Den konservative regjeringen tar over deler av Liverpools bystyre

En etterforskning av Liverpools bystyre har gjort «sjokkerende» funn. Nå svarer regjeringen ved å sende inn kommisjonærer.

24. mar 2021 kl 20.19Mari Lunde@mareylunde

I dag annonserte samfunnsminister Robert Jenrick at kommisjonærer på vegne av regjeringen vil bli sendt til Liverpool for å overvære deler av bystyret. Dette skjer samtidig som en rapport fra en granskning av byens styring ble publisert.

– Rapporten tegner et dypt alvorlig bilde av dårlig forvaltning, sammenbrudd av kontroll og ansvarlighet, sa Jenrick i House of Commons i dag.

– Det var et overordnet miljø av trusler, der den eneste måten å overleve på var å gjøre det man ble bedt om uten å stille spørsmål, sa Jenrick om hva som ble funnet i rapporten.

Jenrick sa at forandringene som måtte til for å styre skuta på rett kjøl måtte være «radikale» men han går likevel ikke til de stegene mange forventet; at de skulle «ta over» bystyret fullstendig.

Kommisjonærene vil rapportere til Jenrick hver sjette måned, og være i Liverpool i minst tre år.

SAMFUNNSMINISTER: Det er Robert Jenrick som har anbefalt at deler av Liverpools bystyre skal overværes av kommisjonærer på vegne av regjeringen. Her er Jenrick avbildet ved en annen anledning.

SAMFUNNSMINISTER: Det er Robert Jenrick som har anbefalt at deler av Liverpools bystyre skal overværes av kommisjonærer på vegne av regjeringen. Her er Jenrick avbildet ved en annen anledning.

Å sende inn kommisjonærer i et bystyre på vegne av regjeringen er nærmest uhørt i England, og har bare skjedd tre ganger de siste 25 årene – aldri med en by på størrelse med Liverpool.

Jenrick ga skryt til Tony Reeves, Liverpools «administrerende direktør», for hans arbeid i å ta styringen av byen i riktig retning.

Liverpools bystyre har sagt i en pressemelding at de tar funnene svært alvorlig. «Granskningen har funnet feil når det kommer til salg av land, styring og forholdet mellom valgte medlemmer og offiserer, og har funnet en rekke anbefalinger for å takle problemene. Anbefalingene inkluderer å sende kommisjonærer til å jobbe sammen med offiserer og rådmenn […]. Max Caller har gjort det klart at han mener styret allerede har tatt skritt for å løse problemene siden ankomsten til administrerende direktør Tony Reeves i 2018. Rådet lover å ta opp alle bekymringene som ble reist og fortsette sin forbedringsreise.»

Ordfører mistenkt for bestikkelser

I desember ble Liverpools mangeårige ordfører Joe Anderson arrestert, mistenkt for bestikkelser og for å true vitner. Anderson var en av 12 menn som ble arrestert mistenkt for sammensvergelsen. Anderson bedyrer sin uskyld, men trakk seg som ordfører. Byens neste ordfører skal velges i mai.

Granskningen av bystyret dreier rundt eiendomsforvaltning, regenerering, motorveier, kontrakter og planlegging de siste fem årene. Det er Max Caller som har stått for rapporten.

Labour får kritikk fra venstresiden

Tidligere onsdag skapte en artikkel i The Times oppsikt. Avisen erfarer at hvis Jenrick velger å «ta over» Liverpool, vil Labour støtte avgjørelsen. Det vil mest sannsynlig føre til opprør på Labours venstreside, og fikk #FreeTheNorth til å trende å Twitter.

Beslutningen vekket stor oppsikt da Liverpool er en av Englands sterkeste Labour-områder, og Jamie Carragher var en av mange som reagerte ved å ta til Twitter.

Forrige gang Liverpool valgte Konservativ rådmann var i 1994. Siden den gangen er det Liberal Democrats, og siden 2010 Labour som har styrt byen.