Kampanalyse Real Madrid vs Liverpool 3-1:Rommene som gir mulighet i returoppgjøret

Det var tydelig kommunikasjonssvikt, tidvis svake prioriteringer og altfor store avstander innad i forsvarsleddet for Liverpool, som også slet med å utnytte Real Madrids svakheter.

Andreas Alrek, jobber som fotballtrener og analytiker. Han er trener for Groruds u19-lag, og jobber også med motstanderanalyse for A-laget til Grorud i Obos-ligaen, samt som analytiker for Norges G15-landslag. Alrek skriver nå også kampanalyser for oss på favorittlaget Liverpool.

Det ble en tøff affære i bortekampen i Madrid. Zidane hadde gjort hjemmeleksa si, og utnyttet svakhetene til Liverpool. Real Madrid var gode i alle fasene i spillet og utførte en meget god kamp. Klopp valgte å sette Thiago og Firmino på benken til fordel for Keita og Jota, det ene byttet var forventet av de fleste, mens det andre kom som et sjokk.

Klopp forklarte bytte av Keita med gode prestasjoner på trening, og at han kan drible seg forbi et markeringsorientert press fra Real Madrid. Kanskje man burde gi mulighetene til spillere som er gode på trening i mindre viktig kamper?

Kanskje burde Firmino spilt mot akkurat denne motstanden grunnet sine ferdigheter med å holde på ball og forsere forbi spillere? Man sitter igjen med mange spørsmål etter denne svake forestillingen.

Liverpool så slitne ut, de slurvet og bommet på enkle ting – og atter en gang sliter i de avgjørende situasjonene. I tillegg spilte Real Madrid en meget god kamp, og de har verdensklassespillere på laget, så dette var ikke kvelden for slurv og muligens ikke kvelden for rotasjon på laget.


Liverpools manglende kontroll defensivt

Dette er et velkjent bilde for Liverpool-supportere, et godt høyt press hvor man tvinger frem en lang ball fra keeper. Dette var nok Zidane forberedt på, og med en keeper som kan slå presise lange baller så kunne Real Madrid utnytte Liverpools manglende kontroll på bakrom.

Fire sekunder senere oppstår dette. Trent (1) slurvet og leste ikke signalet om at det kunne komme en lang ball, og lå noen meter foran Vinicius da ballen ble slått. Phillips (2) blir dratt ut bredt på løpetur og det er uheldig med tanke på at han er relativt temposvak. Man burde ikke havne i en kritisk situasjon i eget bakrom når motstanderens keeper har hatt ball. Her må man lese signalet og ha kontroll. Phillips (2) burde ikke bli dratt med så bredt, han burde løpe den korteste veien og få kontroll sentralt før han går i press. Her ender det med et farlig innlegg imot, og planen til Real begynner å bli ganske tydelig. Inn bak forsvaret – og da spesielt på vår høyre side.

Dette er sekundene før første scoring. Kroos har allerede brukt ett sekund hvor han ser opp og leter etter alternativer, mens han «lader» for langpasning helt uten press.

Det ble snakket om at man må presse slike playmakere, som har så god pasningsfot og som kan skape problemer fra overalt på banen.

Når han er så dypt i banen burde man ha kontroll på de farligste rom uten at han skal måtte ha press på seg. Man kan selvfølgelig presse han, og burde nok gjort det her, siden han brukte såpass lang tid på å lete etter muligheter. Her savner jeg kommunikasjon og oppfattelse av at en av verdens beste pasningsføtter ser opp og lader.

Kabak (3) har ingen andre trusler i nærheten og bør titte over skulderen og ligge nærmere Benzema, i hvert fall når Robertson ikke har noen som truer han på utsiden. Phillips (2) bør allerede nå stå på tærne og falle av, eller gjøre seg klar til å falle av, og ha kontroll på det farligste rommet. Han kan ikke ta sjanser når han er såpass temposvak.

Det er i tillegg liten sjanse for at Benzema blir brukt fordi han er stengt inne i et trangt rom. Trent (1) kan være preget av at de har vridd på utsiden av han ved flere tilfeller og gjør seg klar for å være tettere oppi breddepunktet hvis Kroos velger å vri spillet. Her burde Trent (1) ligge nærmere Phillips (2) å ha kontroll på bakrom sentralt og i verste fall la Salah ta returløpet hvis Kroos vrir til motsatt back.

Det er forventet at man gjør dette på toppnivået, men stopperne til Liverpool er ikke i verdenstoppen og det er ikke Trent defensivt heller.

Når alt det er sagt så var dette nydelig utført av Kroos og Vinicius.

Det samme skjer ved mål nummer to, hvor Real Madrid vrir tidlig mot vår høyreside. De velger og roe ned og spille tilbake til Kroos, og så rett inn bak Trent som gjør et klønete forsøk på å avverge faren og Real går opp i en 2–0-ledelse.

Dette var noe Real Madrid prøvde på hele kampen, inn bak backene og skape farligheter derifra. Det var tydelig kommunikasjonssvikt, tidvis svake prioriteringer og altfor store avstander innad i forsvarsleddet.

Her kommer mål nummer tre for Real Madrid. Modric (1) passerer Fabinho veldig enkelt og sentrer til en uforståelig alene Vinicius, som scorer med en berøring.

Her har Trent og Phillips (2) ingen andre trusler, og en av de bør stå tett oppi Vinicius lenge før pasningen blir slått. Phillips tenker muligens å blokke lengste hjørnet i tilfelle Modric skyter, men det er altfor svakt av de begge. Med et 2–1- resultat så har man gode sjanser, så hvorfor Liverpool tok så mye risiko fremover og gjør sånne feil i egen boks, det skjønner jeg svært lite av.


Liverpools muligheter offensivt

Allerede etter to minutter fikk vi dette bildet. Real Madrid har offensive backer, og Liverpool var for trege eller upresise for å utnytte rommene de etterlot seg. Her har Robertson (1) en ypperlig mulighet til å sende en pasning som kan gi assist, men gjør ikke det. Dette har han gjort mange ganger før, dermed var det overaskende at det ikke kom. Liverpool har blitt noe svakere i vurderingen i hvilke kontringer man velger å ta eller ikke ta. Dette kan skyldes uklare og slitne kropper/hoder.

Hadde vi fått flere slike situasjoner, så hadde man hatt gode forutsetninger for å lykkes. Her er ligger våre tre angrepsspillere smalt, Salah (3) drar på seg støting av Nacho, Jota (4) er klar for å stikke inn bak, Mané (5) lusker rundt og er i nærheten hvis det skal skje noe. Her trues det både foran og bak midtstopperne, og vi har trussel bredt i Trent (2) som okkuperer Real sin venstreback. Real er veldig mansorientert, og da kan det være lett å dra dem ut av posisjon. I denne situasjonen viser Keita (1) noe av det Klopp valgte han for, forsere med ballen i beina og dra av spillere.

Noen sekunder senere har Keita (1) forsert med ballen forbi to motstandere og dratt på seg to til, før han slipper ballen til Jota (1). Her skulle man ønsket at Trent kunne være med videre for da kunne Jota sluppet ballen til han eller Salah (2) da fort en av de hadde blitt ledig. Her viser Keita (1) en av grunnene til at han fikk starte, men synd at han viste dette altfor få ganger. Her ender det med et nesten-gjennombrudd, men der Real får  kontroll på ballen.

Disse situasjonene her burde Liverpool utnyttet bedre. Real Madrids stoppere støtet langt ut av forsvarsleddet til tider, og dette burde Liverpool klart å få noe ut av. Her støter Nacho (2) utrolig langt frem og vi kan sette opp en overtallsituasjon rundt boksen til motstanderen om vi er litt nøye. En enkel pasning mot en av backene hadde gjort mye i denne situasjonen. Jota (1) ender opp med et sleivtreff og bommer helt på pasningen. Dette er litt sånn vi har blitt vandt til å se Liverpool denne sesongen, at de bommer på de avgjørende detaljene.

Dette var nok noe av det Klopp snakket om i pausen, hvordan få forsvaret og da sikkert stopperne til Real lengst mulig ut av posisjon. Her har Wijnaldum (1) gått bredt når Trent har hatt ballen, og da gikk Mendy (venstreback til Real) frem for å ta ut Wijnaldum. Salah (2) går da bredt og drar stopperen til Real ut av posisjon, og det er mye rom å angripe i for Liverpool. Dette blir senere scoring etter nydelig forarbeid av Wijnaldum og litt marginer på vår side.

Noe jeg har skrevet om før og noe jeg tidvis savner i Liverpool er spillere som er gode i disse rommene, og kan oppfatte at de er der. Real Madrid sine indreløpere støtet høyt, og fulgte ofte en eller to av våres midtbanespillere.

Casemiro, som spiller anker hos Real, kan ikke kontrollere rommene bak begge indreløperne og i tillegg var det ganske ofte stor avstand til forsvarssleddet, dermed ble mellomrommet stort.

Keita prøvde å finne det til tider, men ble altfor lite brukt. Hadde Liverpool oppfattet og jobbet med å få ballen inn i de markerte røde sonene tror jeg at Real sine stoppere hadde støtet ut og det hadde åpnet seg bakrom. Man merker seg at flere av Liverpool-spillerne drar mot ballen istedenfor å se seg rundt, rygge vekk og skape rom til seg selv og medspillere.

Å komme seg på «ryggen» til motstanderen har blitt et veldig viktig ting å lære spillere i moderne fotball, om man ønsker å få en fordel over motstanderen sin.


Real Madrid spilte en solid kamp, men åpnet opp mye rom og viste svakheter som Liverpool slet med å utnytte. Jeg tror at disse svakhetene ikke blir like tydelig i neste kamp, da kampbildet trolig blir noe likt som i andre omgang da Real forsvarte seg lavt i banen, og jukset litt med Benzema og Vinicius så de var klare for å kontre. Som jeg har skrevet før så er det mange Liverpool-spillere som har spilt mye de siste tre årene, og mange trenger nok hvile og har godt av at sesongen nærmer seg slutten.

Så håper man at de klarer å mobilisere til å avslutte sesongen godt, men som man har sett igjennom sesongen så bommer vi på mange avgjørende detaljer og det er typisk å gjøre når man er sliten mentalt og/eller fysisk.