Uforståelig mål til Bournemouth

Tidligere fotballdommer Kristian Randen ser på situasjoner fra noen av de siste kampene involvert Liverpool, og forøvrig i Premier League.

8. mar 2020 kl 16.07Kristian Randen

Meninger om LFC? Bli en blogger du også!

Alle medlemmer kan blogge på liverpool.no. Send ditt innlegg til [email protected] og redaksjonen gjør fortløpende vurderinger av publisering i forhold til kvalitet og nyhetsbildet. Alle blogger står fullt og helt for innsenders regning. Dette er ikke meningen til Supporterklubben eller liverpool.no.

Her er en oppsummering fra de siste rundene:

Liverpool-West Ham

Puh. Igjen vinner Liverpool med knappest mulig margin. Dommer Moss er igjen meget god. Etter mitt syn en av de beste dommerne i ligaen, som nesten aldri kommer opp i problemer. Ingen store feil i denne kampen, men de fleste av oss husker situasjonen der to (!) spillere hopper inn i VVD uten å treffe ball. Her kunne dommer fint dømt straffe, og det ville vært frispark ute på banen 11 av 10 ganger. Imidlertid synes jeg det er fornuftig at VAR ikke griper inn på slike. Dommerne har, og bør ha, en noe høyere list innenfor straffesparkfeltet, selv om det her kunne vært blåst straffe.

Watford-Liverpool

Denne kampen forbigår vi i stillhet... Mye annet enn dommeravgjørelser å snakke om her.

Chelsea-Liverpool

Nok en varierende kamp av Liverpool. Dommer har en ok dag på jobben, men burde gjort mer for å forebygge holding av VVD i feltet. Det var kanskje ingen så klare situasjoner at VAR burde grepet inn, men det ble til slutt komisk da Rudiger etterhvert begynte å holde igjen VVD lenge før ballen ble slått inn i feltet. Jeg mener dommer burde gitt Rudiger et tilsnakk og fulgt opp med straffespark dersom han ikke ga seg. 

Liverpool-Bournemouth

Etter 7 min blir Gomez klart dyttet i ryggen, men Tiernrey velger å la spillet fortsette, og Wilson som utførte dytten scorer. Etter sjekk av VAR ble scoringen stående, og det er ganske uforståelig ut i fra at bildene viser en klar dytt med strak arm fra Wilson. VAR anså det tydeligvis ikke som en klar og åpenbar forseelse. Dommerpsykologisk kan vi si at det ville vært mye enklere for dommeren å blåse hvis Gomez hadde gått i bakken som følge av dytten. Av egen erfaring vet jeg at det er vanskeligere å f.eks blåse et straffespark når angrepsspilleren holder seg på bena. Da blir man gjerne litt usikker på om man har oppfattet situasjonen korrekt. 

Fra dommerens vinkel er det nok vanskelig å se hvor klar dytten i ryggen på Gomez er. Ut i fra reprise-bildene ser vi at dommeren etter et par sekunder titter ut på AD og tar fløyten til munnen, men velger til sutt å ikke blåse. Uten at vi kan vite hva som kommuniseres mellom dommer og AD, kan det tyde på at AD melder inn frispark for dytt i rygg. 

Nå gikk det bra til slutt, og hverken dommer-avgjørelser, VAR eller forhåpentligvis Coruna-viruset kan stoppe vårt første ligatrofé på 30 år! 

Andre kamper:

Chelsea-Tottenham

Etter pause ble Azpilicueta stemplet i leggen av Lo Celso. Nye retningslinjer til VAR sier at en situasjon som involverer rødt kort skal sjekkes av hoveddommer på en egen skjerm. Dette trosset Michael Oliver og lot spillet fortsette uten å sjekke skjermen, og dermed uten å gi rødt kort. Dommersjef Riley har i etterkant beklaget feilen.

Leiecster-Manchester City

Like før pause får Leicester frispark i god posisjon. I muren står De Bruyne som velger å løfte armene, muligens for å beskytte ansiktet, noe som er tillatt, men når armene tas ut til siden og stanser ballen så bryter dette med handsregelen:

-hånd søker ball

-Arm over skulderhøyde, i unaturlig posisjon

-lang avstand (9,15 m)

I andre omgang fikk forøvrig Manchester City straffe for hands. En hands mange mente var mindre klar (kort avstand og hender under skulderhøyde) og en kan forstå at Leicester følte seg urettferdig behandlet. Imidlertid var denne VAR avgjørelsen korrekt. 

Kristian Randen er Liverpool-supporter, og tidligere fotballdommer. Han bidrar med stoff fra en dommers synspunkt på liverpool.no.