Den tidligere Liverpool-supporteren er bekreftet som ny sjef for Everton

Everton har erstattet Frank Lampard.

På mandag fikk Frank Lampard sparken, etter 51 uker som Everton-manager. Den tidligere Chelsea-profilen forlater Goodison Park og Everton på delt sisteplass i Premier League.

Det kom tidlig ut at den blå naboen ønsket å finne erstatteren raskt, slik at den nye manageren skulle få nok av tid på treningsfeltet før Evertons neste kamp, hjemme mot ligaleder Arsenal om en uke. Laget har så ni dager på seg igjen før kampen som betyr mest for supporterne, Merseyside-derbyet på Anfield mandag 13. februar.

Tidlig i uken kom det rapporter om at Marcelo Bielsa var eier Farhad Moshiris foretrukne kandidat, og han ble fløyet til London for samtaler. Bielsa vil for alltid være en legende i Leeds United, som han tok opp fra Championship, før han mistet jobben i fjor. Siden den gang har han vært arbeidsledig.

Men han er også kjent for å ha en meget krevende spillestil, og at han skulle komme inn og redde en klubb fra nedrykk med sine metoder, ble et stort samtaletema i engelsk fotball. Det ble heller ingenting av, etter at The Times rapporterte at Bielsa i samtalene hadde sagt at han kunne tenkt seg å lede Evertons U21-lag frem til sommeren, få alt på plass, og deretter ta over neste sesong. Ikke helt det samme Everton-styret hadde tenkt seg med en som kom inn og redder plassen her og nå.

Det ble Dyche

Everton bestemte seg for å ansette Sean Dyche, som har vært uten jobb siden Burnley sparket ham i april i fjor. Burnley endte med å rykke ned, men er på full fart opp igjen og leder Championship klart under deres nye manager Vincent Kompany.

Da Dyche fikk sparken, hadde han sittet i nesten ti år i klubben, og hadde sittet lengst av alle managerne i Premier League. Med Dyche ut, var det Jürgen Klopp som overtok den tittelen. Det er kun tre managere i det engelske ligasystemet som har sittet lenger enn Klopp, som kom 8. oktober 2015. Det er Simon Weaver i Harrogate Town (ansatt 21. mai 2009), Gareth Ainsworth i Wycombe Wanderers (ansatt 24. september 2012) og scouseren John Coleman i Accrington Stanley (ansatt 18. september 2014).

SNART NYTT MØTE: Liverpool skal møte Everton mandag 13. februar.

SNART NYTT MØTE: Liverpool skal møte Everton mandag 13. februar.

Everton bekrefter at Dyche har skrevet under på en kontrakt, som skal være på to og et halvt år.

Det første han må gjøre, er å ta farvel med en av fjorårssesongens store profiler, i Anthony Gordon. Han er nå solgt til Newcastle for en overgangssum som kan stige til 45 millioner pund. Sommersigneringen Amadou Onana har absolutt fysikken til å passe inn i et Dyche-lag, men har den siste uken blitt linket kraftig til både Chelsea og Arsenal.

Samtidig har han tre av spillerne fra tiden sin i Burnley allerede i stallen, i midtstopperne James Tarkowski og Michael Keane, i tillegg til kantspilleren Dwight McNeil. Tarkowski kom som Bosman-spiller, mens Keane kostet 30 millioner pund, og McNeil 20 millioner pund, da de ble kjøpt. Everton har hadde noen år med voldsom pengebruk på overgangsmarkedet, og har nå problemer med Financial Fair Play.

Krangler med Klopp

Da Frank Lampard fikk jobben i Everton, var det populært blant supporterskaren, delvis fordi han hadde hatt en krangel med Klopp på sidelinjen i kampen da Liverpool slo Chelsea og senere løftet ligamesterskapet på Anfield sommeren 2020. Klippet ble delt mye i sosiale medier. Se det under.

Nå er det et nytt klipp som blir delt, og det er av Dyche og Klopp som krangler i tunnelen. Det er ikke den eneste krangelen de har hatt.

I desember 2018 var Klopp rasende etter at Ben Mee hadde taklet Joe Gomez i overkant hardt, og så hardt at Gomez pådro seg et beinbrudd som gjorde at han mistet fire måneder av sesongen. Det førte til en ordkrig etterpå, der Dyche ikke var interessert i det Klopp sa om taklingene fra spillerne hans.

I 2021 vant Burnley foran et tomt Anfield, etter at Ashley Barnes scoret på et sent straffespark. Det var Burnley som stoppet Liverpools rekke på 68 kamper ubeseiret hjemme på Anfield, og det er fra den kampen klippet av Klopp og Dyche i tunnelen deles.

Det skjedde i pausen den kampen, og igjen handlet det om Burnleys spillestil. Klopp ville ikke kommentere det etter kampen, men Dyche gjorde.

– Når du kommer til disse plassene, så er det tillatt at vi faktisk kan kjempe, og det tillates at vi kan kjempe og vinne. Det var det eneste det handlet om. Det var ikke noe unormalt, bare to managere som ønsket å vinne kampen. Det er ikke noe galt med det, sa Dyche.

Se klippet under.

I august samme år kom Burnley tilbake til Anfield, og det var på ny en krangel. Denne gang vant Liverpool kampen 2-0, men Klopp satte ikke pris på måten motstanderen var på i duellspillet.

– De får se på wrestling dersom de liker disse tingene, sa Klopp den gang.

Liverpool har veldig god statistikk mot Dyche sine lag alt i alt. Det har blitt spilt 14 kamper, de røde har vunnet ti. To har endt med uavgjort, og to har endt med tap.

Vokste opp som Liverpool-supporter

En ting Everton-supporterne kanskje ikke vil være like begeistret for, er hvem Dyche holdt med da han var liten.

– Mine første minner av dem var da jeg var sju år gammel, sa Dyche på en pressekonferanse før et møte med Liverpool i 2019.

– Så begynner du å se nærmere på hva det handler om. Alt med Liverpool var veldig sterkt på 70-tallet. Jeg fikk spille foran The Kop før Phil Neals testimonial. De hentet inn et lag fra Northampton, og vi dro opp der. Jeg fikk spille 15 minutter hver vei, sa han videre.

– Jeg var et barn av 70-tallet, så alle holdt med Liverpool, men jeg bodde i Ketting så jeg kunne ikke dra opp der hele tiden. Jeg var en Liverpool-fan på avstand, sa han videre.

NYE MØTER: Liverpool skal møte Sean Dyche sitt Everton mandag 13. februar.

NYE MØTER: Liverpool skal møte Sean Dyche sitt Everton mandag 13. februar.


Og hans største helt på fotballbanen var… Sir Kenny Dalglish.

– Det må være King Kenny. Jeg møtte ham i de mest bisarre omstendigheter. Jeg er en mann, og han behandler deg som en mann i fotballen, mens jeg i hodet mitt tenker «du er King Kenny», mens han bare snakket med meg og sa «Burnley gjør det greit», mens jeg fortsatt tenker «du er King Kenny» i hodet mitt, har Dyche sagt til Liverpool Echo.

Han var på en Preston-kamp i Championship, og jeg kan ikke huske hvorfor han var der, men han prikket meg på skulderen og sa «hei Sean». Jeg har møtt ham en annen gang også på Anfield. Det er rart når de sier at du aldri skal møte heltene dine, men Kenny er en skikkelig legende.

Liverpool - Everton spilles mandag 13. februar, med avspark kl. 21.00.