Hva har skjedd med alle «clean sheets» for topplagene?

Liverpool slipper inn som aldri før, men de er ikke alene om det.

Riktignok er ikke 2022/23 en normalsesong, men det er likevel verdt å spørre seg hvor topplagenes «clean sheets», eller «smultringer», har blitt av?

Mange faktorer kan spille inn. Korona-hangover, forkortet ferie og preseason, vinter-VM med ligapause og generell formsvikt.

Topplagene slipper inn oftere enn før

Totalt sto «Big Six»-lagene for 38 «clean sheets» over sesongens første 18 kamper, et snitt på 6,33/lag. Men forrige sesong hadde de holdt buret rent 50 ganger på samme tid, 8,33/lag i snitt. Det er et fall på nesten 25 prosent.

Liverpool står for det største fallet her med å gå fra 10 til 4. 

De rødes «clean sheets» denne sesongen:

Everton borte 3. september 2022 (0-0)
Manchester City hjemme 16. oktober 2022 (1-0)
West Ham hjemme 19. oktober 2022 (1-0)
Chelsea hjemme 21. januar 2023 (0-0)

Med sine 11 og 9 «clean sheets» er Newcastle og Arsenal de store vinnerne.

SLIPPER INN HER OG DER: Tottenham og Manchester City står med like mange «clean sheets», og begge føler nok at de opplever unødvendige baklengs.

SLIPPER INN HER OG DER: Tottenham og Manchester City står med like mange «clean sheets», og begge føler nok at de opplever unødvendige baklengs.

Det er kanskje beskrivende for det hele at lørdag snublet samtlige av lagene foran Liverpool på tabellen (Arsenal, Newcastle, Tottenham, Brighton, Brentford, Chelsea) bortsett fra Fulham som slo Nottingham Forest 2-0.

City og Liverpool pleide være bunnsolide

På samme tid i fjor hadde både Manchester City og Liverpool rundet tosifret med «clean sheets», men selv City har bare kommet opp i syv så langt. Siste kom 5. januar mot Chelsea.

Jürgen Klopps menn har 28 baklengs på 20 kamper før byderbyet mot Everton mandag. For å sette det i perspektiv. Sesongen 2021/22 slapp man inn 26 mål totalt. 28 innslupne er faktisk like mange som Everton har under streken.

Ifølge tall fra The Athletic har fem av målene kommet etter kontringer. Det er mer enn i samtlige av de seks siste sesongene. Nærmest kommer gullsesongen 2019/20 med tre kontringsmål mot.

MEST SOLIDE: Nick Pope, Kieran Trippier, Fabian Schär, Svet Botman og Dan Burn er ligaens tryggest rekke så langt.

MEST SOLIDE: Nick Pope, Kieran Trippier, Fabian Schär, Svet Botman og Dan Burn er ligaens tryggest rekke så langt.

I tillegg har man klart å slippe inn først hele 12 ganger.

Mot Wolverhampton, laget som scorer minst, slapp man inn to ganger fra 5 til 12 minutter. Ikke siden mars 2022 hadde Wolves scoret tre ganger i en Premier League-kamp. Selv mot et lag som snitter ned mot én stor sjanse/kamp slapp man til mange muligheter.

Borte og hjemme

Tradisjonelt har rundt 58 prosent av «clean sheets» havnet hos hjemmelaget i Premier League. Sesongen med tomme tribuner, 2020/21, var et markant unntak.

På hjemmetabellen er faktisk Liverpool på en 6.-plass med 6-3-1 og 23-9, selv om man er i bunnen for store sjanser mot også hjemme på Anfield. Borte er er det kun seks lag som er dårligere enn 2-2-6 og 11-19. Det er cirka på nivå med Everton.

Brighton og Leicester er lag som utpreger seg som bedre borte enn hjemme.

Ironisk nok kan det se ut som at en spiller som Mohamed Salah trives bedre på reise. 30-åringen har majoriteten av sine målpoeng denne sesongen på bortebane.

Dog skal det nevnes at han nettopp har gjennomgått sin verste rekke, med fem avslutninger på fire kamper, siden han kom til Merseyside i 2017.

Så får vi se om hvem som vil ha fordelen når Everton reiser til Anfield mandag kveld. Derbyet kan ses med V Sport PL/Viaplay.