Dommer- og VAR-situasjoner den siste tidenVariable dommerprestasjoner - heldige mot Southampton

Vi tar et tilbakeblikk på dommer- og VAR-situasjoner i de siste kampene.

5. feb 2020 kl 10.44Kristian Randen

Meninger om LFC? Bli en blogger du også!

Alle medlemmer kan blogge på liverpool.no. Send ditt innlegg til [email protected] og redaksjonen gjør fortløpende vurderinger av publisering i forhold til kvalitet og nyhetsbildet. Alle blogger står fullt og helt for innsenders regning. Dette er ikke meningen til Supporterklubben eller liverpool.no.

West-Ham - Liverpool 

Ingen spesielt vanskelig kamp for dommer Jon Moss. Likevel var dette en meget sterk dommerprestasjon. Han gjorde omtrent ikke en feil og var usynlig gjennom nesten hele kampen, noe som ofte er et godt tegn for en dommer. Vi har opplevd mange variable dommerprestasjoner i år, men dette stod til terningkast 6. 

Liverpool - Southampton

I denne kampen var det mye rart fra dommeren, og allerede etter 11 minutter ble Southampton snytt for et klokkeklart frispark for et bevisst tilbakespill fra Robertson til Alisson. Her skulle Southampton fått et indirekte frispark på 5,5 meter, noe som utvilsomt ville vært en stor målsjanse. Vi kan prise oss lykkelig over at dette er situasjoner som ikke omfattes av VAR-protokollen.. 

Etter 31 min blir Firmino revet overende. Her mener jeg Liverpool blir snytt for straffespark, men synes samtidig at det er fint at VAR ikke griper inn på slike situasjoner. Det skal være opplagte dommerfeil som VAR overprøver. Likefullt er dette en situasjon dommer selv bør se og dømme på. 

I det 46. min tråkler Ings seg inn i straffespark-feltet til Liverpool. Han blir tydelig forstyrret av Fabinho, men dommer Kevin Friend valgte å la spillet fortsette og resten av historien kjenner vi. Her ville ikke VAR overprøvd Friend dersom han dømte straffe, men jeg mener dette ikke er like mye straffe som Firmino sin. Likevel kan en vel hevde at Friend var Liverpool-vennlig i denne kampen...

Shrewsbury - Liverpool

Fantastisk prestasjon av unggutta! Heldigvis blir vi reddet fra en ufortjent scoring for bortelaget ved hjelp av VAR. Offside i forkant av deres scoring i det 58. minutt, og korrekt annullering. Ingen kan påstå at Liverpool var heldige med dommeravgjørelser i disse kampene, selv om jeg registrer at enkelte aviser melder dette. (I forrige artikkel nevnte jeg ikke at det kan se ut til at Shrewsbury har en spiller i offside før utligningsmålet, men dårlig kameravinkel gjør det umulig å fastslå om også dette målet burde vært annullert.)

Tottenham-Manchester City

Jeg velger å ta med denne kampen som inneholdt det meste av kontroverser, og som til slutt endte med at Liverpool nå er svært nær et etterlengtet og fortjent ligamesterskap. 

Tidlig i kampen hopper Zinchenko inn i en takling med knottene først. Heldig som ikke treffer Lucas Moura stygt der ettersom Moura hopper unna. Når han kommer med strake bein og knottene først er det ikke langt unna å anse det som å utsette motstanderen for fare, alvorlig brudd på spillereglene, og dermed rødt kort. Desto mer utrolig at det ikke blir gitt gult kort. 

Etter 13 minutter stempler Sterling Alli langt opp på leggen. En grusom takling som definitivt skulle vært belønnet med rødt kort. Sterling utsetter Dele Alli for stor fare for å bli skadet, og det er et soleklart rødt kort. Arsenals Aubameyang fikk forøvrig rødt kort for en lignende takling mot Crystal Palace. Det er vanskelig å forstå at VAR-dommer Kevin Friend, som får se denne situasjonen i reprise, ikke gir beskjed om rødt kort her, men det føyer seg inn i rekken av dårlig VAR-håndtering denne sesongen. Svært forståelig at det i en nylig gjennomført undersøkelse kommer fram at britiske fotballsupportere er kritiske til anvendelsen av VAR i Premier League.

Etter 36 minutter feller Aurier Aguero inne i straffespark-feltet og skal ha et klart straffespark. Imidlertid får ikke Dean med seg dette og VAR griper inn etter 38 (!) minutter. Igjen merkelig bruk av VAR. Her kunne man fått scoringer og kort som hadde blitt trukket tilbake etter straffen. Det er merkelig at VAR ikke griper inn tidligere. 

På den påfølgende straffen redder Lloris, men Sterling er raskt oppe i keeperen og forsøker å konstruere et straffespark. I grenseland til filming, men også nærme straffe. Så ok å la dette gå. Imidlertid får Zinchenko gult kort for å ha deltatt i masseansamlingen og skulle allerede nå ha vært utvist for to gule kort. 

I det 62. minutt får Zinchenko nok et gult kort og blir fullt fortjent utvist. 

City har tapt en rekke poeng på dommeravgjørelser i år, men kan i all hovedsak skylde seg selv. 

Og med ungguttas seier i FA-cupen går vi nå for The Treble!

Kristian Randen er Liverpool-supporter, og tidligere fotballdommer. Han bidrar med stoff fra en dommers synspunkt på liverpool.no.