En mann for de store øyeblikkene

Det er kanskje ikke tilfeldig at trofeene først begynte å renne inn etter at Xherdan Shaqiri signerte for Liverpool.

Joda. Alisson Becker, Virgil van Dijk, Fabinho, Mohamed Salah og så videre er selvfølgelig bærebjelkene i Liverpools mesterlag, under fantastisk ledelse av Jürgen Klopp. Men det er neppe tilfeldig at Xherdan Shaqiri ble med på reisen. 

Champions League i første sesong og ligagull i den andre. I mellomtiden ble det jubel både i Supercupen og VM for klubblag. Den siste sesongen i rødt endte uten trofeer, men for Shaqiri selv ble den avsluttet på en flott måte med kvartfinale og storspill for Sveits i EM. 

Xherdan Shaqiri er en trofégarantist, og må være en av fotballspillerne som skaper flest minneverdige øyeblikk i forhold til hvor mange minutter han er på banen. Nå er det Lyon som skal få gleden av den artige sveitseren.

Lite spilletid

På tre hele sesonger i rødt fikk sveitseren kun 63 kamper til sammen i alle turneringer. Han scoret åtte mål og hadde ni målgivende pasninger på klubben. De to siste sesongene spilte han kun 732 minutter i ligaen – rett i overkant av åtte hele kamper. 

Ifølge tall fra Transfermarkt spilte han totalt 2525 minutter for LFC - regnet om i 90-minuttere blir det 28 kamper. Det sier både litt om hvor store bidragene hans var da han først fikk spille – men også hvor langt unna fast førstelagsplass han var. Og at han har slitt med skader.

Når han først starter kamper, spiller han sjelden i 90 minutter. Og ofte er det fra benken han kommer med sine beste bidrag. 

At han i sommer kom til Jürgen Klopp og ba om å få lov til å bytte klubb to år før kontrakten går ut, er fullt forståelig. Shaqiri er blitt 29 år, og han fortjener å spille fast. 

De herlige øyeblikkene

For verden fortjener å se mye mer av Shaqiri før karrieren er over. Som spiller er han altfor underholdende til å sitte på benken eller på sidelinjen med skader. Han er altfor begavet og har en altfor god venstrefot til at egenskapene ikke skal komme til nytte et eller annet sted. 

Dessuten er han altfor glad i å skape øyeblikk vi kommer til å huske for alltid. 

Av de syv ligascoringene han fikk for Liverpool husker vi definitivt de to som ble scoret 16. desember 2018 best. Innhoppet mot Manchester United sørget ikke bare for virkelig å vise at de røde var blitt langt bedre enn sine erkerivaler - det sørget for at José Mourinho fikk sparken og at Liverpool fortsatte det som skulle bli kanskje den beste ligasesongen noensinne.

Frem til 2019/20. Da fikk han med seg én scoring, en herlig avslutning mot byrival Everton. Også det i desember (fem av syv ligascoringer kom i desember måned). Sesongen toppet den forrige og ble kronet med ligagull og 99 poeng. 

Det beste Shaqiri-minnet er nok mot Manchester United, men vi husker også godt hans viktigste målgivende pasning. Uten Roberto Firmino og Mohamed Salah tilgjengelig, gikk Klopp for Shaqiri som del av angrepstrioen da Barcelona ble knust på Anfield. Innlegget fra Shaqiri til Gijnaldum på 3-0-målet var det som virkelig satte fyr på Anfield. 

Trofégarantist

Shaqiris karriere har vært en merkelig reise, men han har klart å spille seg tilbake til toppen, og er det noe han alltid har klart er det å plukke med seg trofeer. 

Han har blitt seriemester syv ganger - tre med Basel, tre med Bayern München og én med Liverpool. Han har to hver av både Champions League, Supercupen og VM for klubblag. I tillegg står han med to cupgull i Sveits og to i Tyskland. 

I Stoke ble det ingen trofeer, men det ble til gjengjeld en mulighet til å vise seg frem etter et Inter-opphold der det ikke gikk helt veien. Da Stoke rykket ned valgte Klopp og hans team å bruke 13,5 millioner pund på å hente kantspilleren til Liverpool. 

Selv om det ikke har blitt veldig mye spilletid, har kjøpet definitivt gitt avkastning. Spesielt når Lyon nå punger ut 9,5 millioner for å bringe sveitseren til Frankrike.

Shaqiri er en spiller de fleste skulle ønske ville bli på Anfield, men samtidig har vi full forståelse for at han ønsker å spille fast. Det er under to måneder til han fyller 30 år. 

Vi kan gratulere Ligue 1 med at de nå har fått nok en stjerne inn i ligaen, og vi kan sannsynligvis på forhånd gratulere Lyon med et trofé eller to. Samtidig sitter vi utelukkende igjen med gode minner når vi tenker på Xherdan Shaqiri. Takk for øyeblikkene, og lykke til videre.