Årsverste dommerprestasjon

Liverpool er verdensmester for klubblag og alle er fornøyd...

22. des 2019 kl 23.58Kristian Randen

Meninger om LFC? Bli en blogger du også!

Alle medlemmer kan blogge på liverpool.no. Send ditt innlegg til [email protected] og redaksjonen gjør fortløpende vurderinger av publisering i forhold til kvalitet og nyhetsbildet. Alle blogger står fullt og helt for innsenders regning. Dette er ikke meningen til Supporterklubben eller liverpool.no.

Beslutninger av FIFA

Liverpool er verdensmester for klubblag og alle er fornøyd... Dommerne virket også fornøyd etter kampen der de fikk klemme på FIFA-delegater og fikk autograf på et linjeflagg!

Imidlertid må det være lov å sette spørsmålstegn ved en rekke beslutninger rundt denne turneringen.FIFA har i forbindelse med klubb-VM fått store mengder kritikk for å legge turneringen til Qatar, på samme måte som det i lang tid har vært kritikk mot å legge VM i 2022 til samme land. Menneskerettigheter, korrupsjon, baneforhold, organisering, klima og mye mer har vært i fokus.

Etter kampen viste det seg at valg av dommer også i høyeste grad kunne diskuteres. At FIFA velger et forholdsvis umerittert dommerteam fra vertsnasjonen Qatar til å dømme finalen virker merkelig ut i fra den status FIFA ønsker at turneringen skal ha. Det er mulig å spørre seg om det er andre høye herrer enn dommerkomiteens leder Pierluigi Collina, eller administrativ dommersjef Massimo Bussaca, som har utpekt finaleteamet.

Nå skal det sies at VM-finalene for klubblag sjelden blir dømt av verdens beste dommerteam. Dette fordi finalene som regel spilles mellom lag fra Europa og Sør-Amerika, og dermed er dommere fra disse to kontinentene uaktuelle. Europas dommerrepresentanter i denne turneringen har de foregående årene vært Viktor Kassai, Felix Brych og Gianluca Rocchi, og dette er dommere fra aller øverste hylle.

Dommerprestasjonen

I løpet av kampen ble det på KopForum sin kamptråd publisert omkring 650 innlegg. 223 av disse omhandlet dommeren. Dette er voldsomme tall til å være et supporterforum (ikke dommerforum) og sier det mest om dommerprestasjonen.

Dommeren hadde gjennomgående en veldig lav list og antall tvilsomme frispark i kampen ble svært høy. Nå er det slik at frisparklista er subjektiv, men en rekke avgjørelser ble direkte feil. Det er ikke nok spalteplass til å nevne alle feil, men jeg ønsker å trekke fram tre nøkkelsituasjoner.

I det 41. min ble Henderson klart revet overende etter en dødball. Dette skulle vært et klart straffespark, og gult kort for manglende respekt for spillet.

I det 44. min ble Mané holdt i det Liverpool kontret og ville kunne fått en stor sjanse. Istedet ble det blåst frispark og gult kort til Mané som i frustrasjon over holding dyttet til sin motspiller. Slik avgjørelser skaper enorm frustrasjon blant spillerne.

På overtid oppstod situasjonen alle snakket om etter kampen. Mané kom alene mot keeper og ble hindret i skuddøyeblikket. Dommeren dømte straffespark, og gult kort til Flamingos spiller nr 13, Rafinha. Dette så korrekt ut, og her må jeg nesten kommentere "ekspert-kommentator" Thomas Myhre, som nesten var like svak som dommeren i denne kampen. Han var sjokkert over at dommeren kunne gi gult kort i denne situasjonen, når Mané ble fratatt en åpenbar målsjanse. Han har tydeligvis ikke fått med seg at det for noen sesonger siden ble vedtatt at en spiller ikke skal utvises i en slik situasjon når det blir straffespark. Det var ikke mye kontakt mellom foten til Rafinha og Mané, men reprisebildene viste at det var nok til at Mané ble hindret i avslutningsøyeblikket. Imidlertid viste bildene at det var vanskelig å avgjøre om forseelsen skjedde innenfor eller utenfor straffefeltet.

Jeg forventet en avgjørelse om frispark like utenfor straffefeltet, og omgjøring fra gult til rødt kort for Rafinha. Når dommeren valgte å beslutte at ballen skulle droppes fordi det da angivelig ikke var noen forseelse var kaoset komplett. Det var ingen lett situasjon å vurdere, men å komme fram til at Mané ikke ble hindret i skuddøyeblikket var mildt sagt merkelig.

Men, som vanlig, Liverpool maler på og lar seg ikke påvirke av hverken misbrukte sjanser eller merkelige dommeravgjørelser, og vinner til slutt!. Nå er vi verdensmestere, og leder ligaen med 10 poeng og en kamp mindre spilt! GOD JUL!

Kristian Randen er Liverpool-supporter, og tidligere fotballdommer. Han bidrar med stoff fra en dommers synspunkt på liverpool.no.