Kampkommentar Liverpool-Aston Villa:Gerrard fikk velkomsten han fortjente, men Salah avgjorde heldigvis kampen

Jürgen Klopp lovpriste sin managerkollega før kampstart.

Om Steven Gerrard trykket hånden på «This Is Anfield»-merket før kampen, vites ikke. Mulig han «glemte seg». Om han gikk feil til hjemmegarderoben når han egentlig skulle til den mer uvante bortegarderoben, vites heller ikke.

Men han fikk i alle fall den velkomsten en Liverpool-legende verdig, både av The Kop som ga han en god klappsalve og ikke minst hos Liverpool-manager Jürgen Klopp, som før kampstart selvfølgelig fikk spørsmålet om hvordan det var å ha Steven Gerrard foran den andre innbytterbenken. 

Dagens Liverpool-manager svarte;

- Takk Gud, han spiller ikke.

Liverpool-legende

504 kamper og 120 mål fikk Steven Gerrard for sitt kjære Liverpool helt fra han debuterte i 1998 og til han takket for seg i 2015.

41-åringen spilte totalt 25 Premier League-kamper MOT Aston Villa i Liverpool-drakt. Tolv kamper ble vunnet, ni endte uavgjort, mens fire ble tapt. Captain Fantastic scoret tolv mål og pådro seg fem gule kort. I tillegg møtte Gerrard Villa en gang i FA-cupen og en gang i ligacupen, med henholdsvis seier og tap.

Gerrard var ikke den eneste med bakgrunn i rødt på Villa-benken i dag. Assistentmanager Gary McAllister fikk 55 kamper (fem mål) da han spilte i klubben mellom 2000 og 2002.

Opprinnelig skulle Gerrard til Anfield med sitt Rangers i en Preseason-kamp foran denne sesongen, men den ble det ingenting av på grunn av koronapandemien. Den første kampen kom fire måneder senere, da med Stevie G. som fersk Premier League-manager.

TAKK: Aston Villa-manager Steven Gerrard takker Liverpool-benken for kampen. Bak Jürgen Klopp som snakket varmt om Liverpool-legenden før kampen.

TAKK: Aston Villa-manager Steven Gerrard takker Liverpool-benken for kampen. Bak Jürgen Klopp som snakket varmt om Liverpool-legenden før kampen.

Struktur

Om Gerrard tenkte så mye og langt fram og tenkte at han selv overtar etter Klopp når kontrakten går ut i 2024, vites ikke. Han var på Anfield i en kamp MOT Liverpool med et Aston Villa det ser ut som han har rukket å gjøre mye bra med de få ukene han har hatt det sportslige ansvaret i klubben.

Laget spiller med struktur, defensiv trygghet og er vanskelig å bryte ned. Villa under forgjenger Dean Smith spilte mye lengre og mer i lengderetningen enn Gerrards Villa. Nå spiller de mer omstendelig og med mer defensiv kontroll.

Liverpool var som de pleier, med stor innsats, god kontroll og med sidebacker som var mye med i spillet. Men alt gikk ikke på skinner for de røde. Til det var motstanderen for lavtliggende og hardtkjempende. Finspillet uteble, rett og slett.

Midtstopperbauta Virgil van Dijk fikk et tidlig gult kort etter en duell (uten at han lot til å bry seg nevneverdig), Mane ble tatt uten å få frispark og det var et par tidlige situasjoner med Robertson involvert som dommer Attwell vinket videre.

NERVE: Det var nerve mellom managerne før og under kampen. Heldigvis måtte Gerrard og Villa reise hjem uten poeng.

NERVE: Det var nerve mellom managerne før og under kampen. Heldigvis måtte Gerrard og Villa reise hjem uten poeng.

Lå lavt

Gerrard og Villa hadde en plan. Om det var å ri inn til et 0-0-resultat eller hva det var, men Liverpool måtte kjempe mot et lavtliggende og hardtarbeidende Villa-lag som har flere spillere som gir alt i duellene.

I første omgang var det meste som det pleide. Van Dijk strødde milimeterpasninger, sidebackene løp opp og ned langs Anfield-gresset og på midten hadde Liverpool både Henderson og Thiago som måtte jobbe en masse for at leveringen skulle være bra nok for Mane, Ox og Salah lengst framme. De møtte ofte på en og annen Villa-spiller på veien dit, men Liverpool hadde god tak i kampen stort sett hele veien og en ballbesittelse et topplag verdig.

Liverpool malte og malte mot et defensivt Birmingham-lag og skapte ikke de sjansene som satte Villa-keeper Martinez på noe som kunne føre til baklengsmål. Bakerst på Liverpool sto Alisson Becker og hadde ikke all verdens å gjøre, men han feilberegnet et par av Villa-angrepene, som heldigvis ble plukket opp av våkne medspillere.

STRAFFEMÅL: Flere Aston Villa-spillere forsøkte å distrahere Mo Salah før straffesparket, men det gikk som det pleier - i mål.

STRAFFEMÅL: Flere Aston Villa-spillere forsøkte å distrahere Mo Salah før straffesparket, men det gikk som det pleier - i mål.

Fart

Liverpool forsøkte å sette enda mer fart i angrepene i andre omgang. Villa lå med ni spillere på 16 meter og det var en utfordring å komme helt inn til Martinez, som flere ganger pådro seg en vrede fra The kop få meter bak ved å hale ut tiden.

Den argentinske keeperen greide kunststykket å pådra seg to tilsnakk for dette. Da var pipekonserten massiv bak Villa-forsvaret.

Manchester City hadde lagt press på Liverpool etter seieren over Wolverhampton Wanderers i tidligkampen lørdag. Chelsea lå under mot Leeds på Stamford Bridge, men snudde kampen. Dermed var det bare Liverpool som stanget og stanget.

BAUTA: Virgil van Dijk spilte som vanlig godt som midtstopper. Her bryter han foran Ollie Watkins. Nederlenderen pådro seg et tidlig gult kort, men lot seg ikke affisere nevneverdig av det.

BAUTA: Virgil van Dijk spilte som vanlig godt som midtstopper. Her bryter han foran Ollie Watkins. Nederlenderen pådro seg et tidlig gult kort, men lot seg ikke affisere nevneverdig av det.

Straffespark

Men så, etter halvgått andreomgang, ble Salah taklet av Villa-forsvarer Mings. Attwell, som hadde vært i noen kontroversielle situasjoner og pådratt seg spillere, tilskuere og trenerbenkens vrede, pekte på straffesparket. Villa-keeper Martinez og Mings gjorde sitt beste for å distrahere Salah.

Egypteren tok noen skikkelige magedrag med luft, men han holdt nervene under kontroll, skjøt ballen knallhardt nede i stolperota, til venstre for den argentinske keeperen og sendte The Kop noen meter bak og resten av Liverpool-fansen til himmels.

Ledermålet lokket Villa-spillerne litt ut fra egen boks, men det var fortsatt hjemmelaget som trillet ball og fortsatte å kontrollere kampen. Et herlig øyeblikk var da Thiago jobbet og kjempet til seg en ball og knyttet neven, fornøyd med at han vant ballen. Slike spillere vil Liverpool og Klopp ha.

JUBEL: Målscorer Mo Salah jubler sammen med Henderson, Alexander-Arnold og Jota. Endelig hadde de røde fått hull på byllen.

JUBEL: Målscorer Mo Salah jubler sammen med Henderson, Alexander-Arnold og Jota. Endelig hadde de røde fått hull på byllen.

Liverpool-spor

Gerrard og McAllister var ikke de eneste med Liverpool-bakgrunn på Aston Villa i dag.

Danny Ings (14 kamper og tre mål under Klopp mellom 2015 og 2019), ble sittende på benken til det var igjen 17-18 minutter og bortelaget jaget utligningsmål. Han bidro til å flytte Villa-spillet litt opp i banen og sammen med Cash og Watkins spilte de seg fram til noen farligheter det siste kvarteret.

Ings og Villa-fansen ville ha straffespark i sluttminuttene etter en duell mellom Alisson og Ings. Keeperen er så vidt borte i ballen, i tillegg til Ings. Heldigvis foretok verken dommer Attwell eller VAR seg noe i den situasjonen.

I tillegg til å gi Gerrard den velkomsten han fortjente og hedre Ray Kennedy før kampstart, var det viktigste i denne kampen poengene, som ville gjøre at de røde fortsatt er poenget bak ledende Manchester City (og poenget foran Chelsea på tredjeplass, som vant 3-2 etter et straffespark. Jorginho scoret londonernes seiersmål fem minutter på overtid mot Leeds). Spillet var ikke all verden, motstanderen ville ikke akkurat være med på festen, men scoringen kom og poengene ble innkassert.

DUELL: Joël Matip i tøff duell med Villa-angriper Ollie Watkins.

DUELL: Joël Matip i tøff duell med Villa-angriper Ollie Watkins.

Regntungt

Ganske uvesentlig, men været var ikke det enkleste på Anfield mellom 15 og 17 lokal tid i ettermiddag. Det var ni grader og masse regn på Merseyside.

Gerrards Villa blir vonde å slå i tiden som kommer. Men heldigvis lot han og laget lot poengene være igjen på Merseyside denne ettermiddagen. For Gerrard var det nok varmt nok da kampen var ferdig. Han hadde fått en velkomst en legende verdig og vært på besøk til sine egne.

Kampen var ikke mye å skrive hjem om denne gang, men poengene var desto hyggeligere og viktigere.

For alle lagene i England er det lite tid til å puste i desember. For Liverpool venter Newcastle United på hjemmebane kommende torsdag og koronarammede Tottenham Hotspur i London neste søndag. Den tøffe tittelkampen med de tre tetlagene i Premier League, Manchester City, Liverpool og Chelsea, fortsetter inn i julehøytiden.

TOMMEL OPP: Jürgen Klopp var fornøyd med de tre poengene på Anfield i ettermiddag.

TOMMEL OPP: Jürgen Klopp var fornøyd med de tre poengene på Anfield i ettermiddag.