Mamadou Sakho

Forsvar

DatoTypeKampHB

Mamadou Sakho er født og oppvokst i Paris. Han er en allsidig forsvarsspiller, som kan spille både midtstopper og venstreback. Han er hurtig, sterk i lufta og komfortabel med ballen i beina.

Sakhos karriere startet i aldersbestemte klasser hos Paris FC, før Paris Saint-Germain hentet ham til sitt akademi i 2002. Den venstrebeinte forsvareren fikk sin førstelagsdebut for PSG i en Europa League-kamp mot AEK Athen i februar 2007. Han spilte en førstelagskamp til den sesongen.

Sommeren 2007 skrev han under sin første profesjonelle kontrakt med PSG, og fikk sin ligadebut og fikk kapteinsbindet i klubben ikke lenge etterpå. Dermed ble han den yngste kaptein i Ligue 1 sin historie. Sesongen avsluttet han med å vinne den franske ligacupen, etter seier over Lens i finalen. Sesongen 2008-09 var han fast inventar på PSG sitt førstelag, og spilte 34 kamper for klubben. Han gjorde sitt første mål for klubben i februar 2009, i en kamp mot Saint-Etienne.

De neste to årene gikk Mamadou bare glipp av ni ligakamper, og han spilte hele finalen da PSG slo Monaco 1-0 etter ekstraomganger og vant den franske cupen i 2010.

Sakho gikk gradene på de franske ungdomslandslagene, og fikk sin A-landslagsdebut i november 2010 i en privatlandskamp mot England på Wembley.

En skade holdt ham ute av PSG-laget da 2011-12 startet, og under Carlo Ancelotti var han ikke lenger garantert en plass i startoppstillingen. Han spilte likevel 27 ligakamper da PSG vant den franske serien i 2012-13.

Brendan Rodgers hentet Sakho til Liverpool for £15M like før transfervinduet stengte, den 2. september 2013. Han ble dermed både det dyreste kjøpet til de røde den sommeren, og den mest kostbare midtstopperen i klubbens historie. Friskmeldt var Mamadou stort sett førstevalget ved siden av Martin Skrtel i Liverpool indre forsvar i sin første sesong på Anfield, men flere skadeavbrekk bidro til et noe ujevnt år for franskmannen.

Etter en start med lite spilletid og også skader, fikk franskmannen mer tillit utover i sin andre sesong.

Tross lite spilletid i starten av 2015/2016-sesongen bekreftet Liverpool fredag 18. september 2015 at han hadde skrevet under på en ny kontrakt med klubben, gjeldende frem til sommeren 2020.

Utover sesongen begynte Sakho virkelig å finne tonen med stoppermakker Dejan Lovren og de to var sentrale i Liverpools vei mot finalen i Europa League. Sakho scoret dessuten et av målene mot Borussia Dortmund.

Men Sakhos sesong ble plutselig snudd helt på hodet da han avga en positiv dopingprøve etter Europa League-kampen mot Manchester United på Old Trafford. Han ble da utestengt fra all konkurranse fra 28. april i påvente av en domsavsigelse, men ble seinere frikjent. Dette førte til at han gikk glipp av Liverpools Europa League-finale mot Sevilla og EM på hjemmebane med Frankrike.

Til sesongen 2016-17 gikk han fra å ha nummer 17 på ryggen til nummer 3, et nummer han tok over etter Jose Enrique. Franskmannen virket imidlertid å ha kommet helt på kant med manager Jürgen Klopp. LFC anbefalte Sakho å godta et av tilbudene han fikk om utlån sist sommer, men da Mama nektet ble han skjøvet ut i kulden og spill med U23.

I januar skrev han under på en utlånstavsale med Crystal Palace for resten av sesongen. Franskmannen gjorde det meget bra på Selhurst Park, og spilte åtte kamper for Palace før han pådro seg en kneskade mot Tottenham i slutten av april og måtte se de fire siste Palace-kampene fra tribunen.

Den 31. august 2017 ble Sakho solgt til Palace for 26 millioner pund.