Hvordan hjelpe de hjemløse

Liverpool har opplevd en stor økning i antall uteliggere det siste året. Her er måter du kan hjelpe.

Dessverre har uteliggere blitt et vanlig syn i Liverpool. I Mathew Street, i Church Street, rundt Tesco i Hanover Street. Overalt ser man spor etter uheldige sjeler som sover på gata.

En undersøkelse utført av kommunen viste at det i slutten av 2016 var 21 menn og kvinner som sov ute i sentrum. Lokalavisa Liverpool Echo gjorde en ny opptelling i starten av oktober og telte 33 uteliggere. Det høres kanskje ikke så mange ut, men det utgjør en dramatisk forskjell fra året i forveien. Og det er umulig å gå gjennom sentrum uten å se soveposer og pappesker i tomme butikkfronter.

Men de man ser på gata er bare toppen av isfjellet. Man regnes som hjemløs når man må sove på sofaen til venner og familie, eller i hosteller. I følge kommunen jobber de hvert år med å forhindre rundt 6000 mennesker fra å bli hjemløse, og £11 millioner av budsjettet går til å hjelpe det økende problemet.

Det viktigste er å ikke overse noen, selv hvis du synes det er ubehagelig at de spør om småpenger. Et smil, et nikk, et ønske om en fin dag kan bety mye, selv om du ikke har noen kroner å gi. I stedet for å gi penger kan du spørre om han eller hun har lyst på noe. En kaffe, te, sandwich? Eller kanskje en lue eller et skjerf, nå som kulda kommer.

Fans Supporting Foodbanks

Fotballklubbene prøver også å gjøre litt for å hjelpe i lokalområdet.

Før hver eneste hjemmekamp kan du hjelpe vanskeligstilte medlemmer av samfunnet ved å donere mat og toalettsaker til Fans Supporting Foodbanks. Samlingspunktet finner du i den nye supporterbutikken, samt ved siden av klubbens Family Park på Anfield Road.

Nordmenn legger igjen mye spenn i klubbsjappa. Hva med å også legge igjen litt til de som trenger det mer? Donasjoner de tar imot er mat med lang levetid, som hermetisk kjøtt, fisk og grønnsaker, potetmos, syltetøy, nudler og saft. De ønsker seg også toalettsaker og oppvaskmiddel.

Hvis du handler på Tesco, kan du også ta med noe hermetikk og legge i foodbank-boksen de har ved inngangen.

Hjemløs:
Hjemløs:  En sovepose og noen kaffekopper ligger foran en dør.

The Whitechapel Centre

Hvis du er alvorlig bekymret for noen du ser på gata, ta kontakt med The Whitechapel Centre. Whitechapel Centre jobber for å forhindre hjemløshet. De er en lokal veldedighetsorganisasjon som jobber tett med kommunen. De har lang erfaring. Organisasjonen ble opprettet i 1975 og jobber fortsatt for det samme målet som da: å møte behovene til de hjemløse i gatene. I dag har de over 80 ansatte og mange frivillige som jobber døgnet rundt.

I tillegg til å sørge for midlertidige senger for de som ikke har noe, driver de også forebyggende og restituerende arbeid for de som har bodd på gata eller de som står i fare for å ende opp på gata. Gjennom daglige kurstilbud forbereder de deltagerne på fremtidige leieforhold, budsjettering og hvordan takle helseproblemer. Ved å tro på potensialet til hver enkelt, uavhengig av situasjonen de har havnet i, bygger de selvtillit og prøver å få folk ut i arbeid. Whitechapel jobber også for å finne passende boforhold.

Ikke alle ønsker å bli plassert i hostellene, hvor reglene er strenge og naboene tvilsomme. For dem er gata et forferdelig men bedre alternativ.

Donasjoner

På hjemmesiden til Whitechapel så står det hva de trenger av donasjoner. For øyeblikket trenger de undertøy for kvinner og menn, shampoo og dusjsåpe, deodorant og barberhøvler, hundemat, bæreposer og julepynt, for å nevne noe.

Hvis du har noe du vil donere så kan du oppsøke Whitechapel Centre i Langsdale Street, like ved Everton Park. Er du av typen som går fra byen og opp til Anfield til kamp, kan du enkelt gå innom på veien.

Har du ikke mulighet til å levere noe til senteret, men likevel kjenner at det stikker i hjertet når du rusler gjennom Liverpool One med fulle handleposer forbi et titalls uteliggere, kan du alltid donere online. Hvis du gir en pengedonasjon direkte til senteret kan du utgjøre en stor forskjell. Så lite som en £5 gir en varm frokost til ti uteliggere. Donasjon kan enkelt gjøres her.

Kalde kvelder

Heldigvis opplever ikke Liverpool kuldegrader som kan måle seg med Norges, men selv på Merseyside faller snøen et par ganger i løpet av vinteren.

På kalde kvelder med temperaturer under 2 varmegrader åpnes et “cold weather shelter”. Det er tilgjengelig for alle hjemløse i byen. Det åpner klokken 22.00 og er åpent til klokken 08.00, og frem til temperaturene stiger. Her serverer de varm mat og drikke, og et klesskift hvis man trenger det.

Ellers er senteret åpent på dag tid, hver dag, hvor frokost, dusj og vaskemaskin er tilgjengelig.

Kommunen kjører for øyeblikket No Second Night Out-programmet hvor målet er at nye hjemløse ikke skal sove mer enn én natt på gata. Målet er at ingen skal bo på gata, og å forhindre at det blir et mønster for flere. Hvis du kommer i kontakt med noen som befinner seg i den situasjonen, si ifra ved å ringe +44 300 123 2041, eller å fylle ut et skjema online.