FANTASTISK BY:  Liverpool er en by i vekst, en by både fotballinteresserte og andre turister elsker å reise til.

Tips til hvordan drømmen blir virkelighet:Drømmen om å bo i Liverpool

Er du blant dem som tenker på å en gang flytte til Liverpool? Dette er de viktigste tingene å tenke på.

Liverpool er et attraktivt reisemål for fotballglade nordmenn. På hver eneste hjemmekamp kryr det av norske supportere på Anfield. Lidenskapen til engelsk fotball går tilbake til TV-kampen på 70-tallet – og engasjementet har vokst i takt med fotballens globalisering.

Noen er så tiltrukket av kulturen og den runde lærkula at de gjerne får med seg 10+ kamper hver eneste sesong – men for enkelte er selv ikke det nok.

Mange drømmer om å flytte til Liverpool – enten om det er for noen måneder, en hel sesong eller enda lengre. Jeg har selv bodd i Norvest-England i to år – fordelt på tre perioder. Først i Southport, deretter to perioder i Liverpool.

Her er mine tips til hvordan du kan gjøre drømmen til virkelighet:

Det største hinderet er hjemlige forpliktelser. Sett deg et mål om når du vil flytte, hvor lenge du ønsker å bo og hvor mye penger du har/kan spare opp. 

Del opplevelsen

Det første tipset er ingen absolutt nødvendighet, men en stor fordel både økonomisk og sosialt. Dersom du vil flytte til Liverpool – gjør det sammen med en venn eller partner. Er man to som deler på husleie og regninger blir det en betydelig mindre økonomisk belastning.

Et annet – og kanskje enda viktigere – poeng er at man har noen å dele opplevelsene med. Å gå på kamp, kino, restaurant eller pubrunden alene gir ikke den samme opplevelsen som når man har med seg en god kompis. Det samme kan sies om kamp på Anfield. Selvsagt er det alltid stort å besøke vårt Mekka, men det kan føles stusselig å gjøre det alene.

Få med deg en venn eller kjæresten, og du får garantert en opplevelse for livet! 

Leie bolig

Det kan være mer komplisert å få seg leilighet i Liverpool enn man er vant til her hjemme. Sentrumsnære boliger leies oftest ut gjennom meglere. Det vil si mer rigide regler og krav enn hva som er normalt i Norge.

SENTRUMSNÆRE LEILIGHETER:  I One Park West-bygget like ved Liverpool ONE er det leiligheter å leie.

For utlendinger, som ikke kan stille med engelske garantier, kreves det normalt at man betaler seks måneder leie på forhånd. Det kan fort bli et stort beløp, men dersom man har oppsparte midler er det en grei ordning. Deretter betaler man måned for måned.

Kravet for antall måneder varierer, men få selskaper godtar færre enn seks.

Det finnes også private aktører som leier ut bolig – uten å benytte seg av mellomledd. Her er det ekstremt viktig å være årvåken og sjekke boligen grundig før man aksepterer en avtale. Disse boligene finner man ikke på de store bolig-nettsidene, men heller gjennom alt mulig-sider som Craigslist, Gumtree og Facebook.

Boligprisene varierer kraftig.Jeg foretrakk å bo sentrumsnært, og betalte deretter – henholdsvis 650 pund og 750 pund i måneden. I tillegg til faste utgifter (strøm, vann, gas, council tax, tv, internett etc.). 
Dette var leiligheter med to soverom, fin standard og gangavstand til Liverpool sentrum.

Man kan fint bo mellom to og fire personer i en slik bolig.

Leieprisen synker dess lengre unna sentrum man bor.

OBS.Husk å ta vare på alt av dokumenter/e-poster og at man får kvitteringer for betalinger. Da stiller du med gode kort dersom du møter en vanskelig land-lord (huseier). I tillegg er det viktig å gå nøye gjennom leiligheten med en gang du flytter inn. Ser du noe som avviker fra oppgitt standard, ta bilde av det og send til din kontaktperson umiddelbart. Ellers risikerer du å måtte betale for skaden.

Økonomi/jobbe i England

Det er vanskelig å få seg jobb i Liverpool. Selv de lokale sliter. Lønnen er endel magrere enn i Norge, og man må vurdere hva man ønsker å bruke tiden på. Det kan være smart å forhøre seg med internettbaserte selskaper – eller mulighet for å freelance hjemme i Norge.

Britiske arbeidsplasser krever at man har National Security Number. Det kreves engelsk bostedsadresse for å få dette. Les mer HER.

Andre velger å ikke jobbe i det hele tatt – eller å reise hjem i perioder for å jobbe.

Nøkkelen er likevel å spare opp penger. Jobb godt før man flytter! Et tips kan være å skatte mindre mens man jobber for å spare opp penger. Det kompenseres med perioden man ikke jobber.

  • Se tilgjengelige jobber i Liverpool HER.
  • Les om jobber for Liverpool FC HER.

Billetter og kamp

Dette er for mange den største verkebyllen. Det aller beste er å komme seg inn på det offisielle «billettmarkedet».

Det er LFCs egen salgsportal. Da kan man tegne seg medlemskap i klubben, og være på alerten når det er salg. 
For å være garantert billett kreves det lojalitet (altså et visst antall kamper fra den foregående sesongen).

Ellers er det lurt å opparbeide seg kontakter som kan hjelpe deg.

Vær obs. på at det finnes mange som selger svartebørsbilletter til blodpris. Disse bør helst unngås, da man står helt uten rettigheter dersom noe uforutsett skjer.

Ønsker du å skaffe deg et tradisjonelt sesongkort, må du belage deg på mange år i kø. Dersom du kan tenke deg å betale mer selger Liverpool hospitality-billetter (både sesongkort og enkeltkamper). Det vil si billetter med «litt ekstra». Gjerne mat og drikke i egen lounge. Det er dyrt, men en legitim måte å skaffe seg billetter på.

Artikkelen fortsetter under bildet

BILLETTER:  Pass på at du kjøper ekte billetter, slik at du slipper nedturer ved inngangen.
Bortekamper

Når man først bor i Liverpool for å se favorittlaget, vil man nødig gå glipp av bortematchene. Her finnes det ingen snarvei til billetter, da klubben krever lojalitet til samtlige kamper (foruten noen helt få cup-kamper). Dersom du klarer å skaffe deg billett, er det en rekke muligheter for å få en fin borte-opplevelse.

Flere supportergrupper setter opp egne busser som tar deg rett til stadion – og hjem etter kamp. Enkelte foretrekker dog å ta tog. Det er stort sett greie priser til for eksempel Manchester og Birmingham, men dyrere om man skal lengre øst eller sør. Til London varierer togprisene med alt fra 25 til 250 pund.

  • Togpriser finner man HER.
  • Offisielle bussturer til bortekamp kan bestilles HER.

Dette er også en fantastisk mulighet til å se andre deler av England. Derfor valgte jeg stort sett å ordne mine egne turer – altså benyttet jeg meg sjeldent av supporterbusser. 

Hverdagen i Liverpool

LEVENDE BY:  Liverpools gater yrer av folk, liv og god stemning.

Liverpool har mye å by på: i tillegg til å være en formidabel fotball- og shopping-by, inneholder den et rikt kulturliv, der live musikk står høyt i kurs.

Faktisk er det mange norske artister som spiller konserter i Liverpool. Det kommer av at en stor del av elevene på Paul McCartney-skolen LIPA er norske.

Det er faktisk mange norske studenter i byen, så dersom du ønsker å stifte «hjemlige» bekjentskap er det mange muligheter.

Ellers har Liverpool det du forventer av en moderne storby, og du vil garantert finne aktiviteter som opptar tiden din.

Har du en drøm om å flytte til Liverpool? Jeg har gjort det – og jeg har aldri angret.

Del

Reise

03.08.2018 15:57

Datoene for ligacupen er klare

EFL har offentliggjort datoene i 2018/19-sesongen.

22.03.2018 16:31

West Brom-kampen flyttes til senere på dag

To kamper kan flyttes igjen på grunn av Champions League.

14.06.2017 15:28

Turpakker fra 2.795,-12 av 19 kamper er åpnet for salg

Nå kan du bestille tur til Liverpool.

Liverpool by

02.02.2017 20:25

Stig Inge Bjørnebye tilbake i LiverpoolTror på topp fire

Årene i Liverpool har vært Stig Inge Bjørnebye sine mest betydningsfulle så langt i livet. Denne uka har sportsdirektøren i Rosenborg BK hatt innspurt i overgangsvinduet nettopp i byen som alltid har krevd maks intensitet og innsats.

15.05.2017 13:05

Gaven med kvalitetstid med konfirmantenKonfirmasjonstur til Liverpool

Elias Ervik Bugjerdet har akkurat blitt konfirmert. I konfirmasjonsgave valgte han tur til Liverpool og Anfield – akkurat som hans to eldre søsken.

20.12.2017 21:35

Se vår guide: Julefeiring i Liverpool

Hvis du befinner deg i Liverpool på julaften og første juledag er det noen ting som er greit å vite - som for eksempel hvor du kan spise julemiddagen.

Siste Til vår nyhetsoversikt
19.10.2018 kl 06:33

– Vi får ikke endret denne situasjonen

Jürgen Klopp om skadene som flere av hans spillere fikk under landskampene.

+
18.10.2018 kl 22:04

To uker ute for Naby Keita

Det er ventet at Liverpools midtbanespiller kan komme til å miste tre-fire kamper.

+
18.10.2018 kl 19:31

Van Dijk, Salah og Milner med på dagens trening

James Milner skal vurderes som usikker til lørdagens kamp mot Huddersfield, men trente i dag. Det gjorde ikke Sadio Mané og Naby Keita.

+
18.10.2018 kl 18:04

Salah og van Dijk klare mot Huddersfield

Det er stort sett gode skadenyheter før lørdagens kamp, selv om det hersker usikkerhet rundt tre spillere.

+