Fire grunner til at sesongen vår ikke går som den skal

Etter gårsdagen - og de siste ukenes - grusomme kampresultater, har jeg satt sammen et par tanker om hvorfor jeg tror denne sesongen ikke går helt på skinner, og vi kanskje må slåss litt hardere for å klare et eventuelt ligagull igjen.

5. jan 2021 kl 17.21Joakim Roald

Meninger om LFC? Bli en blogger du også!

Alle medlemmer kan blogge på liverpool.no. Send ditt innlegg til [email protected] og redaksjonen gjør fortløpende vurderinger av publisering i forhold til kvalitet og nyhetsbildet. Alle blogger står fullt og helt for innsenders regning. Dette er ikke meningen til Supporterklubben eller liverpool.no.

Skader 

Det første er nok skadene. Med VVD og Gomez ute resten av sesongen, og Matip som må oppbevares i sagmugg siden han ikke tåler mer enn to-tre kamper i måneden, er det klart at det blir litt tricky nå vi ikke har andre midtstoppere. Defensivt har det rent tallmessig gått overraskende greit. Ungguttene har ikke gjort seg bort, men nivået er selvsagt ikke vært det samme.  Men det er på den offensive siden Liverpool lider pga av de skadene. Det foretrukne midtstopperparet fra i fjor var mestere i å få ballen fra forsvar til angrep eksepsjonelt raskt. Det kan man ikke si om Klopps 10 andre midtstopper-konstellasjoner denne sesongen.

Dette gir ringvirkninger i at Fabinho flyttes bakover. Selv om han leverer som midtstopper, savnes han på midten og det svekker balansen i midtbaneleddet, som også må endres på gjennomgående - bortsett fra Wijnaldum da. 

Det hjelper ikke på, når skadene på kjøpene Thiago og Jota kommer i den mest komprimerte delen av sesongen, og begrenser rulleringsmulighetene.

Intensitet

Etter to sesonger hvor Liverpool klarte opp imot 100 poeng i hver sesong, og da løp gjennomsnittlig mest av alle andre lag, er det kanskje litt mer naturlig at man i tredje sesong ikke klarer å opprettholde samme intensitet. Og da, når man har en mer komprimert sesong og unødvendige cup-turneringer i tillegg, så blir det mindre hvile mellom slagene. I tillegg så skal ikke mangelen på publikum undervurderes. Liverpool har alltid sagt at publikum er deres 12. Mann. Og mangt et lag har fått kjenne på dette. Denne sesongen? Not so much. Jeg skulle likt å visst hvor mange poeng vi kunne fått om publikum hadde ryggen til spillerne denne sesongen. 

Etablert forsvar

Det er noe som taktisk skorter for tiden. Hvor vi tidligere kunne skjære gjennom forsvar som en varm kniv i smør, er det i år plutselig mye vanskeligere og ikke minst en mer omstendelig prosess å komme seg gjennom. Noe som overraskende nok fører til en hel mengde innlegg. Ikke mindre enn 35 stykk mot Southampton. Antall sjanser? 2. Kan en av grunnene til dette være at midtstoppere i Premier League er større og bedre i lufta enn våre tre fremme, som alle er gode på hodet, men rett og slett er fysisk mindre? 

Det å møte etablert forsvar er da virkelig ikke et helt nytt konsept som aldri har skjedd før i Premier League? Men det virker nesten slik på spillerne. I fjor var de flinke til å dra ut en lav blokk, for å så vri spillet. Nå virker det nesten som motstanderlag rett og slett ikke biter på. Noe de ikke trenger om de leder med ett mål, eller spiller for uavgjort. Men når man ligger under og det første skuddet på mål kommer etter 75 minutter, så er det ikke helt godt nok rett og slett. Av alle de tingene som blir nevnt som mulige faktorer til denne formen, er dette den som Klopp både kan og bør ta tak i. 

Marginer  

Med tanke på hvor mange spillere som virker ute av form, så begynner man nesten i å spekulere om vi overpresterte de to foregående sesongene. Det er ingen man ser dette mer på, enn Trent. Som på årskåringer - blant annet Guardian sin topp 100 -  havnet høyest av alle engelskmenn. Denne sesongen har det vært litt mer oppoverbakke. Ute med skade i en periode, og har ikke sett ut som sitt gamle jeg etter dette. I gårsdagens kamp mistet han ballen 28 ganger. Og innleggene var til tider helt på bærtur, enten for lange eller rett til en to og en halv meter høy midtstopper. Det er ikke meningen å plukke Trent ut fra de andre spillerne som ikke leverer, men han blir et symbol på at marginene blir feil. Den siste pasningen går alltid til feil plass, og spillere sentrer når de burde driblet eller skutt, og motsatt. De få gangene vi klarte å kontre Southampton, og ikke møte etablert forsvar, ble feil avgjørelse tatt hver gang. 

Så hva er løsningen på dette? Hadde denne problemstillingen dukket opp i Football Manager, hadde løsningen vært simpel. Selg et par spillere for å skaffe kapital og kjøp en, kanskje to midtstoppere. Problem ferdig. Uheldigvis er ikke den ekte verden så enkel.