Liverpools gamle treningsanleggBlåser nytt liv i gamle Melwood

Liverpools tradisjonsrike og populære treningsanlegg Melwood sto i fare for å bli jevnet med jorden. Nå sørger Jamie Carragher og Robbie Fowler for at arven består. Vi fikk bli med på en eksklusiv omvisning på anlegget, og til høsten er planen at det ikoniske treningsanlegget åpner for publikum.

Hva med å ta en tur på Melwood for et måltid og en pint neste gang du er i Liverpool og skal se kamp? Allerede fra høsten av kan det bli en realitet, når det historiske treningsanlegget til Liverpool FC skal få nytt liv takket være et prosjekt som blir frontet av Jamie Carragher og Robbie Fowler.

Det er bare litt over to år siden klubben flyttet til sin nye storstue, AXA Training Centre i Kirkby, der akademiet har holdt til i over 20 år. Men deler av Melwood kan se ut som det har vært forlatt enda litt lenger enn det. Klubben tok nemlig med seg det meste de kunne av verdifulle gjenstander og solgte de på en auksjon. Skilt ble tatt ned, og det samme gjorde dørene på spillernes garderobeskap, deler av tapetene på veggene, alle trofeene og mye mer.

Vi fikk en eksklusiv omvisning på anlegget lille nyttårsaften, av noen av de som står bak prosjektet. Med backing fra Robbie Fowler, Jamie Carragher og hans far Philly Carragher har prosjektet fått fart på seg, og det neste halvåret vil mye skje.

Målet er å gjenskape det som var igjen da Liverpool flyttet fra Melwood til AXA.

Melwood, slik mange kjenner det, skal bli bygd opp nøyaktig slik det var da Liverpool FC forlot anlegget, og gjøres om til en attraksjon for supporterne, i tillegg til å være hjemmet til Robbie Fowler Academy, slik det er i dag.

– Vi ønsker å gjøre Melwood til en destinasjon for supportere. Det er veldig mange minner i veggene der, og det er mye vi kan gjøre med fans og eksspillere. Det er virkelig et spennende prosjekt, sier Carragher til The Kopite når vi blir invitert inn for en prat på hans kjøkken hjemme i Liverpool.

Dette er en av treningsbanene som vil forsvinne til fordel for boligprosjektet. Hele bygningsmassen vil imidlertid bestå som det er.

Dette er en av treningsbanene som vil forsvinne til fordel for boligprosjektet. Hele bygningsmassen vil imidlertid bestå som det er.

Skulle bli jevnet med jorden

Da Liverpool FC skulle flytte til AXA Training Centre høsten 2020, satt man igjen med spørsmålet om hva som skulle gjøres med Melwood, som hadde vært klubbens hjem i 70 år.

Stedet Bill Shankly bygde opp, og som la grunnlaget for hele klubbens storhetstid – helt frem til den hittil siste ligatittelen ble hentet hjem sommeren 2020.

Klubben falt ned på å selge anlegget til boligutbyggerne Torus for en sum som angivelig skal ha vært 10 millioner pund. En avgjørelse de kanskje angrer på i dag – Carragher sier i hvert fall at Jürgen Klopp har antydet at det ikke var den beste ideen.

Torus’ planer var i utgangspunktet å jevne hele anlegget med jorden og bygge boliger både for familier og eldre, samt grøntarealer, på eiendommen. Det ville ikke Carragher og co. la skje.

Prosjektet til Torus ble ikke tatt like godt imot hos hele lokalbefolkningen, og samtidig tenkte gjengen bak Melwood-prosjektet på hvordan de kunne bruke bygningen. Akademiet til Fowler sørget for at den kunne bli brukt til skole og trening. Så tok de kontakt med Torus og la frem sine planer, og lyktes med et bud.

Resultatet ble en mellomløsning. Deler av de opprinnelige planene til Torus vil bestå. Banene der førstelaget gjennomførte flesteparten av sine treninger, vil forsvinne og bli gjort om til boliger. Men én av utendørsbanene vil bestå, og det samme vil innendørsbanen. Viktigst av alt vil hele bygningsmassen til Melwood bli stående, og dermed vil den kunne bli gjort om til et slags levende museum.

– Melwood betyr mye for meg, og det er viktig å bevare historien. Robbie og jeg har et lidenskapelig forhold til Melwood, og vi var opptatt av at det ikke bare kunne være hus der. Nå sørger vi for at Melwoods arv består, sier Carragher.

– Hele bygningen vil være den samme som alltid har vært der, så det kommer til å bli Melwood som vi kjenner det. For fans og tidligere spillere vil minnene bli blåst i live når de kommer her, og i tillegg blir det en bane å spille fotball på, sier Carragher.

Liverpool-legenden, som står med 737 kamper for klubben, skryter av samarbeidet med Torus.

– Vi har hatt et veldig godt samarbeid, og det kunne ha blitt noe helt annet dersom de ville det. Heldigvis ønsket de denne løsningen, sier han.

Det var her fysioterapeutene jobbet med spillerne som var skadet. Tidvis har det gått hektisk for seg her inne ...

Det var her fysioterapeutene jobbet med spillerne som var skadet. Tidvis har det gått hektisk for seg her inne ...

Frister det med et bad her? Når renoveringen er ferdig, blir svaret kanskje ja.

Frister det med et bad her? Når renoveringen er ferdig, blir svaret kanskje ja.

Flere formål

For supporterne i Norge vil selvsagt åpningen av Melwood for omvisninger og arrangementer rundt kamper være det som er mest spennende. Tanken her er at man skal kunne få oppleve en arbeidsdag nøyaktig slik den var for spillerne, og at man skal kunne møte noen av dem som hadde Melwood som sin arbeidsplass da de spilte for Liverpool FC.

Målet er å gi folk en liten smak av spillernes hverdag gjennom å vise dem garderobene, bassenget, gymrommet og så videre, nøyaktig slik det var.

Men Melwood skal tjene langt flere formål enn bare å være en turistattraksjon. Som nevnt har Robbie Fowler sitt akademi, med 180 elever, holdt hus der en stund allerede, og daglig er det barn og unge til stede for å få sin utdanning både på og utenfor banen. Det gamle kontoret til Jürgen Klopp er gjort om til et klasserom, og det samme er de fleste andre rom i bygningen. Mellom slagene spilles det fotball. Dette skal fortsette i årene fremover, og snart kan de kose seg på et renovert Melwood.

Svømmebassenget, som for øyeblikket blir testet for lekkasjer og i dag er bebodd av noen av Liverpools største edderkopper, skal i fremtiden bli brukt til svømmeopplæring for barn i lokalsamfunnet.

Da det ble kjent at Carragher og Fowler kjøpte seg inn i Melwood i mai 2021, kom det også frem at Torus ser på muligheten til å legge til rette boliger for tidligere fotballspillere som er rammet av demens eller andre sykdommer etter endt karriere.

Det som er sikkert, er at Melwood vil forbli et levende sted langt inn i fremtiden.

– Melwood betyr mye for meg, og historien går helt tilbake til Shanklys tid. Første gang jeg var der var som niåring, og mange spillere og managere vil ha en slik tilknytning. Selv Klopp har en nær tilknytning til Melwood, og det er først den neste manageren som ikke har jobbet der, sier Carragher.

Målet til karene bak prosjektet er at mye skal bli gjort de neste månedene, og at man kan gjennomføre testarrangementer i løpet av våren. Dersom alt går etter planen, vil supportere kunne komme på besøk fra og med neste sesong.

På dette rommet har det vært en lekkasje i taket. En del oppussingsarbeid må gjøres før Melwood kan presenteres for folk igjen, men mye er i god stand og brukes som nevnt i dag.

På dette rommet har det vært en lekkasje i taket. En del oppussingsarbeid må gjøres før Melwood kan presenteres for folk igjen, men mye er i god stand og brukes som nevnt i dag.

Her har det blitt gjennomført utallige pressekonferanser. I dag brukes rommet til undervisning på akademiet.

Her har det blitt gjennomført utallige pressekonferanser. I dag brukes rommet til undervisning på akademiet.

- Rett avgjørelse å flytte

Som nevnt tror Carragher det er flere enn bare Klopp som tenkte at det var en tabbe av klubben å kvitte seg med Melwood i stedet for å tenke på å bevare stedet da de flyttet.

Men selve flyttingen til Kirkby mener han var veldig riktig.

– At klubben flyttet var rett avgjørelse. Jeg har lenge ment at hele klubben burde være på ett sted. For meg føltes det aldri riktig at førstelaget og akademiet var på forskjellige steder, for da mister man den viktige forbindelsen. Nå får manageren bedre kjennskap til de unge spillerne, så det var en veldig god avgjørelse av FSG, Klopp og klubben.

– Melwood har vært veldig bra for klubben, men alt er bedre nå på den nye lokasjonen. Samtidig vil vi aldri glemme Melwood, og nå sørger vi for å holde kontakt med minnene, sier Carragher.

Han sier det er Fowler som kommer til å ha mest å gjøre med den daglige driften på Melwood ettersom det er hans eget akademi som holder til der hver dag.

– Han er mer tilknyttet fotballskolen, selv om vi har gått sammen om det også. Jeg vil nok være mer involvert i omvisningene og det som skal skje før kampene enn den daglige driften, men vi samarbeider godt, sier Carragher.

Scouseren har mye på gang i livet etter at han la fotballskoene på hylla. Når vi er på besøk, er det bare noen timer til han skal opp til Anfield på jobb for Sky Sports i forbindelse med hjemmekampen mot Leicester.

– Jeg har mye på gang, blant annet med tv-jobben, skriving av aviskronikker og nå Melwood. Jeg er heldig som kan gjøre det jeg elsker, sier han.

– Har det blitt som du forestilte deg?

– Det har blitt mye mer enn jeg trodde!

Snart kan du nok få møte Carragher der han tilbrakte så mange timer som spiller – og oppleve den ekte Melwood experience.

Det fristet på ingen måte å ta et bad i dette bassenget da vi var på omvisning. Men det skal komme tilbake i tipp topp stand, og brukes blant annet til svømmeopplæring på hverdagene.

Det fristet på ingen måte å ta et bad i dette bassenget da vi var på omvisning. Men det skal komme tilbake i tipp topp stand, og brukes blant annet til svømmeopplæring på hverdagene.

På de verste uværsdagene søkte Liverpool seg inn her for å finne ly. Du kjenner garantert igjen bakgrunnen fra treningsbilder og -videoer.

På de verste uværsdagene søkte Liverpool seg inn her for å finne ly. Du kjenner garantert igjen bakgrunnen fra treningsbilder og -videoer.

Fakta:

Melwoods historie

1950 - Liverpool FC overtar eiendommen på Melwood i West Derby med planer om å etablere klubbens nye treningsanlegg. Før den tid trente laget på Anfield.

1959 - Bill Shankly ble ansatt som manager i Liverpool FC, og han ble nærmest sjokkert over tilstanden på treningsanlegget. Han sørget for at kraftige oppgraderinger ble gjort, og mye av grunnlaget ble lagt for klubbens storhetstid. Shankly sørget for at det var gode fasiliteter på Melwood, både innendørs og utendørs, gjennom hele sin regjeringstid på Anfield.

2000 - Faktisk var oppgraderingene til Shankly så bra at det skulle gå helt til år 2000 før en skikkelig renovering ble gjort på Melwood. Den var det Gerard Houllier som sto bak. Her ble en splitter ny bygning, The Millennium Building, satt opp, og nye garderober, nytt basseng og ny sauna var blant det som kom på plass. Houllier sørget også for at managerens kontor hadde utsikt mot treningsbanene. Melwood ble etter dette regnet for å være svært konkurransedyktig sammenliknet med rivalenes fasiliteter.

2015 - Brendan Rodgers sørget for den neste oppussingen på treningsanlegget, men denne gangen var det mest av kosmetisk art. Blant annet var det han som ønsket å sette opp «The Champions Wall» med alle klubbens trofeer, til inspirasjon for spillerne.

2020 - Liverpool flyttet fra Melwood etter 70 år og over til sitt nye anlegg i Kirkby, der de nå deler eiendom med akademiet. Ingen av de originale fasilitetene fra 1950 besto da klubben flyttet, men alt som var der i 2020, står der også i dag og vil forhåpentligvis kunne bli sett av mange allerede i løpet av 2023.

Spillernes gamle garderobe på Melwood. Dørene på skapene ble fjernet av klubben da de flyttet.

Spillernes gamle garderobe på Melwood. Dørene på skapene ble fjernet av klubben da de flyttet.

Rekrutteringsteamet sørget for å ha en påminnelse om noen av sine gode kjøp på veggen.

Rekrutteringsteamet sørget for å ha en påminnelse om noen av sine gode kjøp på veggen.

Også i kantinen skal rommet gjenskapes nøyaktig slik det var da klubben holdt til her. Bordene og stolene som står her nå, er ikke helt av den samme standarden som før.

Også i kantinen skal rommet gjenskapes nøyaktig slik det var da klubben holdt til her. Bordene og stolene som står her nå, er ikke helt av den samme standarden som før.

Deler av tapetene på veggene er revet bort. Om det er ansatte som sikret seg noen minner eller andre som har tatt det bort, er ikke sikkert.

Deler av tapetene på veggene er revet bort. Om det er ansatte som sikret seg noen minner eller andre som har tatt det bort, er ikke sikkert.

Jamie Carragher er svært engsjert i Melwood-prosjektet, og tok imot The Kopite hjemme.

Jamie Carragher er svært engsjert i Melwood-prosjektet, og tok imot The Kopite hjemme.