Det må kunne kalles en drømmetrekning

Liverpool skal ikke reise langt – og slapp unna alle storkanonene.

Det er farlig å bruke ord som «drømmetrekning», men når vi er i 2020, Liverpool har vært så ekstremt gode, og dette ble motstanden i Champions League må det være lov å si det.

Liverpool skal møte Ajax (Nederland), Atalanta (Italia) og Midtjylland (Danmark) i årets Champions League.

I år kommer kampene i gruppespillet enda tettere enn det vi er vant fra tidligere. Gruppespillet starter 20. og 21. oktober – heller enn midt i september slik vi er vant med fra tidligere. Det skal avsluttes på samme tid som vi er vant med, 8. og 9. desember.

Da passer det ekstremt godt at det ikke er langt å reise verken til Amsterdam i Nederland, til Bergamo i Italia eller til Herning i Danmark. Ingen turer til øst-Europa, korte flyturer og helt optimalt for et Liverpool-lag som har planer om å gå for gull på alle fronter akkurat denne sesongen.

Kampprogrammet er ventet å komme fredag kveld, ifølge BBC.

Første møte siden '66

Også sportslig må det sies å være bortimot optimalt. En slapp unna alle storkanonene fra pulje to, og trakk Ajax. Ajax imponerte stort i Champions League i 2018/19-sesongen – men var det lavest rangerte laget fra pulje to. Det så lenge ut til at de skulle komme på seedingnivå tre i årets Champions League, men så snublet Benfica ut av kvalifiseringen mot PAOK, og Ajax tok portugisernes plass.

Ajax ledes av Erik ten Hag, og det er vrient å skrive så mye om hvordan de gjorde det forrige sesong. Eresdivise var en av de ligaene som valgte å avbryte sesongen under pandemien, og 24. april var det klart at de ikke kom til å fullføre. Da var det spilt 26 serierunder, og Ajax var på topp foran AZ.

De har mistet en rekke spillere fra det laget som imponerte så stort i 2018/19-utgaven av Champions League. Matthjis de Ligt ble solgt til Juventus, Frenkie de Jong til Barcelona, Hakim Ziyech har gått til Chelsea, og i dag solgte de høyrebacken Serino Dest til Barcelona.

Liverpool har ikke møtt Ajax siden 1966. Da vant nederlenderne 5-1 i tåken på Olympiastadion i Amsterdam, anført av Johan Cruyff..

FØRSTE GANG: Liverpool skal møte Ajax på bortebane for første gang siden de flyttet til Johan Cruyff Arena.

FØRSTE GANG: Liverpool skal møte Ajax på bortebane for første gang siden de flyttet til Johan Cruyff Arena.

Gaspirinis Atalanta – her blir det scoringer

Fra pulje tre ble Liverpool trukket mot italienske Atalanta. Det kan bli svært underholdende!

Atalanta var allerede avskrevet i gruppespillet i fjorårets Champions League, men tok seg på mirakuløst vis videre til sluttspillet. Der slo de Valencia 4-1 på bortebane, før de vant 4-3 hjemme. Josip Iličić scoret fire mål på Mestalla, før han forsvant i flere måneder av personlige grunner. Tidligere denne måneden returnerte han, og er tilbake i trening.

De var ekstremt nære å ta seg til semifinalen av Champions League, og ledet mot Paris Saint-Germain helt frem til det 90. spilleminutt da Marquinhos utlignet. Tre minutter på overtid scoret Eric Maxim Chuopo-Moting og sendte Kylian Mbappé og co til semifinalen mot RB Leipzig.

Atalanta har ikke så mye erfaring fra europacupspill utenom forrige sesong, og var derfor det lavest rangerte laget i pulje tre. Laget scoret 98 (!) mål i ligaen forrige sesong, desidert mest i Serie A – men slapp også inn 48. Denne sesongen har de startet på samme måte. To kamper, to seire, åtte scoringer for og tre imot. Det skal nok bli underholdende kamper mot Jürgen Klopps lag!

Til Danmark

FC Midtjylland er med i Champions League for aller første gang – og får Liverpool på besøk i gruppespillet. To ganger tidligere har de helrøde blitt trukket mot dansk motstand i europacupene. Det var mot Odense i første runde av Serievinnercupen i 1983/84 – da Liverpool vant 1-0 borte og 5-0 hjemme. I 1995/96-sesongen var Brøndby motstander i UEFA-cupen. Etter 0-0 i København, tapte Roy Evans sitt lag faktisk 1-0 på Anfield og røk ut.

Midtjylland endte på en førsteplass i den danske ligaen, og tok seg seirende gjennom kvalifiseringsrundene via Ludogorets, Young Boys og Slavia Prague.

Ulvene, som de kalles, er ledet av manager og tidligere dansk landslagsspiller Brian Priske, gikk helt til topps i den danske Superligaen i 2019/20-sesongen. Det var tredje gang de ble kronet til danske mestere, og samtlige tre ligagull har kommet siden 2014/15-sesongen.

Til tross for at de ikke er fremmede for ligagull, er dette altså første gang de har trådd opp på den største scenen i europeisk fotball. Klubben er relativt fersk og ble stiftet i 1999, da Herning Fremad og Ikast FS ble slått sammen.

FØRSTE GANG: Midtjylland er med i Champions League for første gang.

FØRSTE GANG: Midtjylland er med i Champions League for første gang.

Drømmetrekning

Ofte har en sett på andre lag, og spesielt rivalene, etter slike trekninger, i forargelse på at de har fått det en mer behagelig trekning. Denne gang må en kunne si at det er Liverpool som har kommet i den situasjonen. Spesielt sammenlignet med Manchester United, som skal møte Paris Saint-Germain, RB Leipzig og Istanbul Basaksehir.

I 2017/18 var Sevilla, Spartak Moskva og Maribor motstanderne. Lange reiser og ganske tøff motstand.

Sesongen etter var det Paris Saint-Germain, Napoli og Røde Stjerne. Sportslig nesten så tøft som en kunne få det. Forrige sesong: Napoli RB Salzburg og Genk.

Denne sesongen blir, forhåpentligvis, den mest behagelige og minst spennende Champions League-høsten så langt.