Tips før neste turLiverpool fra høyden

Overblikk er en ferdighet vi setter pris på i en fotballspiller, men også et nyttig redskap for en turist. Heldigvis har Liverpool noen gode utsiktspunkt å velge mellom. De følgende tre stedene kan tilby ganske lik utsikt, men forholdene rundt er ganske forskjellige.

MEKTIG:
MEKTIG:  Den anglikanske katedralen på toppen av Duke Street er mektig.

Liverpool Cathedral

Den massive, anglikanske katedralen preger bybildet og er synlig omtrent overalt. Den er plassert på toppen av Duke Street, og er tegnet av arkitekt Giles Gilbert Scott. Det tok hele 74 år å fullføre katedralen, som sto ferdig så sent som i 1978 – 18 år etter Scotts død.

Den 101 meter høye katedralen gir de besøkende muligheten til å ta to heiser og 108 trappetrinn opp til toppen av kirketårnet. På veien opp går man forbi de imponerende kirkeklokkene, deriblant 15 tonn tunge “Great George”, som er større enn Big Ben. På toppen finner man et stort platå med panoramautsikt til Merseyside med mer. På en godværsdag kan man se helt til Blackpool. Utsiktspunktet er utendørs og det kan blåse surt oppi høyden. Men ta det med ro, det er godt inngjerdet og ingen fare for å bli blåst av taket!

INNSIDEN:
INNSIDEN:  Katedralen er verdt et besøk, både i første etasje og fra toppen.

I tillegg til en tur til tårnet, burde man også gå en runde i selve katedralen. Hvis størrelse imponerer deg, vil Liverpool Cathedral ta pusten fra deg. Katedralen er Englands største, og faktisk verdens lengste katedral med sine 189 meter. Her holdes konserter, konfirmasjoner, graduations og daglige gudstjenester.

Tårnet er åpent hver dag, 10.00-17.00. Billett koster £5.50.

Panoramic 34, Beetham West Tower

West Tower er den høyeste bygningen i Liverpool, på 140 meter og 40 etasjer, og består hovedsakelig av luksusleiligheter. Men i bygget finner man også kanskje en av Liverpools flotteste restauranter. Hvis man har høydeskrekk, eller er ukomfortabel i finere selskap, burde man ikke ta heisen opp til 34. etasje og Panoramic 34.

Dette er såkalt fine dining, med hvite duker og profesjonelle servitører. Menyen blir stadig oppdatert og holder meget høy standard. Porsjonene er små, men godt gjennomført. Til lunsj kan man velge mellom to retter for £22 og tre retter for £26.50, eller Afternoon Tea fra £20 per person. Til middag kan man velge rett fra A la Carte-menyen.

UTSIKT:
UTSIKT:  Utsikten fra 34. etasje på West Tower er fantastisk.

Panoramic 34 er populær og må bookes på forhånd via nettsidene deres. Man får mest utsikt for pengene ved å booke seg inn for lunsj eller Afternoon Tea. På dagtid har man en spektakulær utsikt over byen og området rundt, og man kan tydelig se den korte avstanden mellom Anfield og Goodison. På kveldstid danderer lysene fra byen og Wirral

Sett av en liten halvtime for å ta en drink i baren, enten før eller etter måltidet. Baren er nemlig vendt sørover, og gir en nydelig utsikt over sentrum. Finnes det noe bedre enn å nyte en deilig drink med hele Merseyside som bakteppe?

FIN RESTAURANT:
FIN RESTAURANT:  Panoramic 34 er ikke den billigste restauranten i Liverpool, men utsikten er den suverent beste.

Radio City Tower

Radio City Tower, eller St John’s Beacon som det også kalles, er Liverpools nest høyeste bygg. Det 138 meter høye radio- og utkikkstårnet skiller seg godt ut i Liverpools skyline, og i likhet med katedralen er tårnet synlig fra nesten alle gatene i byen.

Tårnet stod ferdig i 1969, og en roterende restaurant åpnet nær toppen av tårnet. Restauranten ble stengt på 80-tallet, og St John’s Beacon lå tom og falleferdig i flere år. Etter en oppussing på slutten av 90-tallet, ble tårnet åpnet igjen i 2000 for Radio City 96.7.

RADIOTÅRNET:
RADIOTÅRNET:  Radio City Tower er synlig fra hele byen. Du kan også gå opp og se utover hele byen.

I 2011 ble tårnet endelig tilgjengelig for publikum, som nå kan ta heisen opp til the Gallery og nyte utsikten. Eventuelt kan du ta trappen på 558 trinn og kjenne det brenne i lårene. På en dag med mye vind vil tårnet svaie, men det er sjeldent det stenges. Hvis forholdene tillater det, kan man se 80 kilometer

Åpningstidene er 10.30-17.30, og inngang koster £5.50 for voksne og £3.50 for barn. Barn under fem år kommer inn gratis.