Tottenham har hatt det samme problemet som Liverpool - og slipper ofte unna med det

Det blir interessant å se hvem som scorer først på søndag. Det er noe begge lag har latt motstanderen ta seg av en del de siste månedene.

I Premier League denne sesongen har Liverpool sluppet inn det første målet i kampen i sju av tolv kamper.

Det har skjedd mot Fulham, Crystal Palace, Manchester United, Newcastle, Brighton, Arsenal og mot Leeds. Fra de kampene fikk de røde med seg ett poeng mot Fulham og Palace, tre poeng mot Newcastle, ett poeng mot Brighton, og ingen mot United, Arsenal og Leeds.

Det at de røde kommer bakpå og får en lang vei de må kjempe seg tilbake har blitt et stort problem denne sesongen. Når Liverpool scorer først, og motstanderen går frem, har en mulighet til å kontre inn mål og benytte seg av noen av sine fremste styrker. Slik har det ikke vært denne sesongen, og det har vært som å ha en oppoverbakke fra start.

Dette var også et problem mot slutten av forrige sesong, men da var de røde på titteljakt, hadde momentum og så stor tro at de stort sett fant en måte å vinne kampene på. Tar vi med slutten på forrige sesong, har Liverpool havnet bakpå 0-1 i 11 av 15 kamper – men kun tre av kampene har endt med tap.

SKADEFRI: Harry Kane er den eneste av Tottenhams angripere som er 100 prosent skadefri før søndagens kamp.

SKADEFRI: Harry Kane er den eneste av Tottenhams angripere som er 100 prosent skadefri før søndagens kamp.

Er ikke alene

Søndagens motstander er Tottenham. Med oppturen til Spurs forrige sesong, og den imponerende aktiviteten på overgangsmarkedet under Antonio Conte, så ble det snakket om London-klubben som en utfordrer om ligatittelen denne sesongen.

Ser vi på Premier League-tabellen, der Spurs kun er fem poeng bak byrival Arsenal, og tre poeng bak Manchester City, så kan en for så vidt argumentere for at de fortsatt er det – men det har ikke alltid sett like overbevisende ut.

Tottenham var den engelske klubben som kunne røket ut av Champions League i midtuken, men klarte å kjempe seg tilbake og endte opp med å vinne gruppen med Pierre-Emile Højbjerg sin scoring dypt inne på overtiden, da Marseille-spillerne ikke visste at de hadde Europa League-plassen med å la kampen ebbe ut i 1-1.

Faktisk har Spurs mye av det samme problemet som Liverpool har hatt det siste halve året. På ni av sine tolv siste kamper i alle turneringer, har Tottenham havnet bakpå.

Det har skjedd i fem kamper på rad. Mot Manchester United og Newcastle United ble det tap – mot Sporting Lisboa var de noen centimeter fra å lykkes med å vinne – og mot Bournemouth og Marseille den siste uken har de kjempet seg tilbake og vunnet på overtid.

Bedre på så godt som alt siste 45

The Telegraphhar sett nærmere på tallene som viser hvor gode Tottenham er her. Det er som dag og natt.

Denne sesongen har de gjort 12 mål før pause, 22 etter. Forventede antall mål går opp fra 11.51 i første til 19,05 i andre omgang, mens forventet antall baklengs går fra 9,46 til 10,7.

Antonio Contes menn avslutter også betydelig mer de siste 45. 158 ganger mot 122. Hele 61 treffer mål, mot 41 i første halvdel.

Antall pasninger på siste tredjedel stiger og noe, men oppsiktsvekkende er antall berøringer i motstanderens boks som går fra 198 til 270. Som om ikke det var nok slipper de også til færre avslutninger på mål og totalt.

Litt mindre skyts fremover

At Tottenham er avhengig av Harry Kane er ikke noe nytt, men i søndagens kamp ligger de an til å bli ekstra avhengig av den engelske landslagskapteinen.

Dejan Kulusevski har vært en veldig god signering for Tottenham siden han kom i januarvinduet på lån, og senere permanent. Siden starten av oktober har han vært ute med en lårskade. Han deltok på deler av fredagens trening, og kan bli involvert. Trolig starter han på benken. Lucas Moura skal også være usikker.

UTE: Son scoret i begge kampene mot Liverpool forrige sesong.

UTE: Son scoret i begge kampene mot Liverpool forrige sesong.


Richarlison er Tottenhams dyreste signering noen gang, og de betalte 60 millioner pund for brasilianeren fra Everton. En leggskade har holdt ham ute av spill siden midten av oktober, og han har nå mistet de fem siste kampene. Han har bekreftet at han vil bli spilleklar til VM, men han rekker ikke kampen mot Liverpool.

I førsteomgangen mot Marseille kollidert Son Heung-min med Marseille-spilleren Chancel Mbemba, og pådro seg brudd i ansiktet. Tottenham har bekreftet at sørkoreaneren har operert rundt øyet, og det varierer veldig hvor lang tid slike skader tar. Han blir ikke involvert mot Liverpool. Son scoret mål i begge oppgjørene mot Liverpool forrige sesong.

Dette er toppscorerne for Tottenham denne sesongen:

1. Harry Kane - 11 mål
2. Son Hueng-min - 5 mål
3. Pierre-Emile Højbjerg - 4 mål
4. Rodrigo Bentancur - 3 mål
5. Eric Dier - 2 mål
5. Ryan Sessegnon - 2 mål
5. Richarlison - 2 mål
8. Clement Lenglet - 1 mål
8. Ben Davies - 1 mål
8. Dejan Kulusveski - 1 mål

Tall hentet fra Transfermarkt.

Tottenham - Liverpool spilles søndag kl. 17.30, og vises på V Sport PL og Viaplay.