Her er statusen på alle spørsmålene om sesongavslutningenSesongen kan bli fullført i august - og det vurderes lukket turnering med kamper

Vi har forsøkt å oppsummere spørsmålene og svarene som har kommet om Premier League-avslutningen den siste uka.

29. mar 2020 kl 22.51Arve Vassbottenarvaldo

Når vil serien starte opp igjen? 

Ingen vet, men sannsynligvis blir det igjen en utsettelse.

Foreløpig er serien utsatt til tidligst 30. april, og fredag 3. april holdes det et nytt møte i Premier League hvor den videre gangen skal diskuteres. Men selv om datoen er satt til 30. april, er det få som tror serien faktisk vil komme i gang igjen da. 

En styreformann sier tilThe Timesat starten av juni er et mer sannsynlig tidspunkt man kan fortsette sesongen på. Da har klubbene seks uker på å fullføre de ni eller ti gjenværende kampene på før 16. juli, som ses på som en viktig dato. Det er nemlig da TV-selskapenes kontrakter for denne sesongen går til.

Men alt dette avhenger også av hvor lenge Storbritannia vil være i «lockdown». Det vil bli vurdert hver tredje uke. 

Diskuteres det ulike løsninger for serien?

Ja, i høyeste grad. 

– Vi har en plan A, B og til og med C. Vi er i kontakt med ligaene og klubbene, og det er arbeidsgruppe. Vi må vente som alle andre sektorer, sa UEFA-sjef Aleksander Ceferin i La Repubblica lørdag.

– Vi kan starte i midten av mai, i midten av juni eller mot slutten av juni. Hvis vi ikke lykkes med det, er sesongen sannsynligvis tapt. Det er også et forslag om å avslutte sesongen på starten av den neste, og den nye sesongen vil da starte litt seinere. Vi må se på hva som er den beste løsningen for de ulike ligaene og klubbene, sa han videre.

SISTE: Ifølge en fersk artikkel i The Times søndag kveld, så legger UEFA nå planer for å fullføre sesongene i august, og at de da har kortet ned på sine europacupsesonger neste sesong for å minimere effekten av koronaviruset. UEFA taper allerede store penger på flyttingen av Euro2020, og også de kan også tape TV-penger om ikke europacupene avgjøres.

Om man ser at sesongen kan fullføres i august, ville tatt endel av presset av klubbene, for at inntektene blir utsatt heller enn kuttet, og det er sannsynlig at TV-selskapene da ikke vil kutte sine bidrag selv om det går utover opprinnelig kontraktstid. 

– Jeg kan ikke forstår hvorfor det ikke skal være en fleksibel løsning for alle å avslutte sesongen på en ordentlig måte uansett hvor lang tid det tar. Det er mye penger på spill, som kan ha mye å si for fotballen, sier sjefen i PFA Gordon Taylor til The Times.

Om ingen andre planer og tiltak kan gjennomføres, lanseres det også en ide om en innskrenket sesong, der man kan avslutte sesongen om bare to kamper til spilles.

Det er kampene Aston Villa mot Sheffield United, og Manchester City mot Arsenal. Begge disse kampene ble utsatt på grunn av finalen i Carabao Cup, og hvis de kampene spilles vil alle lagene ha spilt 29 kamper.

Om man stopper sesongen der, så vil i så fall Liverpool bli mestere, Norwich og Bournemouth vil rykke ned, og kampen mellom Aston Villa og Sheffield United vil få enorm betydning.

Villa vil ha mulighet til å redde plassen og sende Watford ned med seier. Sheffield United kan på sin side ta femteplassen med seier, som kan gi Champions League etter Manchester Citys utestengelse, på bekostning av Manchester United.

Diskuteres det å spille foran tomme tribuner? 

Ja. 

Å fullføre 2019/2020-sesongen bak lukkede dører, skal være løsningen de fleste klubbene i både Premier League og EFL ønsker om det ikke kan løses på annen måte. Flere spillere skal angivelig ha gått fra å være bekymret for egen helse til å ønske å spille etter en lang periode med kjedsomhet. En av tingene som spillerorganisasjonen nå undersøker, er om spillernes forsikringer kan bli annulert hvis noen blir syke når de spiller i en periode der det er stor risiko for smittefare.

Det blir også sagt at myndighetene vil støtte en plan om å spille bak lukkede dører, fordi de føler det vil gjenopprette ting litt til det normale for folk i en vanskelig tid.

Ifølge The Mirrorer et av problemene med kamper uten publikum at de fortsatt vil trenge helsepersonell på stadion - noe som er vanskelig i disse tider.

SISTE: Ifølge en artikkel fra Independent søndag kveld diskuteres det nå også mulighet for å spille de gjenstående kampene på isolerte camper i juni og juli for å fullføre sesongen.

Dette er en idé som har blitt mer aktuell de siste dagene, og kan bli markedsført som en «mega-event» for TV-selskapene med flere kamper hver dag i en periode. 92 kamper gjenstår av sesongen.

Om dette skal kunne gjennomføres må klubbene bli innlosjert på egne hoteller borte fra familien i perioden det gjelder, og holde seg helt isolert. Og det kan da være at kampene spilles på treningsbaner istedenfor stadioner. 

Hvor store summer kan Premier League-klubbene tape hvis sesongen blir annullert? 

1,2 milliarder pund.

Det anslås at Premier League og de 20 klubbene, kan gå på et tap på 1,2 milliarder pund tilsammen om denne sesongen ikke fullføres.

Den inkluderer bortfallet av billettinntekter, hospitality, tapte sponsorpenger, bonuser, kampinntekter og suvenirer, i tillegg til TV-pengene på 762 millioner pund. Tapet vil gå ned til langt mer håndterbare 170 millioner pund om Premier League klarer å fullføre sesongen for tomme tribuner, der tapet av billettinntekter og alle andre inntekter på kampdager regnes inn. Da blir forpliktelsene til TV-selskapene og sponsorer opprettholdt. Klubbene risikerer å måtte betale tilbake 20 til 60 millioner pund, som de allerede har fått fra TV-selskapene, om sesongen ikke fullføres. Liverpool vil nok være i øverste del av dette sjiktet.

Må spillerne regne med lønnskutt?

Ja.

Selv rike Premier League-klubber vil slite slik situasjonen er nå. Premier League, English Football League (EFL) og spillerorganisasjonen Professional Footballers Association (PFA), hadde torsdag og fredag møter om konsekvensene utsettelsene av kamper får økonomisk for klubber og spillere.

«Premier League, EFL og PFA er enige om at vanskelige beslutninger må tas for å redusere de økonomiske virkningen av den nåværende utsettelsen av profesjonell fotball i England, og har blitt enige om å jobbe sammen for å finne en samlet løsning», sto det i en felles uttalelse.

Det et ønske om at alle Premier League-klubbene kommer fram til en samlet enighet om lønnsutsettelser eller lønnsreduksjoner. Alt mellom 20 til 50 prosent har blitt diskutert. Leeds ledet an da spillerne og trenerne torsdag kom til enighet om å utsette sine lønninger for at klubben kan betale andre ansatte i klubben. I Tyskland har også Bayern München og flere andre toppklubber gått med på å redusere spillerlønninger med 20 prosent for å hjelpe andre i klubben, og også i Juventus og Barcelona er det kommet lønnskutt. 

Kan sesongen bli avlyst uten at en vinner kåres? 

Tja. 

Det er en fare for at sesongen annulleres, men det virker på rapporter de siste dagene som at det er en absolutt siste mulighet. Spesielt positivt er det om UEFA legger til rette for at sesongen i verste fall kan fullføres til høsten før neste sesong begynner også i europacupene. Men her vil det nok bølge mye fram og tilbake i tiden framover. 

Det som fortsatt henger over klubbene er muligheten for at de må betale tilbake flere hundre millioner pund til TV-selskaper om sesongen ikke fullføres.

Holdningen er naturligvis at «utsatte inntekter» er bedre enn at de ikke kommer i det hele tatt, eller i verste fall må tilbakebetales.

Derfor hevdes det at flertallet ønsker å fullføre sesongen, uansett når det blir. Det blir sett på som den mest rettferdige løsning, og også den løsningen som vil gi færrest juridiske utfordringer. Men det er røster også i Premier League som ønsker å annullere sesongen, men de er fortsatt i mindretall. 

Kan Liverpool avslutte sesongen i Nike-drakter? 

Nei.

Hvis Liverpool får mulighet til å fullføre sesongen og forhåpentligvis løfte Premier League-trofeet, blir det ikke i drakter fra Nike.

Nike kunne potensielt tatt over om sesongen fortsetter etter 1. juni, men da måtte det blitt godkjent av Premier League at Liverpool bytter draktleverandør midt i sesongen. Men ifølge The Athletic har Nike og New Balance blitt enige om at «det riktige er» at Liverpool fullfører denne sesongen i New Balance-drakter.

– Juridisk kunne det blitt presset igjennom, siden kontrakten gjelder fra 1. juni. Men det ble besluttet at det ikke ville vært rett å storme inn og ta over, sa en kilde i Nike etter møter mellom Liverpool, representert av managing director and chief commercial officer, Billy Hogan og de to draktlevrandørene.

Hvordan trener Liverpool-spillerne nå? 

Kun hjemme.

Det er ingen Premier League-klubber som har fellestreninger lenger. Liverpool har ikke vært på trening siden fredag 13. mars, to dager etter kampen mot Atletico Madrid. Sheffield United ble siste klubb som stengte ned treningsfeltet sitt på mandag denne uken. Alisson Becker (hofteskade) og Xherdan Shaqiri (leggskade) fortsatte rehabiliteringen på Melwood, der de kom til forskjellige tidspunkter og hadde to forskjellige fysioterapeuter for å minste smittefaren. Men etter at Storbritannia innførte sterkere tiltak, ble hele Melwood stengt ned, og de to måtte forsette opptreningen hjemme.

Før de forlot Melwood fikk alle lister over det utstyret de ville trengte til styrketrening og kondisjon, og de som ikke hadde tilgjengelig utstyr fikk det levert hjem. Data fra treningsøktene spillerne har samles inn av analyseteamet. Spillerne har også fått videomateriale fra kamper denne sesongen som de kunne studere med tanke på områder de kan forbedre.

Inntil nå har spillerne fått individuelle program hjemme, men nå forbereder Liverpool seg på å starte opp med treninger over videotjenesten Zoom.

– Det hjelper også de spillerne som synes det er litt vanskeligere å være på egenhånd. Det kommer en tid, uansett når det måtte være, der vi må trene som normalt og ganske raskt spille kamper. Jeg er sikker på at alle guttene gjør det de skal for å være klare når vi kan spille igjen, sa Jordan Henderson i et intervju til LFCTV.

– Vi har fått noen programmer fra klubben, og beskjed om ting vi må gjøre. Men det er som det er utenfor sesong, da får vi også programmer som vi må følge opp gjennom ferien.

Får spillerne noen oppfølging hjemme?

Ja.

Klopp skal også være i kontakt med alle spillerne to til tre ganger om dagen via WhatsApp, og også Jordan Henderson rapporterer om høy aktivitet i spillernes Whatsapp-gruppe. Han har også passet på å holde kontakt med de han vet bor alene.

Spillerne ble også anbefalt å ikke reise utenlands, og isteden ble det ordnet for at familiemedlemmer fra andre land kunne komme til Merseyside.

I tillegg har sportspsykolog Lee Richardson hjulpet spillerne med det mentale i den spesielle situasjonen, og Mona Nemmer har sørget for at de spiser rett. Noen spillere har også fått tilsendt spesialtilpasset mat, spesielt de som bor for seg selv.

Hvilke turneringer er så langt avlyst? 

Euro 2020, Copa America og OL i Tokyo.

Alle disse turneringene skulle spilles denne sommeren, og Liverpool-spillere var aktuelle for alle sammen, men alle er nå flyttet et år fram i tid. 

Hva skjer med spillerkontrakter som ender 30. juni? 

De ser ut til å bli utvidet.

PÅ UTGÅENDE KONTRAKT: Adam Lallana.

PÅ UTGÅENDE KONTRAKT: Adam Lallana.

Spillerkontrakter som går ut 30. juni har blitt sett på som et av de største hinderne for å få til en løsning som gjør at sesongen strekker seg inn i juli, og muligens enda lenger. Spillere kan i utgangspunktet forlate klubben de nå er i og gå til nye klubber 1. juli. Ifølge The Timeshar FIFA omtalt pandemien som en «uforutsett hendelse» som kan hindre kontrakten fra å bli oppfylt.

Det vil gi FIFA muligheten til å hindre spillere fra å bytte klubb før ligaene er ferdigspilt - selv med overganger som allerede er avtalt. De ønsker nå å forlenge alle kontrakter som går ut frem til sesongen er ferdig, og avtaler mellom spillere og nye klubber må settes på vent. Det gjelder 66 førstelagsspillere i Premier League. Deriblant Adam Lallana, Nathaniel Clyne og Andy Lonergan i Liverpool.

Hva skjer med overgangsvinduet? 

Det kan bli utvidet.

Dette blir ingen vanlig sommer. FIFA vil gå i dialog med klubbene om å holde overgangsvinduet åpent lenger for å få tilbake pengestrømmen i fotballen. En løsning som har vært diskutert er å holde overgangsvinduet åpent helt frem til januar. Men dette er et området det er mye usikkerhet ved, og som nok vil avhenge veldig av hva som skjer med denne sesongen.

PÅ HOLD: Timo Werner er en spiller Liverpool skal være interessert i å hente, men samtalene har ikke kommet videre fra det uformelle stadiet.

PÅ HOLD: Timo Werner er en spiller Liverpool skal være interessert i å hente, men samtalene har ikke kommet videre fra det uformelle stadiet.

Forhandler Liverpool med noen spillere nå? 

Nei. 

Liverpool skal ha stoppet alle samtaler om overganger med agenter og klubber på grunn korona-viruset. Liverpool har derfor heller ikke gått videre på samtalene om en overgang for Timo Werner. Interessen for Werner er der fortsatt, men at den usikre situasjonen både med sesongen, økonomi og overgangsvindu gjør at fremgangen i forhandlingene har stoppet opp.

– Det er for mange variabler akkurat nå. Vi vet ikke om denne sesongen vil bli avsluttet i juni eller september. Vi vet ikke når neste sesong vil starte. Vi vet ikke om sommerens overgangsvindu blir flyttet eller utvidet. Vi kjenner ikke den økonomiske situasjonen til klubber når vi kommer ut av dette, sa en kilde til The Athletic. 

Har utbyggingen av det nye treningsanlegg på Kirkby stoppet?

Ja.

Arbeidet med treningsanlegget i Kirkby er satt på pause. Etter planen skulle Liverpool FC flytte førstelaget fra Melwood til det nye treningsanlegget i juli måned. Nå er det lite sannsynlig at anlegget til 50 millioner pund vil stå klart til da. Koronaviruset gjør at kun de som er i samfunnskritiske jobber i Storbritannia kan være i arbeid de neste tre ukene, og det gjør at entreprenørene McLaughlin and Harvey, må sette prosjektet på pause inntil det.

Hva skjer om treningsanlegget ikke blir klart? 

Liverpool blir på Melwood.

Når serien starter opp igjen, vil fortsatt Melwood være førstelagets base, og de kommer ikke til å flytte før sesongen er over uansett. Det skjer kun utenfor sesong. Selv om Melwood skal selges når Liverpool har flyttet, har klubben en avtale om at de kan beholde sitt nåværende treningsanlegg et ekstra år. Så hvis det ikke blir en naturlig pause for å skifte treningsanlegg, kan i verste fall flyttingen bli utsatt ett år.

Har utbyggingsplanene for Anfield stoppet opp?

Nei.

Liverpool jobber på med planene om å utvide Anfield Road End, selv om det nå skjer fra hjemmekontor. Det er ventet at planene blir levert til Liverpool City Council i løpet av April.

Utvidelsen av stadion vil koste rundt 60 millioner pund, og vil få 7000 nye plasser. Dermed vil kapasiteten på Anfield bli utvidet til 61000. Liverpool hadde håpet å komme i gang med byggingen i løpet av året, men når første spadetak settes er naturlig nok vanskelig å si med den pågående pandemien. Dermed kan det nok bli forsinkelser på dette.

Etter planen skal arbeidet med den nye tribunen starte mot slutten av 2020.