Liverpool FA-cupmestere for 8. gang:Historisk Klopp med sin egen perfekte kvadrupel!

Det har vært mye snakk om kvadrupel denne sesongen. Nå har Liverpool vunnet to av fire mulige trofeer, og Jürgen Klopp har tatt en kvadrupel ingen Liverpool-managere har klart før ham.

Jürgen Klopp har nå vunnet Champions League med Liverpool (2018/19), serien med Liverpool (2019/20), ligacupen med Liverpool i (2021/22) og nå også FA-cupen med Liverpool i (2021/22). Å vinne alle de fire store som manager, har faktisk ingen annen Liverpool-manager klart før ham!

Det sier ganske mye om det løftet Liverpool har fått under Klopp, og hvor vanskelig det er å vinne på alle områder. Lørdagens finale viste igjen hvor dypt Liverpool må grave og hvorfor de kalles mentale monstere. For andre gang dette året slo de Chelsea på straffer i en høydramatisk finale på Wembley! 

FA-cupen satt langt inne

Klopp selv har hatt for vane å trenge finaletap i de fleste turneringer før han slår tilbake og vinner.

Slik det var i Champions League der han hadde ett forsøk med både Borussia Dortmund og ett med Liverpool før finaleseieren kom, og i ligacupen tapte han på første forsøk – i sin første sesong. Men i FA-cupen ble det seier på første forsøk, i hvert fall første forsøk i en finale. For i sesongene før har ikke Liverpool vært i nærheten av å komme seg til Wembley. 

Med en kombinasjon av uheldige trekninger, dårlig timing på kamper og høyere prioritet andre steder har laget røket ut i 4. runde, 4. runde, 4. runde, 3. runde, 5. runde og 4. runde på de første forsøkene. Men denne sesongen gikk det endelig hele veien til finalen, og nå kan Jürgen Klopp og spillerne feire nok en fantastisk triumf – med nok en skinnende og prestisjefylt pokal.

Liverpools 8. FA-cuptriumf!

1965, 1974, 1986, 1989, 1992, 2001, 2006 og 2022 står nå for evig i historiebøkene til 150-årsjubilanten FA-cupen.

Seks ulike trofeer under Klopp

Selv om Liverpool under Klopp også har vunnet UEFA Super Cup (2019) og VM for klubblag, som første Liverpool manager, i 2019, har den eneste ankepunktet mot en fantastisk Liverpool-generasjon vært at de ikke har vunnet enda flere trofeer. Men til det har konkurransen i denne perioden også vært sjeldent stor.  

Likevel står Klopp nå altså med seks ulike trofeer, og flere kan det bli. 

Forgjengeren Brendan Rodgers klarte ingen fra 2012 til 2015, Kenny Dalglish vant bare ligacupen i 2012 i sin andre periode for Liverpool, Roy Hodgson hadde naturligvis ingen på sitt halvår fra høsten 2010, Rafael Benitez vant Champions League i 2005 og den forrige FA-cupen i 2006, Gerard Houllier vant også seks trofeer med FA-cupen (2001), ligacupen (2003, 2001). UEFA Cup (2001), Super Cup (2001) og Charity Shield (2001), Roy Evans og Gerard Houllier fikk som manager duo ingen trofeer i 1998, Roy Evans på egenhånd vant bare ligacupen i 1995 da han ledet laget fra 1994 til 1998, Graeme Souness vant bare FA-cupen i 1992 i sin periode fra 1991 til 1994, og Kenny Dalglish vant ligaen tre ganger (1986, 88, 90), FA-cupen i 1986 og 1989 i sin første periode og Joe Fagan tok serien, ligacupen og Europacupen i samme sesong i 1984.

Da er vi tilbake til Bob Paisley som naturligvis samlet trofeer som ingen andre. Seks seriemesterskap (1976, 77, 79, 80, 82, 83), tre ligacuper (1981, 82, 83) og tre europacuper (1977, 78, 81), UEFA Cup 1976 og Super Cup 1977. 14 trofeer, men altså ingen FA-cuptriumfer fra 1974 til 1983.

Bill Shankly vant den første FA-cupen for Liverpool i 1965 og fulgte opp med en ny i 1974, og samlet tre seriemesterskap (1964, 1966, 1973) i tillegg til UEFA-cupen i 1973.

Men det er ikke lenger noen tvil om at Jürgen Klopp kan måle seg med det aller meste, og beste, av Liverpools tidligere managere – også på pokalsamlingen. Nylig gjorde han det klart at han skal fortsette noen år til, og sølvtøysamlingen kan vokse ytterligere fram til 2026! 

Nå skal vi også nevne at Trent Alexander-Arnold har vunnet de samme trofeene i en alder av 23 år, og Jordan Henderson har løftet de samme som kaptein. Bare Emlyn Hughes og Graeme Souness med sju har løftet flere av de store trofeene. Henderson er også den første Liverpool-kapteinen til å løfte seks forskjellige trofeer.

Det er helt sjukt alt sammen!

Dobbel glede - men til hvilken pris?

Med sitt andre trofé for sesongen, har Liverpool allerede oppnådd noe virkelig stort denne sesongen. For første gang siden 2001 har Liverpool vunnet de to hjemlige cupene. To finaler er unnagjort med to pokaler denne sesongen, men den største finalen gjenstår i Paris 28. mai mot Real Madrid. Det ville vært en ellevill sesong om det også blir seier der.

Fortsatt må man virkelig også holde på håpet om overraskelser i den siste uka av Premier League. For Liverpool er et lag for mirakler og overraskelser.  

Likevel kom denne seieren også med en liten bismak av gullet. 33 minutter ut i første omgang måtte Mohamed Salah ut med det som kunne tyde på en lyskestrekk. Virgil van Dijk gikk så ut før første ekstraomgang, noe som igjen skapte urolighet blant Liverpool-supportere, og da Andy Robertson også måtte ut, men det var sannsynligvis bare krampe. Hva status er på de tre vet jeg ikke her og nå, men Robbo virket ikke veldig skadet, og van Dijk var optimistisk på egne vegne da de ble intervjuet ette kampen.  

Gresk helt

Andy Robertsons erstatter, Kostas Tsimikas, ble virkelig den store helten i en kamp som endte 0-0 etter 120 minutter, men som ike godt kunne endte i målkalas - akkurat som i ligacupfinalen. 

Da Liverpool vant ligacupen i slutten av februar var den som feiret hardest ute på gressmatta og i garderoben grekeren som ikke hadde spilt ett eneste minutt i finalen. Denne gangen kunne han igjen feire på alle mulige vis, men denne gangen som den store straffehelten da han satte inn den avgjørende straffen, etter at Alisson Becker hadde reddet den 7. straffen fra Jason Mount. 

HELTEN: Kostas Tsimikas.

HELTEN: Kostas Tsimikas.

En annen av Jürgen Klopps triumfer som Liverpool-manager, er hans evne til å hente de riktige spillerne til Liverpool. Kostas Tsimikas er ett eksempel, ett enda bedre bevis er Luis Diaz. En spiller man føler man har hatt i flere år, men som man nesten må minne om at kom i januar.

I løpet av de første ni minuttene av denne finalen hadde han allerede slått Chelseas Chalobah tre ganger i dueller, og skapt tre muligheter for Liverpool. Den største da klokka så vidt hadde passert åtte minutter etter en strålende frispilling av Trent Alexander-Arnold, men der sjansen alene med Mendy ble stoppet av Chelseas keeper. Bare minutter seinere fikk han en ny mulighet, nok en gang litt svak avslutning som sto mellom Diaz og en finalescoring. Men han herjet til tider på venstresiden.

NY STOR KAMP: Luis Diaz gjorde sine saker bra i finalen, og det gjorde også Matip da han kom inn.

NY STOR KAMP: Luis Diaz gjorde sine saker bra i finalen, og det gjorde også Matip da han kom inn.

Nå manglet definitivt ikke Chelsea heller mulighetene til å avgjøre denne finalen, men det er glemt nå. Jeg orker ikke gå gjennom denne finalen en gang til, den var for heseblesende og for nervepirrende.

Alt som står igjen er at Liverpool igjen er FA-cupmestere for første gang på 16 år. Sist Liverpool vant i FA-cupen var i 2006 mot West Ham, søndag er det bare å håpe at West Ham slår Man City i Premier League, så spenningen også kan holdes der ut neste uke. 

Men uansett, nå skal vi bare nyte en ny pokal. Liverpool er FA-cupmestere. For en følelse!!!