 år før i desember, skal spille for Bundesliga-klubben hele den kommende sesongen. Tidligere har han hatt vellykkede låneopphold i Preston North End i Championship de to siste sesongene. Van den Berg kom til Liverpool fra PEC Zwolle i 2019.

BEARNE TIL KIDDERMINSTER HARRIERS

20 år gamle Jack Bearne leies ut til Kidderminster Harriers for resten av sesongen. De spiller i National League North, som er sjette nivå i den engelske fotballpyramiden. Tidligere har midtstopper Rhys Williams vært på utlån i klubben. Bearne er en angrepsspiller som har vært i Liverpool siden 2017 og viste seg som en målfarlig spiss for U23-laget forrige sesong. Han scoret elleve mål i løpet av vårsesongen. Han var med på juniorlaget som vant FA Youth Cup i 2019 og fikk sin førstelagsdebut samme år da Liverpool stilte med et ungt lag mot Aston Villa i ligacupens kvartfinale mens seniorene var opptatt med klubb-VM. 

O’ROURKE LÅNES UT

20-åringen Fidel O’Rourke skal tilbringe hele resten av sesongen hos Caernarfon Town i den walisiske toppserien. Målvakt Jakub Ojrzynski spilte for klubben forrige sesong. O’Rourke har gått gradene i Liverpool FC fra U14-nivå til nå å spille for U21-laget. Han spiller i angrepet og spilte ni kamper i Premier League 2 forrige sesong. 

WOLTMAN TIL LEAGUE TWO

Den 19 år gamle angriperen Max Woltman, som også kan bekle offensiv midtbane, vil spille for Doncaster Rovers i League Two resten av 2022/23. Max Woltman har vært i Liverpool siden han var syv år, og har vært et kjent innslag på U18 og U21. I 2020/21 nettet han 13 ganger da de røde nådde finalen i FA Youth Cup. Han signerte ny kontrakt med klubben i mai i år. Forrige sesong kom han inn fra benken i Champions League-møtet med AC Milan i desember 2021, i tillegg til at han fikk starte mot Shrewsbury Town i FA-cupen i januar 2022.