Liverpool vs Manchester United 0–0:«Shaqiri tiltrekker seg altså press fra fire motstandere som er mer oppmerksom på han enn andre Liverpool-spillere»

I denne kampanalysen ser vi på hvordan det fungerte med to midtbanespillere som stopperpar, og fungerte det med Xherdan Shaqiri som indreløper?

19. jan 2021 kl 12.24Andreas Alrek

Andreas Alrek, jobber som fotballtrener og analytiker. Han er trener for Groruds u19-lag, og jobber også med motstanderanalyse for A-laget til Grorud i Obos-ligaen, samt som analytiker for Norges G15-landslag. Alrek skriver nå også kampanalyser for oss på favorittlaget Liverpool.

Jürgen Klopp overasket noe da man så lagoppstillingen med Xherdan Shaqiri som en av de tre på midtbanen, og han fortsatte han med Jordan Henderson og Fabinho som stopperpar i Joël Matip sitt fravær. Traff man med laguttaket og inngang til kamp? Jeg vil si at Klopp traff godt og at mye fungerte bra nesten hele kampen. Spillernes form og selvtillit spiller nok en gang en stor rolle for Liverpool i de avgjørende situasjonene, da man slet med å utnytte mulighetene man skapte.


Liverpools nykomponerte stopperpar

I denne kampen spilte Fabinho høyre midtstopper og Henderson (1) venstre midtstopper, Fabinho har alltid spilt på venstre side når han har spilt stopper tidligere.

En av grunnene til at de bytta side på stopperne i denne kampen kan ha vært at man ser for seg at Henderson (1) er bedre i en-mot-en-situasjoner og løpsdueller enn Fabinho. Robertson (2) var den som var mest offensiv av Liverpools backer denne kampen, og da måtte Henderson (1) ofte ut og dekke rommet hans når det ble en kontring. I situasjonen over gjør Henderson (1) en god jobb med å stoppe en kontring med å ta ut en av kontringspunktene til motstanderen og vant deretter et innkast.

Det var tydelig at Liverpool hadde respekt for kontringskraften til Manchester United da man ofte sto med fire til fem spillere igjen bak når man var i angrep, dette funket bra, da man ofte fikk stoppet kontring.

I denne kampen spilte Fabinho høyre midtstopper og Henderson venstre midtstopper, Fabinho har alltid spilt på venstre side når han har spilt stopper tidligere.

Ofte snakker man om den høye linja Liverpool setter i bakre ledd. Det er en viss risiko med å stille linja si så høyt med nokså trege stoppere, men i denne kampen funket det bra.

De offensive spillerne til Manchester United gikk veldig mye i offside, og linja til Liverpool så solid ut. Det var tydelig at denne gjengen har hatt noen flere timer mer på treningsfeltet enn hva de hadde sist kamp.

Dette så man noen tendenser til utover i kampen, at Henderson (1) ble litt bredere i posisjoneringen sin en det han trengte å være. Her skyver han altfor langt over - til ingen nytte. Hvis man har alle på plass defensivt så kan stopper gå ut og sikre backen, men da går ofte en midtbanespiller inn i boks og tar plassen til stopperen.

Her er Liverpool i ubalanse og når Henderson (1) går bredt får det følgefeil videre i bakre ledd, og en motstander blir ledig. Ballen blir slått motsatt og Liverpool får blokkert et farlig skudd på egen fem-meter.

Er man usikker på hvor man skal presse som stopper, så burde man alltid holde seg inne sentralt hvor det farligste rommet er.

Her blir Henderson (1) trukket altfor langt mot ballen igjen, da han heller burde holdt seg noen meter lengre inne og burde hatt kroppskontakt med Pogba. Pogba (1) får ballen og fyrer av et skudd fra fem-meteren.

Man havnet i en lignende situasjon litt før i kampen hvor Bruno Fernandes sto helt alene i boksen og fikk skyte fra kort distanse, et skudd som Alisson reddet mesterlig.

Stopperparet klarte seg bra i store deler av kampen, men blir noe avslørt på at de er i uvant posisjon når det er situasjoner i egen boks.

Stopperparet klarte seg bra i store deler av kampen, men blir noe avslørt på at de er i uvant posisjon når det er situasjoner i egen boks.

Sent i kampen havnet man i denne farlige situasjonen, hvor motstanderen har en meget farlig kontring med to mot en. Her viser Fabinho (1) hvor klok og kald han er som faller av, og kjøper seg tid til at medspillerne hans kan ta igjen ballfører, mens han har grei kontroll på ballfører Rashford, og Cavani som kommer jagende.

Senere i samme situasjon havner man med tre spillere så og si på riktig side. Fabinho (1) har ledet Rashford (1) ut fra farlig rom og Henderson (1) kommer pressende fra andre siden. Her har Fabinho sin klokskap reddet oss fra en potensiell veldig stor sjanse.


Hva tilførte den rutinerte og kreative sveitseren oss?

Shaqiri har et godt venstrebein som kan produsere målpoeng. Det vet de aller fleste, så når han er rundt 16-meteren å motstanderen ta hensyn og komme seg opp i press. Her lader Shaqiri (1), men spiller til Wijnaldum (2) som skaper en to-mot-en-situasjon sammen med Robertson (3) mot backen. Dette ender i et svært dårlig innlegg, men det var en god mulighet til å potensielt skaffe seg en tidlig ledelse.

Shaqiri (1) tiltrekker seg altså press fra fire motstandere (A) som er mer oppmerksom på han enn andre Liverpool-spillere.

Dette er nok en annen stor grunn til at Shaqiri (1) startet denne kampen, hans evne til å forløse spillet med en gjennombrudspasning. Han leter alltid etter den avgjørende stikkeren, og her lykkes han.

Shaqiri (1) vender opp og finner Mané (2) med en god stikker inn i bakrom, men man klarer ikke å utnytte denne sjansen heller.

Klopp startet med en mye mer kreativ midtbane denne kampen enn hva han har gjort tidligere, da alle de tre på midten kan dra av en mann, slå igjennom ledd og score mål selv.

Tidligere har Shaqiri hatt noe trøbbel med det defensive, han har slurvet med å ta løp hjem og han har vært litt for enkel å drible i en-mot-en-situasjoner. Men i denne kampen syntes jeg at han var mye bedre defensivt enn hva han har vært før. Her tvinger Shaqiri (1) frem en dårlig pasning, som gjør at Liverpool vinner ballen høyt og får deretter en stor sjanse.


Kunne utnyttet venstresiden mer

Slike sekvenser som på bilde over var ikke så tydelig hele kampen og skjedde ikke så ofte. Men her er Liverpool i sluttfasen av en av kontringene deres og Firmino (1) kan servere Robertson (2) en stor sjanse fra noe skrått hold. En stor mulighet til å score mål. Pogba (A) spilte høyrekant denne kampen, og det ble tidvis store rom på vår venstreside. Liverpool utnyttet dette til tider, med overlapp eller crossere fra Trent blant annet. Men man så tidlig i kampen at Pogba slet med å hjelpe Wan Bissaka defensivt, og her kunne man skape flere muligheter. Jeg syntes at dette kunne man ha gjort enda mer, og utnyttet helt til Manchester United måtte gjøre eventuelle endringer.

Men man så tidlig i kampen at Pogba slet med å hjelpe Wan Bissaka defensivt, og her kunne man skape flere muligheter.

Det var en underholdene og nervepirrende toppkamp som ble spilt på Anfield. Igjen var det en kamp hvor Liverpool slet i de avgjørende situasjonene offensivt. Når man spiller med et så hardt press som det Liverpool gjør så får man uansett sjanser i mot, og mye farligheter som man må håndtere. Jeg syntes Liverpool klarte seg bra store deler av kampen. Det nykomponerte stopperparet gjorde også en god jobb både med og uten ball.

Men fordelen med å spille med det tøffe presset gjør at man dominerer de fleste kampene og skaper mye sjanser. Ett poeng var greit da man slet spesielt det siste kvarteret defensivt og slapp til flere store sjanser.