Engelskmennene feirer «Freedom Day» – slik ser det ut i Liverpool i dag

Da klokken rundet midnatt, natt til mandag, gikk det spredt fyrverkeri av over hele Merseyside – og England. Mandag 19. juli markerer engelskmennenes «Freedom Day» da de fleste koronarestriksjonene fjernes til tross for voksende smittetall.

Storbritannia er farget mørkerødt på norske myndigheters koronakart. Det betyr at de har over 500 tilfeller per 100 000 innbyggere, og har i skrivende stund en av de mest bekymringsfulle smittetrendene i Europa. Delta-varianten er i fritt omløp.

Samtidig har britene god beskyttelse i form av vaksiner og allerede gjennomgått sykdom, og det er dette som ligger til grunn for at statsminister Boris Johnson i dag aktiverte det siste steget på gjenåpningsplanen. Selv er statsministeren i isolasjon etter å ha vært i kontakt med en Covid-positiv.

Vi gikk en tur i Liverpools gater og observerte den nye "gamle" hverdagen

Liverpool One

Nattklubbene i Liverpool kunne endelig åpne dørene natt til mandag, og unge studenter og scousere var ikke vanskelige å be.

Mandag morgen skinner sola på byen langs elva Mersey, og det ligger en eim av lykke og letthet i lufta – men også noe uro.

PÅMINNER: Til tross for at mange restriksjoner er lettet, minnes man fortsatt på hvilken situasjon man står ovenfor.

PÅMINNER: Til tross for at mange restriksjoner er lettet, minnes man fortsatt på hvilken situasjon man står ovenfor.

At noe er forandret, ser man med en gang man setter fot i Liverpool One. Alle pilene og linjene som har oppfordret til enveis-system og sosial distansering er fjernet fra bakken og fra stolper. De lange køene til Primark og Zara er borte. Byen virker travlere enn for bare noen uker siden, mye fordi barna har tatt skoleferie.

Oppmuntringer om å vaske hender og holde avstand henger likevel igjen på skjermer rundt om kring i byen. Flere butikker oppfordrer til fortsatt bruk av munnbind, og anslagsvis halvparten av shopperne undertegnede observerer i Liverpool i dag, bruker munnbind. En melding over høyttaleranlegget på JD Sports oppmuntrer til sosial distansering og til å sprite hendene.

De ansatte på de fleste butikkene og restaurantene bruker fortsatt munnbind, og glass separerer fortsatt de Starbucks-ansatte fra kundene.

INGEN KØ: Primark og de andre butikkene har kunnet fjerne køsystemet sitt. Dermed er de lange køene som slanget seg gjennom halve byen, borte.

INGEN KØ: Primark og de andre butikkene har kunnet fjerne køsystemet sitt. Dermed er de lange køene som slanget seg gjennom halve byen, borte.

De nye reglene

Tidligere denne måneden sa statsminister Boris Johnson at «pandemien er ikke over» og at «vi kan ikke bare gå tilbake til livet som det var før COVID». Men i dag tok altså engelskmennene et stort steg tilbake mot gamledager.

Munnbind er nå frivillig, men anbefales fortsatt å brukes for eksempel hvis man reiser kollektivt. Private selskap har mulighet til å sette sine egne regler på dette, og en undersøkelse fra Office for National Statistics viser at to av tre voksne fortsatt ønsker å bruke munnbind i butikker.

Liverpools ordfører Steve Rotheram gjør det klart hva han mener:

Nattklubber har fått lov til å åpne opp, og nå er det lov til å synge i kirken igjen. Det vil ikke være noen restriksjoner på hvor mange som kan overvære begravelser og bryllup, og festivaler kan gå av stabelen.

Men både på nattklubber og større arrangementer – som Premier League-fotball – vil vaksinepass bli krevet fra slutten av september av. Det vil si at man må ha mottatt begge vaksinedoser før man slipper inn. Det ble klart på statsministerens pressebriefing mandag ettermiddag.

Bordservering i pubene er ikke lenger pålagt, nå er man tilbake til køer i baren.

Serveringssteder må ikke lengre samle inn kontaktinformasjon på sine gjester.

Hjemmekontor er heller ikke pålagt lengre.

MARS 2020: Folketomme gater i mars 2020.

MARS 2020: Folketomme gater i mars 2020.

JULI 2021: Liv i Liverpool igjen i juli 2021.

JULI 2021: Liv i Liverpool igjen i juli 2021.

ALBERT DOCK 2020: Helt tomt på Albert Dock i mars 2020.

ALBERT DOCK 2020: Helt tomt på Albert Dock i mars 2020.

ALBERT DOCK 2021: Yrer av liv på spisestedene i juli 2021.

ALBERT DOCK 2021: Yrer av liv på spisestedene i juli 2021.

Store smittetall – derfor åpner de likevel

Det er ikke bare gode nyheter. Resten av Europa og verden vil følge nøye med på hva som skjer med England de neste ukene og månedene. Valget om å lette de fleste restriksjonene får både kritikk og støtte. Søndag ble nærmere 50 000 smittetilfeller registrert i Storbritannia for andre dag på rad. R-tallet er et sted mellom 1,2 og 1,4. Storbritannias helseminister Sajid David er fullvaksinert men har testet positivt for viruset og er i isolasjon med milde symptomer. Statsministeren og andre regjeringsmedlemmer som har vært i kontakt med han må også isoleres.

SOMMERDAG: "Freedom day" var knallvarm – her bader scouserne i elva.

SOMMERDAG: "Freedom day" var knallvarm – her bader scouserne i elva.

Noen restauranter og butikker har også blitt ofre for “pingdemic” – dvs at så mange av deres ansatte har fått et “ping” på telefonen som forteller dem at de har vært i kontakt med noen som har testet positivt, og dermed må i isolasjon. Over 1000 ansatte på dagligvarebutikken Iceland har for eksempel måttet isolere seg og flere butikker har blitt nødt til å stenge.

– Den såkalte Frihetsdagen i dag er egentlig en tid da vi fortsatt trenger å utvise stor forsiktighet, sa professor Andrew Hayward fra kriserådgivergruppen SAGE til Sky News mandag morgen.

– Vi er på vei inn i den største smittebølgen som vi noen gang har sett. Selv om vaksinen vil betydelig redusere antall dødsfall og sykehusinnleggelser, er det fortsatt sannsynlig at vi vil se over ti tusen dødsfall, selv om vi er forsiktige. Det kan bevege seg opp mot nærmere hundre tusen dødsfall hvis vi ikke er forsiktige.

– Å være forsiktige er virkelig nøkkelen i denne opphevingen av restriksjoner.

Vaksineminister Nadhim Zahawi ble også intervjuet på Sky News mandag. Der fortalte han at han vil fortsette å bruke munnbind innendørs hvis det er mye mennesker nær han.

Zahawi mener også at det ikke finnes et perfekt tidspunkt å åpne opp, og at man like gjerne kan gjøre det nå og støtter dermed Johnson og resten av regjeringen.

Argumentene for å åpne nå, er at det er sommer, og bedre vær og man tilbringer mer tid utendørs hvor det er vanskeligere for viruset å spres. I tillegg har skolene stengt for sommeren, og dermed forsvinner en av de store smittesprederne. Johnson og hans team ønsker å få det som virker som en uungåelig tredjebølge ut av verden før det går mot kaldere tider.