18-åringen debuterte for førstelaget onsdag kveldDanns, Danns, Danns oppå bordet

Liverpool FC U18s store stjerne heter Jayden Danns. Han har litt av noen gener.

Denne artikkelen er fra tidligere i 2024, men hentes opp fordi Jayden Danns satt på benken og debuterte for Liverpools førstelag onsdag kveld.

Liverpool FC U18 møter Arsenal i FA Youth Cup kl. 18.30 lørdag. I Liverpool-rødt finner man en 18-åring som er snarlik Curtis Jones. I likhet med Jones er Jayden Danns Liverpool rett igjennom. Født og oppvokst på Merseyside med en vanvittig fascinerende farslinje. Klart unge Jayden er lagd av superstjernemateriale.

Skyter seg oppover i systemet

Jayden Danns har skutt fart på karrieren på aldersbestemt lag. Med17 mål på 16 kamper mål har han nå et snitt på én scoring hvert 70,7. minutt.

Sesongen startet som hans tredje som nøkkelspiller i Marc Bridge-Wilkinsons U18, men forrige helg var han utelatt fra laget. I stedet var han å finne i troppen til U21 og deres møte med Brighton. Paul Glatzel har nylig blitt solgt til Swindon, og Mateusz Musialowski, Melkamu Frauendorf og Tom Hill kunne ikke spille. Det åpnet opp for den unge spissen.

Det var hans første start for U21, og han brukte bare 13 minutter på å score sitt første mål på det nivået. U23 scoret han for allerede i september, da de tapte 2-1 for Monaco.

IMPONERER: Jayden Danns scorer mål for moro skyld for Liverpool U18.

IMPONERER: Jayden Danns scorer mål for moro skyld for Liverpool U18.

Mye ligger til rette for at Danns kan spille for de eldre lagene denne våren, men nå skal ikke U21 i aksjon igjen før 28. januar. Før den tid er det altså FA Youth Cup med U18 som står for tur, og Arsenal venter på Kirkby lørdag. På sidelinjen finner man da kanskje Tranmere Rovers sin assistenttrener.

Fikk debuten av Graeme Souness

Far Neil Danns ble født i Liverpool i 1982 og vokste opp i Toxteth. Det var et belastet område, med mye narkotikakriminalitet og det var lett å havne på feil spor for påvirkelig ungdom. Men foreldrene hans holdt han skjermet fra Toxteths skyggesider, så skjermet at han aldri bevitnet noen av skyteepisodene eller narkotikahandlene. De var strenge på hvilke gater han måtte holde seg unna, og når han måtte komme hjem på kvelden. Han ble lidenskapelig opptatt av fotball, og var på prøvespill i Liverpool FC hvor han imponerte Steve Heighway. Han ble en del av skolesystemet deres, som elev ved School of Excellense i Lilleshall, men som 16-åring sa han seg ferdig med laget han var supporter av. Han følte at han ikke fikk nok oppmerksomhet, og han dro videre til Blackburn. Han scoret for U18-laget da de slo ut nettopp Liverpool i en kamp i FA Youth Cup.

PAPPA-DANNS: Neil Danns, Jaydens far, her som Tranmere-spiller i januar 2020.

PAPPA-DANNS: Neil Danns, Jaydens far, her som Tranmere-spiller i januar 2020.

Manager Graeme Souness ga Danns førstelagsdebuten for Blackburn i september 2002, og det ble starten på en vanvittig lang reise i førstelagsfotball som varte i over 20 år. Danns var innom lag som Colchester, Crystal Palace, Bolton og Tranmere. I 2023 la han opp, 40 år gammel. Hans siste klubb var Macclesfield.

Etter at han la opp som spiller, har han blitt assistenttrener i Tranmere Rovers. Han hadde allerede fått smaken på treneryrket etter å ha vært med sønnen på treninger på akademiet. Akademisjef Alex Inglethorpe tilbydde han en rolle med de yngre spillergruppene, så han jobbet en periode med klubbens U13- og U14-lag. Han fikk også tilbudet om å trene Jaydens gruppe, men takket nei.

Det siste året med Macclesfield var som spillende trener, og laget vant Northern Premier League Division One West.

Dans og brett

Overskriften i denne artikkelen er faktisk ikke bare et halv-festlig ordspill. Dans er nemlig en del av Danns-slekta. Bestefar, Neil Danns senior, var nemlig danser, og var bakgrunnsdanser og -sanger for Rikki som representerte Storbritannia i Eurovision i Brussel i 1987. Med sangen «Only the Light» og energisk dans kom sangen på en 13. plass av 22 deltakende land. Vinneren var for øvrig Irland og Johnny Logan.

Men det var ikke bare på scenen at Danns senior stakk hodet fram. Som 14-åring snublet han over skategruppen Hobie, som hadde kommet fra USA og hadde en oppvisning i sentrum av Liverpool.

Skating hadde nettopp kommet til Storbritannia fra USA, og Danns ble grepet. Han snekret sammen et eget brett, og begynte å øve.

Og han ble god, så god at han reiste verden rundt og konkurrerte. I 1985 og 1986 ble han britisk mester, og i 1988 gikk han helt til topps i Europa. 60-åringen har reist landet rundt og holdt motivasjonsforedrag for skoleelever.

Men de festlige faktaene om familietreet slutter faktisk ikke der. Jaydens lillesøster, Hayla, er også en ivrig fotballspiller men har først og fremst markert seg på scenen. 12-åringen var med på barneutgaven av The Voice, og var en del av trioen Stand Uniqu3, en jentegruppe som representerte Storbritannia i Junior Eurovision Song Contest i Nice i slutten av november. Gruppa kom på en imponerende fjerdeplass.

Liverpool U18 møter Arsenal U18 – men før en eneste ball har blitt sparket, er det Liverpools ungdom som har flest grunner til å smile

FA Youth Cup:Liverpool U18 møter Arsenal U18 – men før en eneste ball har blitt sparket, er det Liverpools ungdom som har flest grunner til å smile

Mikel Arteta har fått kritikk for å ikke gjøre som Jürgen Klopp. På lørdag møtes Liverpool og Arsenal i FA Youth Cup.

Innsikt 18.jan 15:04
Det egyptiske fotballforbundet bekrefter Salah-skade

Det egyptiske fotballforbundet bekrefter Salah-skade

Mohamed Salah har fått en strekk, og mister de to neste kampene i Afrikamesterskapet.