– Det var et sjokk for oss alle

Øyeblikket i Madrid da Steven Gerrard for alvor vurderte Liverpool-framtiden, og dagens kaptein var sjokkert over sjefens beslutning.

Man må tilbake til 2014/15-sesongen for å finne sist Liverpool slet på samme måte som denne. Som nå møttes Liverpool og Real Madrid i Champions League den sesongen, men da i gruppespillet. 

Hjemme på Anfield ble det totalt slakt med 0–3-tap for Carlo Ancelottis lag, ikke helt ulikt 2–5-tapet i den første åttendedelsfinalen denne sesongen. 0–3-tapet var Liverpools største hjemmetap gjennom tidene i Europa, etter at Benzema scoret to og Ronaldo ett. Men vel så pinlig var det som skjedde da 79 283 tilskuere ventet på Santiago Bernabeu. Ikke på grunn av resultatet, men på grunn av lagoppstillingen.

Tråkket på sitt sagnomsuste minne

Den 4. november klokka 20.45 sto Simon Mignolet i mål, forsvaret bestod av Javier Manquillo, Martin Skrtel, Kolo Toure og Alberto Moreno. Lucas Leiva, Emre Can og Joe Allen spilte på midtbanen, og Lazar Markovic, Adam Lallana og Fabio Borini utgjorde Liverpools mest offensive krefter.

INGEN IGJEN: Ingen av spillerne som startet kampen mot Real Madrid i 2014 er igjen i Liverpool-troppen i dag. Bak fra venstre: Lazar Markovic, Adam Lallana, Martin Skrtel, Simon Mignolet, Kolo Toure, Fabio Borini og Emre Can. Foran fra venstre: Javier Manquillo, Lucas Leiva, Alberto Moreno og Joe Allen.

INGEN IGJEN: Ingen av spillerne som startet kampen mot Real Madrid i 2014 er igjen i Liverpool-troppen i dag. Bak fra venstre: Lazar Markovic, Adam Lallana, Martin Skrtel, Simon Mignolet, Kolo Toure, Fabio Borini og Emre Can. Foran fra venstre: Javier Manquillo, Lucas Leiva, Alberto Moreno og Joe Allen.

På benken hadde Brendan Rodgers plassert Brad Jones og Glen Johnson, sammen med Mario Balotelli, Raheem Sterling, Jordan Henderson og en tydelig misfornøyd Steven Gerrard. Det til tross for at Liverpools håp om å ta seg videre fra gruppespillet levde godt.

«På Bernabeu ble den metaforiske heisingen av et hvitt flagg symbol på en kveld som kan bli avgjørende for Brendan Rodgers. Beslutningen hans om å spille med et andrelag mot Real Madrid vil bli heftig debattert i lang tid fremover», skrev Ian Doyle i Liverpool Echo, han fikk rett, vi skriver om den ennå. 

«Dette er Europas største turnering, og Bernabeu er trolig dens største arena, men Rodgers hadde valgt et lag som lignet mer på et Carling Cup-lag», kommenterte Sid Lowe i The Guardian dagen derpå. 

Oliver Kay i The Times oppsummerte det slik: «Etter 50 år i europacupene har Liverpool tatt del i noen utrolige kvelder. Denne kvelden var bare merkelig. Nederlaget mot Real Madrid viste seg uunngåelig, som forventet på forhånd, men det var en kveld som brakte langt flere spørsmål enn svar. Heller enn spørsmål om 'har han mistet det?' eller 'leker han med ilden?', var det spørsmål om hva som var den beste veien videre for Liverpool når det kommer til taktikk og personell, og spørsmål om prioriteringene. Et annet spørsmål var om hvorvidt Rodgers hadde fornærmet Liverpools rike tradisjoner i europeisk fotball ved å droppe eller hvile Steven Gerrard, Jordan Henderson, Raheem Sterling og Mario Balotelli for en kamp mot de regjerende mesterne på Bernabeu.» 

«Liverpool har en berømt arv i Europa fordi de tradisjonelt har spilt med ambisjoner, trass og tro - og stilt med sitt beste lag. De tråkket på sitt sagnomsuste folkeminne i går. I Liverpools historie i Europa finnes det ikke mange tilfeller av svekkede lag, med å holde lederne sine i mørket og gjemt bak en luksuriøs benk og deretter introdusert tre-kvarter ut i kampen. Liverpool så faktisk ut som en trussel da Steven Gerrard, Raheem Sterling og Philippe Coutinho kom inn», skrev Paul Hayward i Telegraph.

Gerrard og Henderson raste

KOM INN:  Steven Gerrard smilte ikke bredt da han kom inn for Lucas Leiva etter 69 minutter.

KOM INN:Steven Gerrard smilte ikke bredt da han kom inn for Lucas Leiva etter 69 minutter.

Brendan Rodgers byttet inn Steven Gerrard, Raheem Sterling og Philippe Coutinho i andre omgang med et håp om å utlikne, men Real Madrid vant også den kampen. Det endte med «bare» 1–0, til tross for et b-preget mannskap.

Etter uavgjort mot Ludogoret i Sofia og Basel, var Champions League-eventyret ute for Liverpool før nyttår. Steven Gerrard har siden uttalt at benkingen i Madrid bidro sterkt til at han over nyttår bestemte seg for å forlate Liverpool og reise til USA. 

– Dette var på den tiden da jeg tenkte mye på hva som var det neste for meg, fordi jeg hadde hatt noen samtaler med Brendan, der han sa han skulle begynne å rotere, og sørge for at jeg følte meg frisk. «Jeg vil ikke at du skal spille tre kamper i uka, fordi du vil bli sliten» og ting som det. Denne situasjonen var litt unik, fordi det var Real Madrid, og jeg ønsket å spille, sa Gerrard i en BT-dokumentar.

– Jeg ble fortalt at jeg ikke fikk spille. Med tanke på laget, stallen og forholdet mitt til Brendan aksepterte jeg det. Jeg satt på benken knust, fordi jeg ønsket så gjerne å spille. Det var en av de situasjonene. Det presset meg på sett og vis til å ta en avgjørelse, om å dra og prøve noe annerledes, sa Gerrard. 

Siden den gang har det skjedd enormt mye i Liverpool. Bare Jordan Henderson er igjen i klubben av de som var i troppen. Men også han minnes den kvelden i sin selvbiografi som kom i fjor høst.

«Da vi tapte 3–0 hjemme mot Real Madrid i oktober, var det første gangen vi hadde ligget under med tre mål til pause på Anfield i Europa, men likevel var på mange måter 1–0-tapet i Madrid et par uker seinere enda verre. Jeg var en av flere spillere som ble 'hvilt' på Bernabeu i en kamp vi trengte å vinne, men laget som ble valgt hintet om at prioriteten var Premier League-kampen mot Chelsea helgen etter», skriver Henderson i boka si. 

«Brendan fikk mye kritikk for tilnærmingen han tok den kvelden, og jeg må være så ærlig å si at jeg var sjokkert over å være på benken med Stevie, Raheem og flere andre. Det var et sjokk for oss alle.»

Fem møter siden den gangen

Siden den gangen har Liverpool møtt Real Madrid fem ganger til. Alle under Jürgen Klopps ledelse.

Den neste gangen lagene møttes etter gruppespillet i 2014/15-sesongen var i finalen i Champions League i 2017/18, da Real Madrid vant 3–1. Den gangen var Henderson i startoppstillingen.

LAGET SOM STARTET FINALEN I 2018: Bak fra venstre: Loris Karius, Roberto Firmino, Dejan Lovren, Virgil van Dijk, Mohamed Salah. Foran fra venstre: Alex Oxlade-Chamberlain, Trent Alexander-Arnold, James Milner, Jordan Henderson, Andy Robertson og Sadio Mané.

LAGET SOM STARTET FINALEN I 2018: Bak fra venstre: Loris Karius, Roberto Firmino, Dejan Lovren, Virgil van Dijk, Mohamed Salah. Foran fra venstre: Alex Oxlade-Chamberlain, Trent Alexander-Arnold, James Milner, Jordan Henderson, Andy Robertson og Sadio Mané.

I 2020/21-sesongen ble det et nytt møte med Real Madrid i kvartfinalen i Champions League. Da tapte Liverpool den første kampen i Madrid med 3–1, i en kamp som ble spilt på Estadio Alfredo Di Stefano, og på Anfield endte det 0–0.

Lagoppstillingen foran tomme tribuner i Madrid den gangen var heller ikke veldig imponerende. At Nat Phillips og Ozan Kabak sto på lagoppstillingen skyldtes denne gangen skader, og ikke prioriteringer. 

LAGET FRA MADRID I 2021: Bak fra venstre: Alisson Becker, Fabinho, Nat Phillips, Ozan Kabak, Diogo Jota, Sadio Mané. Foran fra venstre: Naby Keita, Gini Wijnaldum, Andy Robertson, Trent Alexander-Arnold og Mohamed Salah.

LAGET FRA MADRID I 2021: Bak fra venstre: Alisson Becker, Fabinho, Nat Phillips, Ozan Kabak, Diogo Jota, Sadio Mané. Foran fra venstre: Naby Keita, Gini Wijnaldum, Andy Robertson, Trent Alexander-Arnold og Mohamed Salah.

Det siste møte med Real Madrid før denne sesongens kamp på Anfield, var naturligvis i en ny finale på tampen av fjorårssesongen, der det endte med 1–0-tap for Liverpool. Når Liverpool entrer matta på Santiago Bernabeu i kveld er det neppe med et like svekket lag som i 2014, selv om utgangspunktet virker langt mer håpløst.

Dessverre får ikke Jordan Henderson oppleve å starte på Real Madrids berømte hjemmebane denne gangen heller, for han er skadet. 

Siden Liverpool og Real Madrid møttes for første gang i finalen i europacupen 27. mai 1981, har lagene møttes ti ganger. Liverpool vant de tre første oppgjørene, men ikke siden 4–0 mot Real Madrid i 2009 har Liverpool vunnet mot det spanske laget. Forhåpentligvis kommer en ny seier i form av et mirakel onsdag kveld.