Hengt opp av Shankly, hentet frem av Rodgers, og nå bryter Gakpo Klopp-regelen. Dette er historien til «This is Anfield»-skiltet

Denne ukens mest omtalte skilt høster beundring fra store deler av fotballverden, mens Roy Keane kaller det barnslig. Og seks Liverpool-spillere «får ikke lov» til å ta på skiltet.

Den siste ukens mest omtalte skilt finner man i spillertunnelen på Anfield. Eller, det er godt mulig Hollywood- eller Las Vegas-skiltet har blitt snakket like mye om, men i våre fotballkretser er det kun ett skilt det har blitt pratet om den siste uken.

Og det hele dreier seg om en labb som ikke kunne dy seg. Vondt ble til verre for Manchester Uniteds Wout Weghorst, da det i etterkant av 7-0-tapet for Liverpool på Anfield forrige søndag kom frem at han hadde tatt på This is Anfield-skiltet på vei ut på banen.

Weghorst måtte ta til Instagram og forsvare seg, men det spørs om alle kjøper forklaringen om at han forsøkte å terge på seg landsmann Virgil van Dijk.

Et skilt beskrives som «en plate med opplysning» på Wikipedia, som gjerne fyller funksjoner som å «gi informasjon» eller «retning/navigasjon» eller «identifikasjon». Så selv om This is Anfield-skiltet ved første øyekast minner mer om et bilde, så er det jo unektelig «en plate med opplysning» som gir både informasjon («dette er Anfield»} og identifikasjon («dette er Anfield»..).

Da kan vi gå videre.

Skiltets historie

Skiltet ble hengt opp på Bill Shanklys beordring. Det var egentlig en mann som jobbet på Anfield som først foreslo et skilt, men han ville at det skulle stå «Welcome to Anfield». Shankly mente det måtte være noe mer fryktinngytende. Han ville minne spillerne på hvem de spiller for, og minne motstanderen på hvem de spiller mot.

Det første skiltet ble byttet ut i 1974, og originalen skal visstnok ha blitt auksjonert bort og befinner seg nå bak en bar i en Bed and Breakfast på Isle of Man.

Det nye skiltet ble hengt opp samtidig som Bob Paisley tok over managerjobben fra Shankly, og ble hengende over spillertunnelen helt frem til 1998. Da ble det byttet ut med enda et nytt skilt, som ble hengende fram til 2012.

Sommeren 2012 ble Brendan Rodgers hentet inn som Kenny Dalglish sin erstatter i managerstolen til Liverpool. Et par uker inn i jobben romsterte nordiren på et lagerrom, og der kom han over det gamle skiltet fra Paisleys tid, som hadde blitt tatt ned 14 år tidligere. Rodgers foreslo at skiltet skulle tilbake på veggen igjen.

– Nostalgien rundt denne klubben er enorm. Det føltes som at dette var et skilt og et symbol på det Liverpool var i mange år, sa Rodgers til Liverpoolfc.com.

TILBAKE PÅ PLASS: Rodgers med skiltet som var tilbake på plass i den gamle spillertunnelen i 2012.

TILBAKE PÅ PLASS: Rodgers med skiltet som var tilbake på plass i den gamle spillertunnelen i 2012.

– Vi lever i en moderne tid men jeg synes det er viktig å huske den fantastiske fortiden til denne fotballklubben og skiltet er en stor del av det.

Lag ledet av managere som Paisley, Joe Fagan, Kenny Dalglish, Ronnie Moran, Graeme Souness og Roy Evans hadde gått under skiltet, på vei gjennom spillertunnelen mot gressmatta. Med akkurat det skiltet på veggen hadde de røde vunnet ti ligagull, tre FA-cuper, fem ligacuper og fire Europacuper.

Å ta og ikke ta på skiltet

I mange år pleide Liverpool-spillerne å ta på skiltet på vei ut på banen, men det ble det en slutt på da Jürgen Klopp kom inn i 2015. I april 2016 slo Liverpool Klopps gamleklubb, Borussia Dortmund, 4-3 i en uforglemmelig Europaliga-kvartfinale.

– Før kampen spurte Dortmund-vennene mine meg «Tar alle på skiltet?» Jeg svarte «Nei. Jeg vet ikke helt hvordan det fungerer meg jeg tror man må vinne noe først», fortalte Klopp etter kampen.

– Jeg spurte ikke før nå men det er et tegn på respekt at man ikke gjør det. Det er for stort. Kanskje spillerne en dag får lov til å gjøre det og vil føle seg bedre, sterkere og kan bruke den følelsen, sa Klopp.

Det var først etter Champions League-finalen i 2019 at spillerne som var involvert endelig kunne ta på det kjente skiltet.

Det er ikke bare Liverpools spillere som har klart å holde fingrene fra fatet. Å spille på Anfield er en stor anledning for alle, også besøkende lag. Arsenal-legende Ian Wright er en som åpen om å ha gjort det.

– Selvfølgelig tok jeg på det, men jeg tok ikke på det da jeg var på vei ut på banen. Men da man var på vei ut for å varme opp så så man seg rundt, og tok på det, for det er ikonisk. Det er en utrolig bane. Jeg måtte ta på det, fortalte Wright til ITV Sport i mars 2022 da han fikk spørsmål om det. Roy Keane var også i studio da Wright snakket om det, og Keane var klar i sin tale: det er barnslig.

Barnslig eller ei, det er ingen tvil om at skiltet har en posisjon i fotball-verden. Carlo Ancelotti tok stolt bilde foran tunnelen før Liverpools møte med Real Madrid i 2014, og Maribor-spiller Josip Ilicic har faktisk tatovert et bilde av seg selv om tar på skiltet på leggen. Han spilte for Atalanta-laget som slo Liverpool 2-0 foran tomme Anfield-tribuner i Champions Leagues gruppespill i november 2020.

Don Hutchinson, med en fortid i en haug av klubber som Liverpool, West Ham, Everton og Sunderland, skrev på Twitter at han visste om en haugevis av spillere som har tatt på skiltet og at det ikke var noen «big deal» at Weghorst gjorde det.

Det er nok klubben Weghorst spiller for, kombinert med gamle sitater som gjorde situasjonen ekstra pikant for United-spissen forrige helg. I etterkant av opptrinnet ble det nemlig hentet fram gamle sitater der han innrømmer at han synes det er noe spesielt med Liverpool, og han får gåsehud av You’ll Never Walk Alone. I et intervju i Nederland har han også sagt at han drømmer om å spille for Liverpool.

SKJEBNESVANGER BERØRELSE: Weghorst klarte ikke holde fingrene av fatet.

SKJEBNESVANGER BERØRELSE: Weghorst klarte ikke holde fingrene av fatet.

Seks Liverpool-spillere får ikke lov til å ta på skiltet

Det er faktisk seks Liverpool-spillere som ikke har tillatelse til å ta på skiltet før kampstart, dersom Klopps regel fortsatt er gjeldende. Cody Gakpo har allerede brutt regelen ved flere anledninger.

Liverpool FC har vunnet det meste som er å vinne de siste årene. I fjor sommer vant de også Community Shield over Manchester City, da med nyervervelsene Darwin Nuñez og Fabio Carvalho i troppen. Om Community Shield teller eller ikke er det vel opp til Klopp å bestemme, men det er seks spillere som definitivt ikke kvalifiserer til å berøre bildet: Calvin Ramsay og Arthur Melo (som ikke var involvert i Community Shield), Stefan Bajcetic slo virkelig gjennom senere i denne sesongen, og Rhys Williams sine 19 kamper for klubben kom alle i 2020/21 der de røde ikke vant noen trofeer. Nat Phillips har heller ikke noen trofeer i glasskapet hjemme, da han var på utlån til Bournemouth det halvåret hvor Liverpool vant FA-cupen og ligacupen.

Også er det Gakpo da, som heller ikke har vunnet noe med Liverpool men har brutt Klopps regel. Før Everton-kampen i februar kunne man se at nederlenderen tok på skiltet på vei ut mot banen. Han gjorde det også før Manchester United-kampen, etter å ha gitt kontroversielle Weghorst en klem.

Om han ikke er klar over regelen, eller om Klopp har endret den, vites ikke, men det er kanskje mest nærliggende å tro sistnevne.