Slik kan du følge Liverpools spillere i AfrikamesterskapetSalah og Mané i hver sin semifinale

Mohamed Salah og Sadio Mané har spilt seg frem til hver sin semifinale i Afrikamesterskapet, og kan dermed i teorien møtes i finalen.

Søndag 9. januar startet Afrikamesterskapet 2021, etter ett års utsettelse.

Alle Liverpools spillere gikk til åttendedelsfinale, men der røk Guinea ut med Naby Keita suspendert på tribunen. Mohamed Salah og Sadio Mané har tatt seg helt til semifinalene med henholdsvis Egypt og Senegal, og kan komme til å møtes i finalen om alt går som det skal. Onsdag og torsdag 2. og 3. februar spilles semifinalene der Senegal møter Burkina Faso, og Egypt møter vertsnasjonen Kamerun.

Vi har laget forhåndssaker på alle de involverte Liverpool-spillerne. Les de her:

Semifinaler

Onsdag 2. februar kl 20.00

Burkina Faso - Senegal

Torsdag 3. februar kl 20.00

Kamerun - Egypt

Kvartfinaler

Egypt- Marokko 1-1 (2-1 etter ekstraomganger)

Egypt fikk den verst tenkelige start på kampen, da VAR korrekt ga Marokko straffespark i åpningsminuttene, som marokkanerne satte i mål. Mohamed Salah ga imidlertid Egypt nytt håp, da han utlignet åtte minutter ut i annen omgang. Liverpool-stjernen fikk en enkel jobb da han umarkert kunne sette en retur fra keeper i mål fra kloss hold. Et kvarter før slutt ble det ampert, med full slåsskamp mellom en rekke spillere, men ingen ble utvist. Marokko hadde en stor mulighet mot tampen av kampen, men en fantastisk redning av Egypts keeper sørget for ekstraomganger. Ti minutter ut i første ekstraomgang viste Salah nok en gang hvor viktig han er for Egypt. Han utfordret sin mann, tok seg inn i feltet og la et nydelig innlegg på sølvfat til Trezeguet, som bare hadde å dytte ballen i mål til 2-1. Les egen sak om kampen.

Senegal - Ekvatorial-Guinea 3-1

Sadio Mané slo den målgivende pasningen da Famara Diedhiou oppskriftsmessig ga Senegal ledelsen like før halvtimen var spilt. Det var en strålende pasning av Liverpool-spilleren. Men askeladden Ekvatorial-Guina slo tilbake. Først fikk det straffespark, som ble omgjort etter at VAR ba dommeren se på skjermen, og deretter utlignet til like før timen var spilt. Håpløst forsvarsspill gjorde imidlertid at Cheikhou Kouyate kunne sende Senegal tilbake i føringen ti minutter senere. Ismaila Sarr satte spikeren i Ekvatorial-Guineas kiste, da han enkelt satte inn 3-1 i det 79. minutt, etter strålende forarbeid av Ciss. Les egen sak om kampen.

Åttedelsfinaler

Guinea - Gambia 0-1

På grunn av regelverket i Afrikamesterskapet, måtte Naby Keita stå over åttendedelsfinalen mot Gambia fordi han hadde pådratt seg to gule kort i gruppespillet. En veldig streng regel, som gjorde at en av de beste spilleren i gruppespillet måtte sitte på tribunen og se lagkameratene bli utslått. Gambia scoret kampens eneste mål da det gjensto 20 minutter. Les egen artikkel om kampen.

Senegal - Kapp Verde 2-0

Alt skal gå gjennom Sadio Mané for Senegal, og slik var det også i denne kampen. I andreomgang fikk Mané seg en skikkelig trøkk i en kollisjon med Kapp Verdes målvakt, som ble utvist. Mané måtte ha behandling, men kom seg på beina og scoret kampens eneste mål noen minutter senere. Etter at scoringen var godkjent måtte han byttes ut. Les egen sak om kampen.

Elfenbenskysten - Egypt 0-0 (4-5 etter straffekonkurranse)

Det var ikke pent å se på, men Egypt sikret seg til slutt kvartfinaleplassen etter å ha slått Elfenbenskysten etter straffekonkurranser. I selve kampen var det tydelig at det var Salah som skulle stå for det kreative, og score målene, men han ble godt pakket inn, og nesten alt han fikk å jobbe med var upresist. Han ble likevel avgjørende – da han satte det aller siste straffesparket i straffekonkurransen. Han holdt hodet kaldt og banket ballen knallhardt nede til høyre, som sikret kvartfinaleplassen mot Marokko. Les egen sak om kampen

Gruppespillet

Mandag 10. januar

14.00 Senegal - Zimbabwe 1-0 (0-0)

Sadio Mané spilte hele kampen og ble overtidshelt for Senegal i en oppstykket kamp. Keeper Mhari gikk tidlig, og Mané banket ballen hardt til motsatt side. Det var hans 27. mål for landslaget, og sørger for at Senegal starter med tre poeng i gruppe B. Han ble kåret til kampens beste spiller. Les mer i eget referat

17.00 Guinea - Malawi 1-0 (1-0)

Naby Keita spilte hele kampen og viste blant annet frem dødballfoten ved flere anledninger på frispark og hjørnespark. Kapteinen skapte blant annet en stor mulighet på et hjørnespark da Ibrahima Conte var nære ved å stange Guinea i ledelsen midtveis i første omgang. Det var imidlertid Toulouse-spiller Sylla som skulle sende Keitas menn i ledelsen etter 35 minutter etter å ha blitt spilt frem av Jose Kante. Keita ble, som Mané, kåret til banens beste spiller. Les mer i eget referat.

Tirsdag 11. januar

17.00 Egypt - Nigeria 0-1 (0-1)

I den første omgangen var Salah stort sett helt alene på topp, og lynvingen kunne gjøre lite da Nigeria dominerte banespillet. Mens «Super Eagles», anført av tidligere Liverpool-spiller Taiwo Awoniyi, kom til flere sjanser forsøkte Egypt utelukkende å slå langpasninger mot Liverpool-stjernen uten hell. Selv om det fortsatt var Nigeria som hadde de største sjansene etter pause, maktet Carlos Quieroz mannskap i større grad å få spillere fremover i banen. Etter 70 minutter fikk Salah muligheten han hadde ventet på. Egypteren fikk ballen alene med keeper etter å ha timet et løp perfekt bak Nigerias forsvarsrekke, men 29-åringen ble forstyrret nok til at han ikke fikk sendt av gårde en god nok avslutning. Les mer i eget referat

Fredag 14. januar

14.00 Senegal - Guinea 0-0 (0-0)

Sadio Mané og Naby Keita bar kapteinsbindet for hvert sitt lag, og før kampen ga de to lagkameratene hverandre en god klem. Selve kampen ble relativt sjansefattig. Spesielt før pause, da det kun var én avslutning på mål. Den var det Guinea som stod for. Keita fikk slå mange hjørnespark, men ingen ga uttelling. Midtbanespilleren var også nede for telling på et tidspunkt, men han kom seg opp igjen og klarte å spille videre. I andre omgang var det Senegal som dominerte og satte press på underdogene fra Guinea. Etter 64 minutter pådro Keita, som spilte i en meget offensiv rolle, seg et gult kort. Fire minutter senere var Mané på pletten og spilte frem Bouna Sarr, som ikke klarte å score. Mer skjedde ikke i løpet av kampen. Les mer i egen sak

Lørdag 15. januar

20.00 Egypt - Guinea-Bissau 1-0 (0-0)

Det hviler mye press på Mohamed Salah sine skuldre. Han er den største stjernen i Afrikamesterskapet, og den som skal gjøre det for et Egypt-lag som foreløpig ikke ser ut til å være blant favorittene. Mot Guinea-Bissau ble det også tøft. Egypt hadde hevet seg mange hakk fra forrige kamp mot Nigeria, der de ble tap, men stanget likevel uten å få hull på byllen. Det var frem til Salah, hvem ellers, dukket opp inne i feltet og avsluttet på hel volley i det 69. minutt. Han scoret kampens eneste mål, ble matchvinner og kåret til banens beste spiller, og nå ser det ut til at Egypt kan ta seg videre fra gruppen. Les mer i egen sak.

Tirsdag 18. januar

17.00 Guinea - Zimbabwe 1-2 (0-2)

Det er stor avstand mellom lagene på FIFA-rankingen, og Guinea dominerte ballen og statistikkene (blant annet 8-1 i hjørnespark). Seieren gikk likevel til gruppas sisteplass, og det medførte noen nervøse minutter for Guinea. Hadde det ikke vært for Naby Keïtas vakre redusering etter hvilen, hadde mesterskapet endt her for Keïta & Co. 26-åringens suser sørget for at både Guinea og Malawi endte likt i poeng og målforskjell, men tidligere i gruppespillet hadde Guinea beseiret Malawi innbyrdes med 1-0. Les mer i egen sak.

17.00 Senegal - Malawi 0-0 (0-0)

Naby Keïta og Guinea fikk til slutt den hjelpen de trengte fra Sadio Mané og Senegal. Løvene hadde ballen hele 78 prosent av tiden, men Malawi klarte likevel å komme seg til et par muligheter, og det endte likt i skuddstatistikken. I målprotokollen var det heller ingenting som skilte lagene. Senegals solide forsvar, med stjerner som Paris Saint-Germains Abdou Diallo, Napolis Kalodou Koulibaly og Bayern Münchens Bouna Sarr hadde grei kontroll. Begge Liverpool-stjernene i gruppa kan med det forberede seg på sluttspill. Les mer i egen sak.

Onsdag 19. januar

20.00 Egypt - Sudan 1-0 (1-0)

Egypt tok seg oppskriftsmessig til åttendedelsfinale ved å slå Sudan 1-0 og bli nummer to i gruppe D. Mohamed Salah spilte ingen stor kamp, men var involvert i noen nøkkelsituasjoner, og burde ha avsluttet kampen med en målgivende da han serverte en lagkamerat for nærmest blank goal, men skuddet gikk over. Liverpool-stjernen gikk målløs av banen, men bryr seg neppe nevneverdig om det, da fokus nå vil være på åttendedelsfinalen. Les mer i egen sak.

Stillingen

Gruppespillet er ferdigspilt 20. januar, og da blir det klart hvilke 16 lag som er klare for åttedelsfinale. 24 landslag fordelt på seks grupper deltar i turneringen.

Her er sluttstillingen i gruppene til Liverpools spillere. De to beste går videre, i tillegg til de fire beste av seks treere.