Tallene som viser at Virgil van Dijks skade «måtte» komme

31-åringen logget noe enormt med minutter frem mot VM, i tillegg til under mesterskapet.

Midtstopperen ble uventet byttet av i pausen på Brentford Community Stadium mandag 2. januar, og nå kan det se ut til at han blir ute en stund på grunn av hamstringen.

Mark Carey, som analyserer data for The Athletic, er ikke overrasket over at 31-åringen nå må på sidelinja.

Han viser til tall om hvilke VM-spillere som hadde flest minutter i beina i forkant av mesterskapet, mellom juli 2021 og oktober 2022.

Spiller et enormt antall minutter

Liverpools midtstopper kommer ut suverent på topp med 7597 minutter, foran Manchester City-backen João Cancelos 7347. Selv en evighetsmaskin som Tottenhams Harry Kane loggførte «bare» 7201.

Kanskje er det noe av forklaringen til at Cancelo, en spiller som til og med Pep Guardiola spiller regelmessig, kun fikk 22 minutter totalt i de to ligakampene mot Leeds og Everton.

TETT DUELL MED MESSI OG ARGENTINA: Virgil van Dijk var en av dem som bommet da det hele gikk til straffespark.

TETT DUELL MED MESSI OG ARGENTINA: Virgil van Dijk var en av dem som bommet da det hele gikk til straffespark.

I september 2022 skrev Carey en sak for The Athletic som tok for seg Liverpools skader. Siden 2018/19 har muskelskader dominert skadelista til de røde med hele 35 prosent av skadene. Og det er primært lyske, ledd og hamstring som rammes. 

VM er dråpen for begeret

Som om ikke det var nok klokket Virgil van Dijk det som var av VM-minutter for Nederland. Han startet og fullførte samtlige kamper, inkludert mot håpløse Qatar i gruppespillet. Kvartfinalen, hvor laget røyk ut, endte og med ekstratid og straffer.

Hvilket betyr at han spilte 90+ minutter den 21.11, 25.11, 29.11, 3.12 og 9.12.

Han fikk fri mot Manchester City i ligacupen, men var tilbake på midtstopperplass mot Aston Villa 26. desember. Her scoret han lagets andre. VM-exiten mot Argentina var 9. desember.

Lite skadet tross stor belastning

Sesongen 2021/22 spilte han i 51 kamper for de røde i alle turneringen. Kun Jordan Henderson, Diogo Jota og Alisson Becker hadde flere.

HER GÅR DET GALT: Jordan Pickford går hardt til på Goodison Park i oktober 2020.

HER GÅR DET GALT: Jordan Pickford går hardt til på Goodison Park i oktober 2020.

Likevel er Virgil van Dijk så godt som aldri skadet.

I Liverpool-trøya er det eneste neveverdige avbruddet da han ble overfalt av Jordan Pickford, og var ute fra oktober 2020 til juni 2021. Før det må vi tilbake til 2017 og en ankelskade han hadde mens han var i Southampton.

Hamstring-skaden nå kan likevel ses på som en bombe som har tikket for lenge.

FIFPro, spillernes internasjonale fagforening, konkluderte i sin 2021-rapport at «det er nesten ingen fotballfrie perioder i den nåværende kalenderen; det er ingen beskyttelse som vil forhindre overdreven arbeidsmengde.»

Det forhindrer likevel ikke FIFA og UEFA om å utvide VM, FIFA Club World Cup og Champions League med flere lag og kamper.