Kampkommentar Liverpool - Burnley 2-0: Det vil ta tid å gjenreise Anfield, men dette var et godt fundament

Å bygge opp den samme selvtilliten og respekten som førte til 68 på rad vil bli krevende, men dette var et solid skritt på riktig kurs.

Festning Anfield må bygges stein for stein

Åpningen var sterk, før spillet hadde startet. Fullsatte tribuner, sang og stor stemning. Så minnemarkering, applaus og blomsterkrans fra kaptein Jordan Henderson.

Men ute på banen startet de røde rotete. Pasninger manglet den siste biten av adressefeltet, spill som ikke ville løsne helt og bortelaget var først på ballen og vant flere dueller. Det virket klart at spillerne ville litt ekstra, løftet frem av Anfield, men det ble slurvet i sentrale øyeblikk.

Før Diogo Jota nikket Liverpool i føringen, var det Burnley som glimtvis så farligst ut. Etter målet skiftet kampen karakter og hjemmelaget fikk gravis mer kontroll.

Forrige sesong var kanskje friskt i minnet hos begge lag? Da «The Clarets» vant 1-0 og endte Liverpool rekke på 68 hjemmekamper uten tap. I den perioden var det som om de røde gikk på vannet, aldri lot seg uroe og alltid fant en løsning.

Nå kommer lag til Anfield for å angripe de svake punktene, og det vil ta tid, kamp for kamp, hjemmeseier etter hjemmeseier, før Liverpool har gjenoppbygd den samme frykten og respekten.

I MÅLFORM: Diogo Jota hadde et godt EM for Portugal og er i flytsonen.

I MÅLFORM: Diogo Jota hadde et godt EM for Portugal og er i flytsonen.

Det tok tid å bygge, en sen straffescoring fra Ashley Barnes rev fundamentet fort, og det vil ta tid å gjenskape. Nå er rekka på fem kamper. Alt neste runde kommer Thomas Tuchels titteljagende Chelsea til Liverpool. Vi tar en kamp om gangen.

Publikum gjorde sin del av jobben. Etter pause var det tydelig hvem som var det beste laget. Nå gleder vi oss til fortsettelsen, og er det lov å drømme om en ligatittel?

Den viktige balansen

Hva Diogo Jota tilfører dette Liverpool-laget er det ingen diskusjon om. 24-åringen er iferd med å bli en nøkkelspiller i Jürgen Klopps lag, og kanskje ser vi en gradvis utfasing på topp? Alle i trioen Salah-Mané-Firmino er tross alt 29 år.

Dog er det få som er så smarte førsteforsvarere som Roberto Firmino, og svakhetene i denne oppstillingen reiser enkelte spørsmål. Det spørs om det vil fungere like greit når motspillerne heter Romelu Lukaku og Jorginho, fremfor Ashley Barnes og Josh Brownhill.

Trent Alexander-Arnold og Kostas Tsimikas har begge svakheter i én mot én-dueller defensivt. Med både Naby Keïta og Harvey Elliott på midten, blir det lett litt lite defensiv struktur og mye ansvar for Henderson.

Dwight McNeil er full av talent han, men det finnes også bedre vinger i ligaen som vil kunne straffe Liverpool hardere. Samtidig er det offensive spillet bygd med backene, og for en kamp de leverte. Tsimikas serverte nydelig på 1-0. På 2-0 var det Alexander-Arnold som var i en god posisjon offensivt.

Kreativitet har blitt etterspurt og det finnes definitivt med en sånn oppstilling. Men midtbanen blir sånn sett ganske annerledes vektet enn mot Norwich, med James Milner og Fabinho de to endringene fra åpningsseieren.

STERK INNSATS FRA TRIBUNEN: Stemningen på Anfield var til å ta og føle på etter så lang tid.

STERK INNSATS FRA TRIBUNEN: Stemningen på Anfield var til å ta og føle på etter så lang tid.

I tillegg sitter man med et lite usikkerhetsmoment om Joël Matip og Virgil van Dijk, selv om det ser bedre ut for hvert minutt duoen får sammen. La oss krysse fingrene for at det fortsetter.

«Nye spillere» integrert i laget

Alle hadde nok blitt glade om vi får se en sen overgang inn, men samtidig kan det virke som at det er noe i trenerteamets ord om «nye spillere».

Harvey Elliott var utlånt forrige sesong, og det ser han ut til å ha tjent mye på. Virgil van Dijk mistet det meste av betydning. Kostas Tsimikas var ikke et alternativ. Naby Keïta, Joël Matip og selv Trent Alexander-Arnold og Jordan Henderson hadde sine skadeavbrekk. Ikke minst var Diogo Jota savnet da han forsvant ut med sin skade.

Selv om det er langt fra et nytt Liverpool, er det en slags fornyelse med flere av disse spillere som i tillegg kjenner Klopp, klubben og kravene.

Når Jordan Henderson, på kjent vis, dirigerte og vendte spillet, satt man med en følelse av at han var en tryllekunstner som hadde begynte å huske gamle triks. Magien var tilbake på Anfield.

I tillegg var det gledelig med Andy Robertson tilbake i kamptroppen. Kostas Tsimikas forlot gressmatta til massiv applaus, men får han beholde venstresiden mot Chelsea?

Engelsk og fysisk test

Burnley stilte med en oppstilling fra nummer #1 til #11, og det skal være første gang et Premier League-lag har startet på denne måten siden slutten av 90-tallet.

Ni av de elleve var engelskmenn og Sean Dyche angriper ikke med de store overraskelsene. Det løpes, kjempes og duelleres.

Spesielt for stopperparet Matip og van Dijk var det betryggende å se dem ta for seg, og ikke gi noe gratis mot Chris Wood og Ashley Barnes. 

18-åringen Harvey Elliott er ikke stor av vekst, men han har tydelig vokst på tiden i Championship med både selvtillit og muskler. Fortsetter det sånn går Xherdan Shaqiri fort i glemmeboka.

SJEF PÅ BANEN: Virgil van Dijk ser ut som seg selv, og kan være x-faktoren Liverpool savnet i fjor.

SJEF PÅ BANEN: Virgil van Dijk ser ut som seg selv, og kan være x-faktoren Liverpool savnet i fjor.

Seks poeng og to solide triumfer er foreløpig fasit. I fjor kunne fort minst en av disse kampene endt uavgjort.

Lagspillet og x-faktoren

Sommeren har vært preget av mye skriverier og snakk om store penger og Jadon Sancho, Lionel Messi, Harry Kane, Jack Grealish og Romelu Lukaku. 

I det som var en solid hjemmeseier, var det få som skilte seg markant ut for de røde. Dette var en lagseier etter gammelt merke.

Jürgen Klopps menn presset, organiserte og forsvarte seg som et lag. Offensivt angrep de som et lag. Begge målene var flotte samspill som fikk fotball til å se ut som et enkelt spill. Da vet du at du har gjort noe riktig.

På 2-0 dro Virgil van Dijk frem en signaturpasning til Harvey Elliotts kasse. Akkurat de vendingene er det ingen av de andre midtstopperne, mange som de er i antall, i troppen som gjør etter han. Kan det være x-faktoren som manglet forrige sesong?

Virgil van Dijk har i løpet av sine 48 ligakamper på Anfield vunnet 43 av dem. Han står med null tap.