Historien bak sangen: Fields of Anfield Road

Fields of Anfield Road er en av the Kops mest kjente og kjære låter. Her er historien bak de velkjente strofene.

Fields of Anfield Road er en av de mest populære sangene på Anfield, og klarer gang på gang å dra igang supportere i alle aldre og nasjonaliteter. Refrenget synges flere ganger i løpet av en kamp.

Når den ljomer over stadion er den en hyllest til klubbens imponerende historie og herrene bak suksessen. Det føles som den alltid har vært en del av repertoaret, men det var faktisk en tid før man sang om «the glory round the fields of Anfield Road».

Fields of Athenry

Drar du innom Flanagans i Mathew Street for å høre musikk en fotballhelg så er det ikke Fields of Anfield Road du får høre. Låten blir nemlig sunget til melodien av en kjent irsk folkesang. Fields of Athenry, skrevet og komponert av Pete St. John, handler om en ung mann, Michael, som havner i trøbbel for å ha stjålet mat til familien sin under hungersnøden i Irland. Han blir røsket bort fra sin kjære Mary og deres felles barn, og plassert på en båt mot en straffekoloni i Australia.

Låta ble omfavnet av Irland-supportere under VM i Italia 1990, og fant så sin vei til tribunene på Celtic Park tidlig på 90-tallet. Pete St John ble invitert til Celtic Park i forbindelse med Celtics irske målvakt Packie Bonner sin testimonial-kamp i 1991. Før kamp fremførte han Fields of Athenry, og tusenvis av Celtic-supportere sang med.

I følge en dokumentar på irske RTE stammer Liverpools omskriving av sangen til midten av 90-tallet. Irland spilte en kvalifiseringskamp mot Nederland på Anfield før EM 1996. Stadion var naturligvis stappfull av irer, men også en del scousere er sagt å ha vært tilstede. Liverpool har tross alt en god del innbyggere med irske aner. Fields of Athenry ble sunget flere ganger av Irland-supporterne, og da irene reiste tilbake over Irskesjøene ble tonene fra Athenry værende igjen på the Kop.

Fields of Anfield Road

De første to versene ble skrevet av Huyton-mann og livslang Liverpoolsupporter Gary Ferguson i 1996.

Jeg satt oppe sent en kveld og skriblet ned noen ord til melodien til Fields of Athenry. Jeg hadde hørt Celtic-supportere synge den og var imponert over lyden den genererte, forteller Ferguson.

Samtidig var Ferguson bekymret for den dårlige atmosfæren han opplevde på Anfield og ønsket en låt som kunne lage liv på tribunene. Fergusons datter printet ut 50 kopier av sangteksten som han tok med seg på bortekamp.

Vi dro på bortekamper i en minibuss på den tiden. Alle var fra Kirkby og Huyton-områdene og godt kjent med Athenry, så melodien var ikke noe problem.

Første gang den ble sunget var på bortekampen mot Sheffield Wednesday.

De 15 som var på minibussen var fullt dedikerte til sangen. Før kampen så møtte vi rundt 40 andre Liverpoolsupportere i en pub utenfor Sheffield. De var en gruppe som fulgte laget overalt. De lærte seg sangen og var med på å prøve å få den i gang.

Sangen slo ikke så godt an på tribunen den dagen, men de holdt fast ved den. Helgen etter, under en FA-cup-kamp mot Shrewsbury, prøvde de igjen til bedre resultater. Og sangen spredte seg kjapt og naturlig. Ferguson kjenner mange Liverpool-supportere, og vennene hans kjenner enda flere, og teksten ble spredt.

Over tidens løp har teksten forandret seg litt (f.eks We had Heighway on the winghar blitt til Stevie Heighway on the wing) og man får neppe høre det aller første utkastet igjen, men det bryr ikke Gary Ferguson seg noe om.

Jeg er bare glad den blir sunget.

Over 20 år senere er sangen kanskje den man hører mest i løpet av en kamp, og som får supportere øverst på Kenny Dalglish Stand, nederst på Anfield Road End og i Hospitality-plassene på Main Stand til å synge og klappe sammen med the Kop. Ferguson blir alltid stolt når han hører sangen sin, spesielt på bortekamper. Likevel kom høydepunktet på Anfield.

Det største buzzet fikk jeg under semifinalen mot Chelsea i Champions League i 2005 da hele stadion sang. Da ble jeg emosjonell, ler han.

Et tredje vers

I 2009 ble et tredje vers skrevet av musikere Peter Hooton og John Power i forbindelse med 20årsjubileet til Hillsborough-tragedien. Kenny Dalglish, Phil Thompson, Bruce Grobbelaar og John Aldridge var blant de som lånte stemmene sine til innspillingen. Alle pengene gikk til Hillsborough-støttegrupper. Sangen nådde 14-plass på de britiske hitlistene.

Sangteksten

Outside the Shankly Gates

I heard a Kopite calling :

Shankly they have taken you away

But you left a great eleven

Before you went to heaven

Now it's glory round the Fields of Anfield Road.

All round the Fields of Anfield Road

Where once we watched the King Kenny play (and could he play)

Steve Heighway on the wing

We had dreams and songs to sing

Of the glory round the Fields of Anfield Road

Outside the Paisley Gates

I heard a Kopite calling

Paisley they have taken you away..

You led the great 11

Back in Rome in 77

And the redmen they are still playing the same way

All round the Fields of Anfield Road

Where once we watched the King Kenny play (and could he play)

Steve Heighway on the wing

We had dreams and songs to sing

Of the glory round the Fields of Anfield Road

Beside the Hillsborough Flame,

I heard a Kopite mourning,

Why so many taken on that day?

Justice has never been done,

But their memory will carry on,

There'll be glory around the Fields of Anfield Road.