Hva nå, Naby lad?

Naby Keitas Liverpool-fremtid synes å henge i en tynn tråd.

Tre minutter før pause på Estadio Alfredo Di Stefano måtte en slukøret Naby Keita tusle i garderoben. Da hadde det gått seks minutter siden Real Madrid økte til 2-0 i Champions League-kvartfinalen mot Liverpool, og det var tydelig at manager Jürgen Klopp ikke var fornøyd med innsatsen til sin midtbanespiller.

Etter kampen beskrev Klopp byttet som taktisk, men det var lett å lese mellom linjene at tyskeren mer eller mindre ga afrikaneren hovedskylden for at midtbanen til Liverpool hadde fremstått som statister de første 45 minuttene.

– Det var taktisk, det var taktisk, svarte Klopp da han fikk spørsmål fra journalistene etter kampen om Keita var blitt skadet, eller om det var et taktisk bytte.

– Dette er blant de tingene jeg ikke liker med denne jobben. Du gjør et bytte, og så blir det tolket som den ene spilleren er ansvarlig for den svake prestasjonen i første omgang. Naby var ikke ansvarlig for den, la tyskeren til.

Jeg er usikker på om det er så mange som tror Liverpool-manageren på akkurat dette.

– Han hadde ikke spilt på en stund, i alle fall ikke fra start. Vi spilte ingen god omgang, og Naby hadde ingen god omgang. Vi så alle kampen. For å være ærlig kunne jeg ha byttet flere spillere på det tidspunktet. Så det handlet ikke om Naby, men jeg gjorde byttet, og jeg liker ikke å snakke om dette nå, for det føles som Naby får skylden. Det er ikke slik. Det var taktisk, og slik er det, utbroderte Klopp.

Inn kom Thiago, og med spanjolen på banen fungerte Liverpools kontringspress med en gang mye bedre. Dette faktum kan fort ha forseglet Naby Keitas skjebne som Liverpool-spiller.

Kan han komme tilbake fra dette?

Det faktum at manageren ikke kunne vente til pausen med å bytte ut landslagsspilleren fra Guinea taler et tydeligere språk enn Klopp sine ord til pressen.

Store forventninger

Det var stilt enorme forventninger til Naby Laye Keita da han kom til Liverpool fra Red Bull Leipzig sommeren 2018, og tok over Steven Gerrards berømte trøye nummer 8. Forventninger som på langt nær er blitt innfridd i løpet av tre skadepregede sesonger på Merseyside.

Totalt er det blitt 76 kamper og 7 mål på Keita fordelt på disse tre sesongene. De fleste kampene kom i debutsesongen, 2018/19. Da spilte han 22+11 kamper og gjorde tre mål. 16+9 av disse kom i Premier League, og det gjorde også to av målene.

To ligamål ble det også forrige sesong, fordelt på 9+9 kamper. Totalt ble det fire mål, og 16+11 kamper. Denne sesongen er det blitt 7+3 kamper i Premier League, og 9+7 kamper totalt, men ingen mål.

Med andre ord har Keita kommet inn fra benken i hele 29 av de 76 kampene, noe som er godt over en tredjedel av matchene han har spilt for Liverpool.

Strålende debut

Mannen fra Conakry debuterte med bravur i ligaåpningen i 2018, en 4-0 seier over West Ham. Undertegnende satte Liverpool.no sin spillerbørs i den kampen, og ga Keita en 9-er, og følgende dom:

«En strålende debut av Naby Keita, som river midtbanen til The Hammers i fillebiter. Er villig med fremover, og har en flott involvering i forkant av 1-0. Tråkler seg også gjennom gjestenes forsvar, og snytes kanskje for straffe mot slutten av kampen?»

Keita fikk 9 på børsen også i påfølgende kamp, en 2-0 seier over Crystal Palace på Selhurst Park, men siden den gang har det faktisk bare blitt to niere til på børsen for afrikaneren.

Etter debuten mot West Ham var imiderltid alle i Liverpool.no-redaksjonen mektig imponerte, og svarte som følger når vi ble spurt om våre tanker etter Keita-debuten:

Torbjørn Flatin:
– Jeg så noen kamper med Keita forrige sesong og hadde/har store forhåpninger foran 2018/19. Forrige sesong var etter min oppfatning Virgil van Dijk og de tre på topp det du kunne kalle «toppspillere» i Liverpool. Nå vil jeg forvente at Alisson og Naby Keita gir oss ytterligere to toppspillere, det er hvor høyt jeg har mine forhåpninger og de har ikke minket etter pre-season og ligaåpningen. Det som kanskje overrasker meg litt er at Jürgen Klopp virker å ha planer med å bruke ham litt lenger framme, som den mest offensive på midtbanen, enn hva som synes å være hans posisjon i Bundesliga.

Tore Hansen:

– «Dette kjøpet har vært verdt å vente på», tenkte jeg på vei ut av Anfield søndag. Jeg synes han leverte sterkt og jeg er sikker på at vi har mye å glede oss til, selv om det nok etterhvert ble en kamputvikling som passet bra. Spesielt det første målet er nettopp det jeg forventer å se mer av. Altså gjennombruddskraft på midten. Han slår ikke bare en hvilken som helst pasning ut på kanten til en Andy Robertson på løp, men en helt perfekt pasning skrått inn i feltet som Andy bare kan servere videre til Mo Salah. Keita har mye fotball i seg, et stort register og kan også score mål selv. Jeg gleder meg til fortsettelsen.

Einar Kvande:
– En strålende debut! Den umiddelbare tanken i etterkant av ligapremieren er at dette blir en uhyre viktig spiller for oss både denne sesongen og på sikt. Det virker ikke som dette er en kar som trenger tilvenning til en ny liga. Han tok nivået tvert. Hva mer kan man forlange?

Både entusiasmen til undertegnede og de to andre som svarte på dette spørsmålet har avtatt kraftig i de to og et halvt årene som er gått siden dette ble sagt og skrevet. 

Denne sesongen startet Keita de fire første ligakampene, men ble byttet ut i samtlige. Etter dette har han ikke startet to ligakamper på rad en eneste gang, og faktisk har han kun vært involvert i to ligakamper på rad en gang etter dette, da han startet i tapet for Fulham i mars, og ble byttet inn i seieren over Wolverhampton en drøy uke senere.

Jeg må vel innrømme at jeg nå nesten har gitt opp Keita, og selv om Jürgen Klopp også drev brannslukking under pressekonferansen før helgens kamp mot Villa, vil jeg ikke bli forbauset om Naby lad forsvinner fra Liverpool i løpet av sommeren.

Skadene

Vår skadehistorikk her på Liverpool.no dokumenterer hvor sjelden midtbanespilleren har vært tilgjengelig for Jürgen Klopp. Bare denne sesongen har han vært ute i fem perioder. I oktober ble han smittet av koronaviruset, og han har også slitt med en rekke muskelskader, fortrinnsvis hamstringskader.

2020/21

11. oktober: Testet positivt for Covid-19 på landslagssamling i Portugal, men avla en negativ test et par dager senere. Var tilbake i full trening søndag 1. november, og kom inn fra benken i andre omgang mot Atalanta to dager senere.

22. november: Måtte byttes ut etter 50 minutter mot Leicester City med en strekk på baksiden av høyre lår. Var tilbake i trening fredag 4. desember, og kom inn fra benken 81 minutter ut i 4-0 seieren over Wolverhampton to dager senere.

13. desember: Var ikke i troppen mot Fulham på grunn av en stram muskel etter kampen mot Midtjylland. Var tilbake på innbytterbenken mot Tottenham den 16. desember.

27. desember: Var ikke med i troppen mot West Bromwich på grunn av en hamstringskade, og var ikke tilbake i full trening før den 14. februar. Tilbake i kamptroppen mot Everton 20. februar.

24. februar: James Pearce hos The Athletic meldte at midtbanespilleren motttok behandling for en skade, men afrikaneren var tilbake med et innhopp fra benken mot Sheffield United fire dager senere.

2019/20

Forrige sesong, da Liverpool ble ligamestere, var ikke noe bedre for afrikaneren. I seks perioder var han ute med skader.

26. juni: Fikk skader i både legg og lår under spill for Guinea mot Nigeria i Afrika-mesterskapet. Satt på benken gjennom hele kampen da Guinea slo Burundi 2-0 i den siste gruppespillkampen den 30. juni, og ble etterpå fløyet til Merseyside for å bli undersøkt av Liverpools klubblege. Var tilbake i full trening 29. juli. 

14. august: Gikk glipp av Super Cup-finalen mot Chelsea. Keita pådro seg en strekk i hoftepartiet på trening dagen før, og var tilbake i trening med laget først fredag 20. september. Fem dager senere spilte han den første timen mot MK Dons i ligacupen.

30. oktober: Måtte tas av banen og holdt seg til lysken i ligacupkampen mot Arsenal. Men var tilbake på benken, og kom inn de siste minuttene mot Aston Villa bare noen dager seinere, 2. november. 

27. november: Var ikke i troppen mot Napoli grunnet sykdom, men var tilbake i trening et par dager senere.

2. januar: Skulle starte mot Sheffield United, men fikk en lyskeskade etter å ha skutt på oppvarmingen. Var tilbake i full trening 24. januar, og kom inn fra benken mot slutten av 2-0 seieren over West Ham den 29. januar.

29. februar: Var ikke med troppen til Watford. En liten skade i hofta førte til at han ikke kunne spille på Vicarage Road. Midtbanespilleren var tilbake på innbytterbenken i kampen mot Bournemouth den 7. mars.

2018/19

Debutsesongen i Liverpool ble også preget av en rekke skader, og den første fikk han allerede på flyet til treningskampen mot Manchester City i USA!

26. juli: Fikk en stiv nakke på flyet før treningskampen mot Man City som han måtte stå over. Var tilbake i trening den 1. august.

3. oktober: Måtte byttes ut med en ryggskade før det var spilt 20 minutter av kampen mot Napoli på Stadio San Paolo. Var tilbake på treningsfeltet to dager senere, og kom inn som innbytter i kampen mot Manchester City den 7. oktober.

16. oktober: Måtte forlate banen i 1. omgang av landskampen mellom Guinea og Rwanda, med en strekkskade i baksiden av låret (hamstring). Mistet fem kamper, men satt på benken mot Røde Stjerne og ble meldt helt skadefri til kampen mot Fulham 11. november.

21. desember: Fikk et kutt i foten og slag i ribbeina mot Wolves og måtte forlate banen. Trente igjen på julaften, og var tilbake på benken mot Newcastle på Boxing Day.

12. mars: Måtte stå over trening, og var ikke aktuell til kampene mot Bayern München og Fulham på grunn av et ankelproblem. Var tilbake på innbytterbenken mot Tottenham den 31. mars, etter å ha trent hele uken i forkant.

1. mai: Måtte forlate banen med et lyskeproblem, etter å ha blitt taklet av Barcelonas Ivan Rakitic på Camp Nou. Midtbanespilleren fikk en alvorlig adductor-skade, der muskelen ble avrevet. Var tilbake som innbytter da Guinea spilte mot Madagaskar i Afrikamesterskapet i Egypt den 22. juni, og spilte den siste halvtimen av den kampen.