Kampkommentar Everton-Liverpool:Det viktigste i derbyet var tre poeng og å unngå skader. Og så fikk vi et kunstmål på kjøpet

Liverpool i speed møtte lillebrødrene til den 239. duellen. Det så i perioder ut som de blå spilte i sirup i forhold.

De røde gikk ut fra startblokkene som om alle elleve spillerne skulle i gang med en hundremeter i et verdensmesterskap. Her skulle kampen avgjøres og det fort.

Hjemmelaget ble bare løpende imellom og hadde rollen som statister, for her kom naboene fra andre siden av parken som var kommet med ett for øye; ta alle tre poengene.

Sjansebonanza

Kombinasjonsspillet, farten og jobbingen holdt på å gi uttelling både en, to og tre ganger.

Liverpool-spillerne løp, løp og løp. Everton-spillerne, anført av kaptein Seamus Coleman var tent så det holdt, men de var nest best i alt i begynnelsen.

På tribunen var stemningen elektrisk, som det alltid er i disse lokalderbyene og uansett om kampen går på Anfield eller Goodison Park. Her gjelder det for spillerne å holde fokus og ikke bry seg nevneverdig om det som kommer fra tribunene i form av ord eller gestikuleringer.

Det så ut som keeper Jordan Pickford var den eneste Everton-spilleren som forsvarte hjemmelaget i begynnelsen. Resten hadde roller som blå kjegler, mer eller mindre ufrivillig.

Joël Matip fikk en bra mulighet etter et hjørnespark før alle hadde funnet sine plasser og Mo Salah hadde to gode sjanser til å overliste den engelske landslagskeeperen, som holdt nullen. Enn så lenge.

Men selv ikke han kunne stå imot presset.

Jordan Henderson scoret 1-0 etter ti minutter etter fantastisk kombinasjonsspill, der spillerne løp i posisjoner og der Everton ikke hang med. Robertson la 45 grader ned til Hendo som sto på 16-meteren og gjorde ingen feil. Rett foran de mest iherdige Everton-supporterne var det Liverpool som hadde regisserte og styrte alt. Det virket som de røde var dobbelt så mange som de blå.

Så gjentok godspillet seg igjen ti minutter etter, da Salah doblet ledelsen da kaptein Henderson vartet opp med en fantastisk gjennombruddspasning og sendte Salah igjennom. Og Mo scoret, selvfølgelig. Han bommer aldri på disse.

Everton hang i tauene og så like punchdrunk ut som Evander Holyfield mot Mike Tyson.

GOD: Kaptein Jordan Henderson spilte meget godt på Goodison Park i kveld, scoret og spilte fram sine lagkamerater. Han var banens gigant, ifølge spillerbørsen.

Forlot

De 2902 bortesupporterne var i kraftig mindretall på Goodison i kveld, men på 0-2, da 20 minutter var gått, var det flere Everton-fans som forlot hjemmestadion. De hadde mistet troen, selv med 70 minutter igjen å spille. Flere gestikulerte og viste sin store misnøye med det spillerne hadde vist og ikke minst til manager Rafael Benitez, som har slitt i begynnelsen av sitt opphold på den blå delen av Merseyside.

Det kan faktisk godt være at Rafa er mer populær i den rød delen av Liverpool i den blå for tiden, paradoksalt nok. Det skal vi komme tilbake til.

Rafa kunne imidlertid juble – dog behersket – da Everton reduserte mot slutten av første omgang. Litt utav det blå og med et Liverpool-forsvaret i ubalanse, da fotrappe og tekniske Demarai Gray fikk en pasning mellom midtstopperne. Alene med Liverpool-keeper Alisson og med det røde forsvaret på feil side av seg, gjorde han dessverre ingen feil, og reduserte.

REDUSERTE: Demarai Gray reduserte for Everton. Men det var stort sett det de blå hadde å by på. For kvelden var rød i mesteparten av de 90 minuttene.

Skader

Det er skrevet spaltekilometer opp og spaltekilometer ned om fjorårets Goodison-batalje mellom kumpanene fra Liverpool. Virgil van Dijk og Thiago Alcantara ble begge alvorlig skadet i det oppgjøret.

Like viktig som de tre poengene var det å komme igjennom årets Merseyside-derby, det 239. i tallet, uten skader. Diogo Jota fikk seg en smell mot brasilianske Allen og det ble servert noen solide portugisiske gloser i etterkant. Men Jota – full av adrenalin – reiste seg. Mulig han kjenner det litt i leggen når han står opp i morgen tidlig.

Men ellers var det tilsynelatende ingenting. Everton-spillerne fikk rett og slett ikke taket på de rød. Kun noen dråper blod fra Andy Robertsons nese etter et tilsynelatende utilsiktet slag fra Townsend. Dette var kvelden for de tre poengene, de fire målene og heldigvis ble det ikke det stygge spillet.

Her fortjener dommer Paul Tierney skryt for kampledelsen også. Han tok tak i det som var og straffet Everton-spillerne som forsøkte å filme til seg goder de ikke skulle ha.

DUELL: Det er alltid tette dueller i Merseyside-derbyene. Som her mellom Liverpool-angriper Diogo Jota og Everton-kaptein Seamus Coleman.

Vippet

Etter en begivenhetsrik første omgang, der Liverpool ledet 2-1 og kunne og burde ha ledet klarere, sto kampen og vippet i andre omgang. Gray hadde redusert og skapt litt tro inn i lillebrødrene, men overmakten ble for stor. Liverpool var mange klasser og med seier 16 poeng bedre enn Everton.

Man fikk en følelse av at her var det best at Liverpool snarest måtte finne veien til nettmaskene igjen, men det ville seg ikke helt i begynnelsen av andreomgangen.

Ikke før verdens beste fotballspiller - dere får ha oss unnskyldt Lionel Messi og Robert Lewandowski etter gullball-overrekkelsen mandag - Mohamed Salah Ghaly utnyttet en feil av Everton-kaptein Coleman. MED ball løper Salah fra nevnte Coleman, hele den blå sin banehalvdel, før han kommer helt inn til keeper Pickford. Og igjen; slike muligheter misbruker ikke Salah, han får vippet ballen forbi og i hjørnet og dermed har Salah 14 mål og er ubestridt toppscorer så langt i årets Premier League.

MO: Igjen fikk vi se hvorfor Mohamed Salah er en av verdens beste spillere for tiden. Han spilte en ny god kamp i rødt.

Øyeblikkene

Salahs 3-1-mål avgjorde kampen, men vi var på ingen måte ferdig med kampen. Den hadde i seg det kunstneriske målet til Jota mot slutten. I kamp med Allen får han ballen med seg på fantastisk vis, tar den med seg innenfor 16- og 5-femteren og mot Everton-målet og smeller den opp i korthjørnet, uttagbart for keeper. Det går så fort at verken motspillere eller tilskuere oppfatter det før ballen sitter i nettmaskene. Det målet er kunst, burde vært malt og prydet et eller annet kjent kunstgalleri, gjerne i Liverpool by.

Og avslutningsvis; så fikk vi et annet stort øyeblikk etter 4-1-ledermålet. De Everton-supporterne som forlot sine seter på Goodison fikk med seg følgende strofe til akkompagnement på vei ut som «utmarsj-salme»; «Rafa-Rafael-Rafa-Rafael-Rafael Benitez!» sang Liverpool-fansen, jublende for tre viktige poeng i kampen om ligatittelen. For rivalen i Liverpool betyr det nok en smultring og nok en svak kamp. Tapet kan nok i verste fall føre til at spanjolen er uten jobb i løpet av morgendagen.

PS! Før kampen var det også en hyllest i form av klapp til to klubblegender fra hvert lag som nylig gikk bort. Evertons Cliff Marshall gikk bort 24. november, 66 år gammel, mens Liverpools Ray Kennedy døde sist tirsdag, 70 år gammel etter å ha slitt med Parkinson i over 40 år.

Under kampen var det også en hyllest til tolv år gamle Ava White som ble knivdrept i Liverpool sentrum tidligere i uka. Klubbene har gått sammen om en anti kniv-kampanje i anledning dette tragiske dødsfallet.

PRESS: Rafael Benitez var under sterkt press før kampen og det er ikke blitt mindre etter 1-4 for Liverpool. Jürgen Klopp hadde mer grunn til å være fornøyd med kampen.

HYLLEST: Everton- og Liverpool-fansen hyller to klubblegender, Cliff Marshall blant den blå delen og Ray Kennedy blant de røde.