Ingen har blitt straffet oftere for målfeiringer, og det er derfor vi vil savne Bobby Firmino

Roberto Firmino gikk fra beskjedne kår i Brasil, til fysisk form på nivå med en bestemor i Tyskland – og til å vinne absolutt alt i Liverpool FC. Snart forsvinner det hviteste gliset fra Liverpool.

For halvannen uke siden kom nyheten om at Roberto Firmino kommer til å forlate Liverpool når sesongen er over. Brasilianerens kontrakt går ut til sommeren, og selv om Jürgen Klopp og Liverpool ønsket å gi han kontraktforlengelse, vil ikke brasilianeren slite benken på Anfield lengre.

– Det er helt normalt etter et så langt forhold som Bobby har hatt med klubben, spillerne og supporterne. Jeg likte mottakelsen han fikk av supporterne mot United, og nå vil jeg ha en fin slutt på denne historien, sa Klopp på pressekonferansen før Bournemouth-kampen.

Det er nå 12 kamper igjen av ligasesongen, og minst én kamp igjen i Champions League, så supporterne får heldigvis god tid til å si farvel til en storfavoritt som har vært i klubben i åtte år.

Veien til Liverpool

Fra Maceio til Merseyside, en kystby til en annen. Roberto Firmino vokste opp i Maceio i Brasil. Der bodde han og familien i et røft nabolag, han sov med fotballer i senga, og sto opp grytidlig for å trene før dagen startet. Han la inn en innsats fra dag én, men slet med å bli lagt merke til. Faren til Firmino, José Roberto Cordeiro, solgte øl og vann utenfor Clube de Regatas stadion. Han hadde ikke råd til billett.

Etterhvert fikk Firmino prøvespille for Clube de Regatas Brasil og fikk en plass i ungdomssystemet deres.

Tannlegen Marcellus Portella, som var tilknyttet laget, lot seg overbevise og valgte å representere spilleren. Han sendte Firmino på prøvespill i Figueirense. Han scoret på to brassespark på første trening med klubben, men det var noe som skjedde flere måneder senere som virkelig imponerte trener Hemerson Maria.

Roberto Firmino i Liverpool

Kjøpt: £29M, fra Hoffenheim

Debut: 9. august 2015, Liverpool - Stoke 1-0

Kamper/minutter: 355 / 24 938

Mål: 108

Målgivende: 79

Gule kort: 17 (hvorav fem for målfeiringer)

Røde kort: 0

Meritter: Champions League-mester 2018-2019, UEFA Super Cup-mester 2019, Vinner av VM for klubblag 2019, Premier League-mester 2019/20, Vinner av Ligacupen 2021/22, Vinner av FA-cupen 2021/22

– Vi hadde spilt en ligakamp for U17, og etter det hadde spillerne en ukes ferie. Alle reiste hjem for å være med familiene sine, men ikke Firmino. Han var alene i Florianopolis, fortalte Hemerson til The Guardian i 2018.

– Firmino hadde ikke sett foreldrene sine på syv måneder men han bestemte seg for å bli. Han sa «Jeg vil bli her. Jeg trenger å trene mer, jeg har ingen tid å miste. Jeg stopper bare når jeg har klart å oppnå noe med livet mitt».

Firmino blomstret i Figueirense etter debuten i 2009, med 12 mål på 53 kamper. Det var nok til å få oppmerksomhet fra Europa og i januar 2011 flyttet han og familien til Tyskland og Hoffenheim. I Tyskland ble det spilt 153 kamper og scoret 49 mål, men det var nærmest utenkelig at det skulle gå så bra. At han skulle hentes til Liverpool fire år senere og at han skulle bli å regnes som en skikkelig arbeidshest.

FØRSTE KAMPER I EUROPA: Firmino i Hoffenheim-trøya, kort tid etter ankomst Europa.

FØRSTE KAMPER I EUROPA: Firmino i Hoffenheim-trøya, kort tid etter ankomst Europa.

De første fysiske testene av han i Tyskland vekket nemlig oppsikt.

– I Tyskland gjør vi utholdenshetstester av blod, som er ganske nøyaktige, og han hadde de verste tallene jeg noen gang har sett i profesjonell fotball, fortalte Ernst Tanner, som var sportsdirektør i Hoffenheim, i et intervju med Bleacher Report. 

– For å understreke, han hadde verre tall enn bestemoren min. Du aner ikke. De var så lave at du kunne ikke tro at han kunne spille profesjonell fotball.

Firmino spilte sammen med Philippe Coutinho på det brasilianske landslaget, og Coutinho snakket varmt om Liverpool. Da tilbudet kom var han ikke i tvil.

Den 24. juni 2015 bekreftet Liverpool FC at de hadde signert Firmino for 29 millioner pund.

Forholdet til Klopp

Brendan Rodgers var Liverpool-manager da Firmino kom til klubben. Rodgers kjente ikke til Firmino, og gikk bare med på å signere brasilianeren som Michael Edwards ønsket seg, dersom han også kunne signere Christian Benteke.

I oktober 2015 fikk Rodgers sparken, og inn kom Jürgen Klopp, til Firminos glede. Klopp kjente godt til Firmino etter møtene mellom Borussia Dortmund og Hoffenheim i Bundesligaen, og Firmino snakket bedre tysk enn engelsk.

– Jeg var veldig, veldig glad. Jeg hadde egentlig ikke spilt noe særlig fram til da. Men han kjente meg og jeg kjente han, sa Firmino til The Telegraph da Klopp ble ansatt. 

– Han har hatt en effekt allerede. Jeg tror vi kan oppnå ting. Hans Dortmund-lag var veldig vanskelige å spille mot. De forsvarte seg veldig bra og de var gode med ball.

Klopp var selv glad for at Firmino var i troppen da han kom til Merseyside. Han hadde notert seg at Liverpool hadde signert brasilianeren den sommeren, da Klopp hadde ferie fra fotballen. Klopp har avslørt at han ble sjokkert over at Liverpool hadde klart å sikre seg spilleren for den prisen.

Firmino var en perfekt spiller for Klopp og Liverpool, og en av hans mange store styrker var at han nesten aldri ble skadet. «Bobby» er den spilleren Klopp har brukt aller mest, i hele sin karriere som manager. Firmino har spilt 348 kamper for Klopp.

Ustanselig angrepstrio

Klopps mest brukte spillere:

1. Roberto Firmino 348

2. James Milner 311

3. Mohamed Salah 292

4. Jordan Henderson 292

5. Neven Subotic 281

Den 21. november 2015 ble Manchester City plukket i fra hverandre av et nådeløst og ustanselig Liverpool. Det var Klopps åttende kamp som manager og det minnet om Borussia Dortmund på sitt aller beste. Rundspillingen på Etihad ble det første store tegnet på hva som skulle komme med Jürgen Klopp i førersetet, og her fikk Firmino sitt debutmål.

I det 32. minuttet leverte Philippe Coutinho og Firmino brasiliansk samba på Etihad, sammen med en frekk Emre Can som hælsparket ballen til Coutinho. Da Hart stormet ut, chippet Coutinho ballen til Firmino som kunne bare rulle ballen over streken.

Noen måneder senere kunne vi lese at faren til Firmino reiste 5750 miles fra Brasil til Wembley, for å se sønnen spille finale i ligacupen. Tiden med å selge drikkevarer fra en bod på gata og ikke ha råd til å komme inn på stadion, var langt forbi. Det ble ingen seier i ligacupen mot Manchester City det året, men Firmino har gitt familien flere muligheter til å komme til finaler.

Sesongen 2017/18 ble angrepstrioen Firmio, Sadio Mané og Mohamed Salah introdusert til fotballverdenen. Sammen rev de i stykker forsvar på balløya og over kontinentet. De tre scoret ti mål – hver – i Champions League den sesongen. Bare to lag har scoret flere mål i en Champions League-sesong, og det var Barcelona i 1999/00 (45 mål) og Bayern München i 2019/20 (43 mål) enn de 41 målene Liverpool scoret. Det var Salah som stjal de fleste overskriftene med sine ustanselige målshow, men Firmino arbeidet i kulissene og scoret mer enn nok mål selv. Det fikk spesielt Arsenal erfare.

BRILJERTE: Sadio Mané, Roberto Firmino, Mohamed Salah og Andy Robertson har briljert sammen siden 2017.

BRILJERTE: Sadio Mané, Roberto Firmino, Mohamed Salah og Andy Robertson har briljert sammen siden 2017.

Tidene forandrer seg. Sadio Mané forlot Liverpool sommeren 2022, og til sommeren er det over og ut også for Firmino. Liverpools fryktede angrepstrio er historie, og for en historie de skrev.

Når Firmino forlater Liverpool til sommeren, har han følgende Liverpool-meritter til sitt navn: Champions League-mester 2018/19, UEFA Supercup-mester 2019, vinner av VM for klubblag 2019, Premier League-mester 2019/20, vinner av Ligacupen 2021/22, og vinner av FA-cupen 2021/22. Dersom Liverpool nok en gang klarer å slå et spansk storlag med mer enn tre mål, kan det kanskje bli enda mer.

ELSKET: Firmino er en godt likt mann i Liverpool. Her mer supporterne under en kamp mot Arsenal i mars 2022.

ELSKET: Firmino er en godt likt mann i Liverpool. Her mer supporterne under en kamp mot Arsenal i mars 2022.

Det er ingen tvil om at den eksentriske Firmino vil bli savnet, av både supportere og lagkamerater.

Her er noen av våre favoritt-øyeblikk med Firmino.

Ekstreme målfeiringer

Firmino er glad i et mål, og enda gladere i å feire et mål.

Bobby er den spilleren som sammen med Gabriel Agbonlahor har fått flest gule kort for overdreven feiring.

Brasilianeren er like glad i å feire medspillernes mål som sine egne, og slår til med kung-fu-spark både for seg selv og andre.

Firmino har stupt kråke, han har gjort hendene til pistoler og leke-skutt, han har danset samba, han har danset noe som minner om Gangnam Style, han har tatt en Baby Shark-dans med Fabinho og han har flekset muskler med Van Dijk, bare for å nevne noen.

I september 2018 fikk han fingeren til Jan Vertonghen i øyet og måtte gå av banen, skadet. Han var redd han skulle miste synet på øyet, men medisiner og behandling virket og Firmino slapp å stå over flere kamper. Tre dager senere spilte Liverpool mot PSG på Anfield. De røde vant 3-2, Firmino scoret ett mål og feiret på minneverdig måte: med en hånd over øyet.

VINNERMÅL: Roberto Firmino scoret Liverpools vinnermål, på overtid mot PSG, og feiret med å holde seg for sitt skadede øye.

VINNERMÅL: Roberto Firmino scoret Liverpools vinnermål, på overtid mot PSG, og feiret med å holde seg for sitt skadede øye.

No-look-mål

Firmino scoret sitt først no-look-mål allerede Tyskland. Det første skal ha kommet mot Werder Bremen i 2014. Det var et innfall han fikk der og da, da han tok seg forbi målvakten og tittet vekk fra mål mens han satt ballen i nettet. Han har også scoret to no-look-mål for landslaget, men de fleste som har fått kjenne på ydmykelsen er Liverpools motstandere.

Swansea, West Ham, Watford og Arsenal er blant lagene som har blitt ofre for Firminos freidighet.

Arsenal-dødaren

29 desember 2018.

Anfield, Merseyside.

Klokken 17:46 lokal tid.

Firmino mottar ballen fra Mané ved midtsirkelen. Han skaffer seg kjapt et overblikk, leter etter Mané på løp på sin venstreside men han er rammet inn av fire Arsenal-spillere. Bobby må gå selv, og gjør det med glans, arroganse og full kontroll. Mustafi forsøker. Firmino dribler. Sokratis forsøker. Firmino dribler. Torreira prøver ikke engang —  kanskje han allerede har sett sine kolleger ydmykes, eller han blendes av brassens kritthvite perlerad — og legger seg på eget initiativ.

En etter en faller de som veike slalåmporter for en sikksakk-kjørende brasilianer med bare mål for øyet.

Og ballen sitter i det nedre, høyre hjørnet, til venstre for en utspilt Leno. I kjølvannet av sambatrinnene ligger tre Arsenal-spillere flatt på bakken. Firmino feirer med en kollbøtte, før han omfavnes av de andre spillerne i rødt.

SJANSELØSE: Arsenals forsvarere har alltid slitt med Firmino.

SJANSELØSE: Arsenals forsvarere har alltid slitt med Firmino.

Da hadde han allerede vist Arsenals vaklende forsvar mangel på respekt da han enkelt sto for utligningen ett minutt tidligere. Ballen gikk som i et flipperspill mellom Arsenals klønete forsvarere og endte opp hos en umarkert Firmino som enkelt plasserte ballen i mål — no-look Firmino.

Liverpool hadde snudd 0-1 til 2-1 på to minutter. Anfield kokte. De ga seg ikke før det sto 5-1 og Firmino scoret tre av målene.

Firminos favoritt-motstander må ha vært Arsenal. Han har scoret ti mål på 17 kamper mot the Gunners, og var til tider målgarantist når London-laget sto på motsatt banehalvdel.

Bobby-sangen

De neste månedene kommer vi nok til å høre Bobby-sangen, igjen og igjen. Og det er fortjent, og en fornøyelse.

Sangen dukket først opp blant the Travelling Kop i Paris i november 2018. Det var på et Boss Night-event før kampen mot PSG, og videoer viser usikre sangstemmer som prøvde seg frem i det sakte tempoet sangen egentlig skal synges i.

Derfra spredte den seg sakte på sosiale medier. Den ble sunget på Boss Night-eventet etter Merseyside-derbyet i starten av desember 2018, og den kunne høres på bortebaner og så vidt anes på the Kop mot blant andre Manchester United samme måned.

Men det var på bortekampen mot Brighton i januar 2019 det virkelig tok av. Videoer fra the Amex viser en vibrerende borteseksjon som ikke ville gjøre annet enn å synge sin hyllest til den populære brasilianeren. Og da var det gjort.

Sangen er inspirert av den fantastiske River Plate-sangen De La Mano Del Muñeco, som handler om deres Copa Libertadores-seier i 2015.

Da Liverpool spilte mot Manchester United forrige søndag, så gynget stadion bare Firmino rørte en muskel på benken. Sangen ble sunget høyt og stolt, igjen og igjen, og han får nok høre den igjen og igjen, frem til sesongslutt. Vi kommer til å savne mannen, og vi kommer til å savne sangen.