Nordmenn flokker til Liverpool etter lettelsene i innreiserestriksjonene

Det snakkes mye norsk på pubene rundt Anfield denne helgen.

Høye smittetall skremmer ikke norske Liverpool-supportere fra å ta turen over Nordsjøen.

– Fullt trøkk med reisende

Vi ser et økt antall nordmenn på vei over Nordsjøen for å få med seg søndagens kamp mot Brentford – i tillegg til at en del tok tidlig helg og også var til stede på torsdagens semifinale mot Arsenal.

Svein Erik Bjørheim i Ving forteller at mange har sett seg ut 2022 som året de endelig reiser tilbake til fotballøya igjen.

– Det er fullt trøkk fra og med Norwich-kampen, forteller Bjørheim, som også forteller at mange helgekamper er utsolgt, eller det er få plasser igjen, resten av sesongen.

SOLSKINNSDAG I LIVERPOOL: Reiseleder for supporterklubben Thor-Kenneth Maarnes tok dette bildet på fredag, 14. januar.

SOLSKINNSDAG I LIVERPOOL: Reiseleder for supporterklubben Thor-Kenneth Maarnes tok dette bildet på fredag, 14. januar.

I Liverpool er alle butikker, restauranter og puber åpne. Man må ha på munnbind innendørs men det er ellers få restriksjoner som vil påvirke reisen. Det er krav om vaksinepass for å komme inn på kamp på Anfield, og det blir tatt stikkprøver.

Lettere innreise

England har høyere smittetall enn noen gang tidligere i pandemien, men har samtidig gjort det enklere å reise inn i landet. Omicron-trusselen regnes som avklart, og Boris Johnson og myndighetene føler seg trygge på at britene skal komme seg gjennom bølgen uten at helsevesenet skal kollapse. Over tre av fire voksne har mottatt booster-dose – over 90% av de over tolv har mottatt minst én dose. Smittetallene er høye, men sykehusinnleggelsene ikke i nærheten så høye som det de var på samme tid i fjor.

Det gjør at regjeringen har innført lettelser, blant annet hva gjelder innreise.

I desember ble innreise til England langt mindre behagelig, da det ble innført krav om en negativ PCR-test etter innreise. I tillegg måtte man sitte i isolasjon frem til man fikk svar på testen, noe som kunne ta 24-48 timer. Det spiste inn på fotballreisen, og det var nok mange som forandret planene sine da en helgetur plutselig kunne innebære et døgn på et hotell.

STIKKPRØVER: To vakter sjekker supporteres vaksinepass.

STIKKPRØVER: To vakter sjekker supporteres vaksinepass.

Bare en måned senere er historien en helt annen. Krav om isolasjon etter innreise for fullvaksinerte er fjernet, og en rimelig antigen-test – hurtigtest – er det eneste som behøves ved ankomst England, i tillegg til å fylle inn et innreiseskjema. Det gjør reisen overkommelig for de fleste.

Dette er innreisekravene til England for deg som er fullvaksinert:

  • Man må ta en antigen-test i løpet av de første to døgnene etter ankomst – den såkalte Day 2-testen.
  • Man må fylle inn et «Passenger Locator Form.»

Det er ikke sånn at man må ta Day 2-testen på dag to – man må ta testen senest på dag to (ankomst er dag 0). Testen må forhåndsbestilles, og man får et referansenummer som man må fylle inn på Passenger Locator Form. En liste over de godkjente distributørene av finner man her – man burde velge «North West» fra listen for å finne selskapene i nærheten av Liverpool.