Lazar Markovic

Angrep

DatoTypeKampHB

Status

Permanent overgang til Fulham 31.1.2019

Lazar Markovic spilte seg til en plass på «Årets lag» i Serbia allerede året han ble myndig og kom fra en sesong med nesten 50 kamper for Benficas førstelag.

Lazar Markovic har finter og eksplosive rykk blant sine farligste våpen. Den kvikke, anvendelige og offensive kantspilleren – han føler seg også komfortabel bak spissen og på alle posisjoner i en ren angrepstrio – ble født i Čačak, en by sentralt i Serbia, i mars 1994.

Markovic spilte barnefotball for lokale Borac Čačak frem til han fylte 12 år og ble FK Partizan-spiller. Der spilte han seg oppover i gradene de fem neste årene, før han, som 17-åring, fikk sin førstelagsdebut i mai for tre år siden.

Partizan vant den kampen 2–1, og unge Markovic feiret seieren med å skrive under på en femårskontrakt – hans første proffkontrakt – senere samme sommer. Eventyret blomstret videre for teknikeren, som fikk noen minutter i Champions League-kvalifiseringen etter ferien. Kort tid senere hørte han lyden av nettsus for første gang på A-lagsnivå, og på tampen av 2011 kåret Partizan-tilhengerne ham til «Årets spiller» på klubbens nettside.

I hans første fulle sesong på seniorlaget fikk han 26 opptredener og fant veien til målet seks ganger. Og til tross for at Markovic ikke scoret en eneste gang i andre halvdel av fotballsesongen 2011/2012, ble han belønnet med en plass på «Årets lag» i den serbiske toppdivisjonen. Der ble han også tildelt en plass det påfølgende året. For med syv nettkjenninger på 19 ligakamper, i en sesong der han i tillegg imponerte mot klubber som Rubin Kazan og Inter Milan i Europaligaen, ble Markovic rangert blant divisjonens 25 beste fotballspillere av avisa Mozzart Sport – i en alder av 19 år!

Flere toppklubber i andre land fikk øynene topp for spilleren, som var på banen i samtlige av Partizans kamper i Europaligaens gruppespill. I England var spesielt Chelsea frempå, men London-laget måtte skuffet innse at Markovic prioriterte varmere strøk og portugisisk fotball.

Benfica kjøpte den lettbeinte angriperen for 8,8 millioner pund sommeren 2013. I den portugisiske storklubben ble hanen slags «super sub», der han ofte startet på benken og kom inn etter pause.

Markovic kan likevel allerede se tilbake flere triumfer; han har vunnet den serbisk ligaen tre ganger, den portugisiske ligaen én gang og begge de portugisiske cupene. Samtidig har Markovic, som ble inkludert i «UEFAs beste Europaliga-tropp i 2013/2014», samt spilt og scoret for Serbia.

Den første sesongen på Merseyside i 2014/15 ble imidlertid ikke like oppmuntrende som håpet. Han fikk bare starte elleve Premier League-kamper – i tillegg åtte innhopp. Inkludert alle turneringer fikk han være på banen i totalt 34 kamper for de røde, og han scoret tre ganger.

Søndag 30. august 2015 bekreftet Liverpool at serberen hadde blitt sendt på lån til Fenerbahçe for hele sesongen. Der var han med å bringe Fenerbahce til andreplass i den tyrkiske ligaen. Han scoret to mål og var involvert i tre assist, i en sesong hvor han lenge var plaget av skader.Han fikk også et innhopp i den tyrkiske cupfinalen, som Fenerbahce tapte 1-0 for Galatasaray.

På deadline day i 2016 ble Markovic, uten å ha vært med i troppen til Liverpools fire første kamper, lånt ut til Sporting Lisboa for hele 2016/2017. Han fikk spille fem kamper i Champions League for den portugisiske klubben, men oppholdet ble ingen suksess og han fikk bare seks kamepr i ligaen i tillegg til tre cupkamper. I januar 2017 ble han hentet tilbake og lånt ut til Hull i Premier League for resten av denne sesongen. Der gjorde han større suksess, og scoret to mål på 14 kamper, men kunne ikke forhindre at tigrene rykket ned til Championship.En ankelskade gjorde at han ikke fikk være med på de to siste ligakampene.

På deadline day i januar 2018 ble det klart at Markovic skulle spille i Anderlecht på lån ut 2017-2018-sesongen. Der scoret han ett mål på åtte kamper.

På deadline day i januar 2019 ble Markovic solgt til Fulham. Han gikk dit nærmest gratis.