Den tidligere Liverpool-spissen hamret inn mål i Championship, men måtte tilpasse seg ny rolle i Premier League

Solanke skrev aldri den lange, gode Liverpool-historien som han drømte om. I stedet tok han Championship med storm, men sliter med Bournemouth i Premier League.

Liverpool kunne cashe inn på Dominic Solanke etter 20 måneder, selv om han nesten ikke fikk spilletid det siste halvåret. Spissen storspilte for Bournemouth i Championship men har måttet tilpasse seg en ny rolle tilbake i Premier League. Nå er Bournemouth i trøbbel på bunnen av Premier League-tabellen.

Skrev ingen lang Liverpool-historie

Den 30. mai 2017 kom bekreftelsen på at 19 år gamle Dominic Solanke skulle bli Liverpool-spiller så fort kontrakten hans i Chelsea gikk ut 30. juni samme år. Tenåringen hadde fått debuten for Londonlaget tre år tidligere, og scoret syv mål på 25 kamper på Vitesse Arnhem da ha var på utlån til Nederland i 2015-16-sesongen.

Selv om spissen var tiltenkt en rolle for klubbens U23-lag så var forventningene store. Han hadde blitt kåret til «England Youth Player of the Year» i 2014 og «Chelsea Academy Player of the Year 2014-15», samt at han var toppscorer i EM for U17 i 2014. Han ble også kåret til turneringens beste spiller da England vant U20-VM i Sør-Korea i 2017.

Tore André Flo hadde trent Solanke på ungdomsakademiet i Chelsea og beskrev ham som en hardtarbeidende spiller med «veldig god fysikk» og «en herlig touch».

– Dette føles utrolig, og alle har gjort at jeg føler meg velkommen her, sa spissen til LFCTV.

Dominic Solanke

Født: 14. september 1997, Reading

Liverpool-debut: 15. august 2017, Hoffenheim - Liverpool 1-2

Karriere:

Bournemouth (2019 - ) 161 kamper / 53 mål / 24 målgivende

Liverpool (2017 - 2019) 27 kamper / 1 mål / 1 målgivende

Vitesse (2015 - 2016) 26 kamper / 7 mål / 1 målgivende

Chelsea (2014 - 2017) 1 kamp / 0 mål / 0 målgivende

– Ved å bare ikle meg treningstrøya, var jeg i skyene. Jeg håper jeg kan ta på meg drakta om kort tid og skape god historie her.

Det ble ikke skrevet noen spesielt lang historie. Solanke, med nummer 29 på ryggen, fikk bare 27 kamper i den røde trøya. Bare tre av kampene var hele 90 minutter. Han scoret ett mål og det kom mot Brighton i siste ligakamp 2017-18.

Det ble det første og siste målet – samt siste kamp for Liverpool før han åtte måneder senere signerte for Bournemouth.

– Fronttrioen da jeg var der var rett og slett fenomenal, sa Solanke da han snakket om tiden i Liverpool i 2021.

– Jeg tror ingen hadde klart å kjempe seg inn foran dem, sa han om Mo Salah, Roberto Firmino og Sadio Mane.

Liverpool cashet inn

Liverpool fikk hele 19 millioner pund for Solanke i januar 2019 – en sum som kunne stige til 25 millioner pund dersom diverse klausuler ble innfridd. En oppsiktsvekkende høy sum for en spiller som bare hadde spilt U23-fotball for Liverpool og England siden mai 2018 (og nok et eksempel på Michael Edwards gode forhandlingsevne).

Det ble mer spilletid i Bournemouth enn i Liverpool. Han spilte mye i 2019/20-sesongen, men scoret bare tre mål, og the Cherries rykket ned til Championship.

Der fikk Solanke endelig fart på sakene.

I 2020/21-sesongen scoret han 15 mål på 40 ligakamper. Scott Parker kom inn som manager sommeren 2021, og ba Solanke om å bygge muskler og spille mer direkte. Parker var fornøyd med innsatsen Solanke la inn, og svarte med å starte han i hver eneste ligakamp i 2021/22.

Solanke spilte altså fra start i 46 kamper sesongen der Bournemouth rykket opp til Premier League. Spissen var med andre ord svært delaktig i opprykket, og scoret 29 mål. Bare Aleksandar Mitrovic i Fulham scoret flere mål i Championship den sesongen.

ENESTE MÅL: Solanke feirer sitt eneste Liverpool-mål som kom mot Brighton i 2017/18s siste ligakamp.

ENESTE MÅL: Solanke feirer sitt eneste Liverpool-mål som kom mot Brighton i 2017/18s siste ligakamp.

Ny rolle i Premier League

Solanke er altså tilbake i Premier League, og scorer ikke på langt nær like mange mål som han gjorde i Championship. På Englands høyeste nivå får ikke Bournemouths spiss like mye plass og like mange muligheter til å dytte ballen over målstreken. Han har scoret tre mål på 20 ligakamper og notert fire målgivende. I stedet er det danske Philip Billing som har funnet nettmaskene mest for Bournemouth denne sesongen, selv om det ikke skal mange målene til for at Solanke skal innhente toppscorer-status igjen. Billing har scoret fem mål.

Manager Gary O’Neil har vært åpen på at Solankes rolle har forandret seg etter opprykket.

– Dom har aldri vært egoistisk. Han var oppspillingspunkt forrige sesong for da spilte vi på et annet nivå der vi var dominante og vi hadde mange situasjoner hvor vi kunne skape store sjanser for han, sa O’Neil i høst.

– I Premier League blir det mindre. Vi spiller mot bedre lag som har mer av ballen, så Dom må gjøre mye jobb for oss. Men han kan gjøre begge deler – han kan være oppspillingspunkt og han kan jobbe sokkene av seg. Han er en viktig spiller for oss og den perfekte nummer ni for det vi trenger denne sesongen.

Bournemouth har hatt en skuffende sesong etter VM-pausen. De ligger helt på bunnen av Premier League-tabellen. De har bare vunnet én kamp siden 12. november, og Solanke har ikke scoret et ligamål siden kampen mot Leeds den 5. november (men scoret i FA-cupens tredje runde, da Bournemouth tapte 4-2 mot Burnley). Men han kom nære, veldig nære, da Newcastle kom til Vitality Stadium i februar. Kampen endte 1-1 men i kampens siste spilleminutt fikk ble Solankes frekke hælspark reddet på streken av Kieran Trippier.

Flest ligamål for Bournemouth i 2022/23

1. Philip Billing: 5

2. Kieffer Moore: 4

3. Jaidon Anthony: 3

4. Jefferson Lerma: 3

5. Dominic Solanke: 3

6. Marcus Tavernier: 3

Da Bournemouth møtte Arsenal på Emirates forrige helg, var Solanke nære på å gi gjestene 3-1-ledelse, men ble forhindret av en våken Aaron Ramsdale.

Den tidligere Liverpool-spissen skyter seg altså nærmere og nærmere. La oss ikke håpe han skyter hull på byllen riktig enda.