Statistikk gir klare signaler:Liverpool er i ferd med å miste sin identitet

Jamie Carragher kom med krass kritikk etter Brentford-kampen. Kan statistikk bygge oppunder Sky-ekspertens poeng?

Jürgen Klopps lag har absolutt ikke sett ut som seg selv denne sesongen. Intensiteten er fraværende, kvaliteten er borte og poengene uteblir. Hva kan skyldes denne lange formsvikten for tyskerens lag?

Etter Brentford-kampen forrige helg satt Jamie Carragher i Sky sitt studio. Den tidligere Liverpool-midtstopperen var ikke nådig med hva han hadde sett av laget denne sesongen.

– Vi må ikke glemme at dette er et lag som tar stolthet i at identiteten deres er intensiteten - nå takler de det ikke lenger. Det ser ut som et aldrende lag som går mot slutten, den første omgangen var fryktelig.

– Dette er ikke et Jurgen Klopp-lag, og jeg skjønner ikke hvorfor. Det ser ut som de prøver å spille på Klopp-måten uten Klopp-spillere, sa Carragher like etter kampslutt.

Spørsmålet er likevel, har scouseren et poeng? Tidligere denne uken publiserte The Times flere statistikker som tydelig støtter ekspertens poenger, men det er også et lys i enden av tunellen for Jürgen Klopp og Liverpool.

KRITISK: Jamie Carragher liker ikke det han ser av Liverpool denne sesongen.

KRITISK: Jamie Carragher liker ikke det han ser av Liverpool denne sesongen.

Lite som tyder på Klopp-ball

Svaret på spørsmålet er absolutt ja. I 2018/2019-sesongen endte de røde på en andreplass med 97 poeng. I den påfølgende sesongen stoppet Jürgen Klopp og co på 99 poeng, som suverene ligamestere.

På den tiden var Liverpool det beste laget i intensitet, sprinter og spurter. Laget dekket også mer distanse per kamp enn majoriteten av motstanderne sine i Premier League. Det er ikke status den 6. januar 2023.

SesongDistanse Sprinter Spurter 
2018/2019 2. plass 1. plass1. plass
2019/2020 7. plass1. plass2. plass
2020/202110. plass6. plass7. plass
2021/202213. plass 3. plass4. plass
2022/2023 14. plass 16. plass11. plass

Kilde: The Times

I løpet av de siste fem sesongene har Jürgen Klopps mannskap sakte men sikkert forsvunnet ned fra en tabell som formet tyskerens Liverpool-lag. Fra forrige sesong til denne sesongen har det også vært en betydelig større nedgang i forhold til tidligere år.

Det er bekymringsverdi, og viser tydelig at Carragher kan ha et poeng. Heavy-metal football, eller høyintensitetsfotball, har vært Liverpools varemerke siden høsten 2015, men så langt denne sesongen har de røde vært en av ligaens svakeste i denne kategorien.

Spørsmålet som dermed dukker opp er hvorfor det er blitt slik. Flere av pekt finger til Pepjin Ljinders sin stadige innflytelse i laget, mens andre mener det kan handle om at spillerne er sliten etter flere sesonger med en slik type fotball.

For øyeblikket er Liverpool tydelig på jakt etter spillere som kan bedre denne statistikken. Konrad Laimer, som er en slik spiller, er på vei til Bayern. Brightons Moises Caicedo er god i presspillet, og det samme gjelder Jude Bellingham.

Det er ingen tvil om at klubben jobber iherdig med å fikse problemet, men det må nok skje noe allerede i januar om det skal bli Champions League på Anfield den neste sesongen.

LØSINGEN?: Moises Caicedo har spilt meget godt for både Brighton og Ecuador denne sesongen.

LØSINGEN?: Moises Caicedo har spilt meget godt for både Brighton og Ecuador denne sesongen.

Store problemer bakover

Det er nok en sammenheng med problemene Liverpool står ovenfor denne sesongen. Det svake presspillet, med laber intensitet, har nok også gått utover det defensive arbeidet. De røde har ikke sluppet inn ekstremt mye mål så langt, men det kan ha en sammenheng med at Alisson står mellom stengene for Jürgen Klopp.

I statistikken, som viser til sjanser skapt av motstanderlaget, er Liverpool igjen i bunnen av listen.

LagStore sjanser imot
Leeds55
Fulham 54 
Liverpool 51 
Nottingham Forest 41 
Southampton 40
Manchester City 23 
Arsenal 19

*Det er blitt spilt et par Liverpool-kamper etter denne statistikken ble offentliggjort.

Kilde: The Times

I denne kategorien ligger Liverpool på en 18. plass så langt, noe som betyr at det bare er to lag har gitt motstanderen flere sjanser enn de røde. Det har selvfølgelig en innvirkling på høstens resultater.

Før sesongen forventet nok de fleste at laget ville ligge oppe å knive om ligatittelen med Manchester City. Arsenal har tatt den plassen, og de to lagene er betraktelig flinkere til å unngå store sjanser til motstanderne sine.

Joel Matip har hatt sine skader denne sesongen, og det samme gjelder Ibrahima Konate. Forrige helg forsvant også Virgil Van Dijk ut, men ellers har de antatt beste i Liverpools forsvar spilt ganske jevnlig.

Igjen er det midtbanen som har fått skylden for de rødes stadige problemer bakover. Tidligere har spillere som Georginio Wijnaldum, Jordan Henderson og Fabinho bidratt betraktelig mer defensivt enn denne sesongens midtbane.

Harvey Elliott har begynt å få kritikk for sine manglende defensive egenskaper, men å skylde dette på en unggutt, som kanskje har fått litt for mye ansvar tidlig i karrieren, blir nokså feil.

Det er opp til Jürgen Klopp, Pepjin Ljinders og trenerapparatet å få kontroll på dette før det er forsent.

LITE Å SMILE FOR: Jürgen Klopp har mye å ta tak i om Liverpools sesong ikke skal ende i en liten fiasko.

LITE Å SMILE FOR: Jürgen Klopp har mye å ta tak i om Liverpools sesong ikke skal ende i en liten fiasko.

Et lys i enden av tunnelen

Den store elefanten i rommet, som The Times også biter seg merke i, er hvor ofte Liverpool skaper sjanser uten uttelling denne sesongen. Det startet som en frustrasjon, men utover i sesongen har det blitt en liten komedie.

Ifølge The Times sine tall fra denne Premier League-sesongen er det ikke overraskende de røde som topper tabellen over å ha dårligst uttelling i forhold til antall sjanser som er skapt. Det må blant annet Darwin Nunez ta deler av skylden for. Uruguyaneren har ikke vært spesielt klinisk foran mål i sin første sesong på Merseyside.

LagStore sjanser skaptUttelling i prosent
Liverpool5027.6%
Everton2528.0%
Nottingham Forest2330.4%
Leicester2630.8%
Southampton2733.3%
Manchester United4233.3%

Kilde: The Times

Statistikken viser tydelig at de røde sliter enormt foran mål, selv om laget skaper mer enn nok sjanser. Det er sjeldent å se så ekstreme tall fra et lag som på papiret bør være gode i denne delen av spillet. Kan det ha noe med selvtilliten i laget?

50 store sjanser er skapt i løpet av denne sesongen, og under en tredjedel har endt i nettet bak motstanderen.

Det er vanskelig å unngå Darwin Nunez i en slik statistikk. Uruguyaneren har vist sine enorme ferdigheter gjennom sesongen, men enn så lenge lar scoringene vente på seg. Spissen har ikke levert svake tall, men det er finurlig å tenke på at 23-åringen kunne hatt 14-15-16 mål allerede denne sesongen.

Det er likevel ikke bare negativitet i denne statistikken. De røde skaper enormt med sjanser, og til slutt vil det løsne. I sin første sesong for Benfica scoret Nunez seks mål på 29 ligakamper. I den påfølgende sesongen endte han på 26 mål på 29 kamper. Er det lov å håpe på en lignende fremgang på Anfield?