Fra vondt til verre

Det var med vantro jeg mottok meldingen om at Newcastle United var blitt kjøpt opp av Saudi-Arabia.

Meninger om LFC? Send oss et leserbrev

Alle medlemmer kan sende oss Leserbrev. Send ditt innlegg til [email protected] og redaksjonen gjør fortløpende vurderinger av publisering i forhold til kvalitet og nyhetsbildet. Alle blogger står fullt og helt for innsenders regning. Dette er ikke meningen til Supporterklubben eller liverpool.no.

Riktignok et statlig fond, men allikevel knyttet inn mot kongefamilien og staten Saudi- Arabia. 

Et regime som av Amnesty international forlengst er plassert på topp, når det gjelder brudd på menneskerettigheter. Et land som steiner homofile, har offentlige henrettelser, en prins som står bak drapet av journalist og regimekritiker Jamal Khashoggi etc. Listen er lang. 

Dette er altså gjengen som har kjøpt arbeiderklubben Newcastle United. En klubb og by som på mange måter kan sammenliknes med vår klubb og by. 

En havneby som gjennomgikk mye av det samme som Merseyside grunnet Thatchers reformer. 

Men også en by/klubb som er sulteforet på suksess på banen, potensialet er ubestridt, med midler og bedre spillere. 

Det startet med opprettelsen av Premier League og så kom oligarken Abramovich

Personlig har jeg ønsket denne fotballbyen suksess, men ikke på denne måten. 

Pengegalskapen i engelsk fotball startet med opprettelsen av Premier League og TV-avtalen som genererte mye penger. 

Så kom investorene, første ut med mye penger var oligarken Abramovich, som hadde "stjålet" folkets ressurser sammen med KGB-folk og andre oligarker. 

Kontroversielt som fy den gangen. 

Så begynte etterhvert sportsvaskingen for fullt. Arsenal inngikk avtale med Emiratenes flyselskap, og fikk nærmest forært et flunkende moderne stadion. Emiratene er også regnet som en nasjon som konsekvent bryter menneskerettigheter, dog er nok Saudi-Arabia noen hakk verre.

Manchester City var en falmet og glemt storhet, da Abu Dhabi United group kjøpte dem. 

Chelsea og City hadde ikke vært store klubber i dag uten tvilsomme eiere

Det vi ganske sikkert kan si er at verken Chelsea eller City hadde vært store klubber idag, uten disse svært tvilsomme eierne. 

Tradisjonsbærende klubber som Liverpool, Everton, Manchester United og Arsenal klarte plutselig ikke å knytte seg til de beste spillerne, hovedsaklig grunnet lønnskarusellen. 

Staten Qatar gjorde mye av det samme med PSG, og skandalen rundt tildelingen av VM-22 trenger vel ingen utdypende kommentar. 

Jeg kritiserte for noen år siden, vårt kjære Liverpool for å legge treningsturer til Dubai, noe jeg står for også idag. 

Jeg mener vi med det legitimerer brudd på menneskerettigheter, og med liknende sportsvasking i framtida, kan vi bare glemme å snakke om menneskerettigheter. Når vi legitimerer sportsvasking er vi en del av problemet. Boikott er nok det eneste språket de vil forstå.

Kvalmende dobbeltmoral 

Problemet og dobbeltmoralen kom kvalmende til syne, når Newcastle-supportere vifter med det Saudi-arabiske flagget, utenfor St.James Park. 

Ikke så farlig med sånne regimer, bare de bruker penger på idretten, da tilgir vi alt? 

Vel, ikke for meg. Jeg er klar på at den dagen, måtte gud forby, Liverpool FC, havner i slike hender, vil jeg være likegyldig i forhold til det sportslige. 

Der vil nok supporterskaren være splittet, som den helt sikkert er i Newcastle, og sikkert var i Manchester City. 

Penger er blitt en del av fotballen, med eiere som ser på klubbene utelukkende som business, eller leketøy. 

Vel, businessfolk som i tillegg investerer i infrastruktur og fasiliteter og ikke legger seg borti daglig drift er å foretrekke, framfor regimer som strør om seg med fantasipenger og i tillegg slipper unna med det. FFP er en stor vits, død og begravet. 

Vi får håpe Newcastle rykker ned

Skaden er allerede skjedd, får bare håpe at Newcastle mislykkes, og rykker ned denne sesongen, før de får styrket laget. 

Tør minne om at Manchester City og PSG fortsatt ikke har vunnet " the holy grail", trofeet som eierne deres ønsker seg mest.

Måtte det fortsette.