Kampkommentar Newcastle v LiverpoolDårlig trend er snudd og Liverpool har topp fire i siktet

Sesongens beste bortekamp ga seier i Newcastle og optimisme framover for et lag som har fått bedre fasong.


Virgil van Dijk inn for Joel Matip var den eneste forandringen fra den kjærkomne seieren mot Everton. Ikke uventet etter at Joe Gomez var god mot de blå og Matip virker å ha falt på ranglisten i midtforsvaret de siste månedene.

Vi var ellers ikke minst spente på om trioen på topp, Gakpo, Nunez og Salah ville følge opp fra mandagskvelden på Anfield, og den nykomponerte midtbanen.

Benken virket bedre enn på lenge, hvor det ikke var plass til Fabio Carvalho, selv om viktige folk som Konate, Thiago og Diaz er ute. En ante en lysning, men så var det da å ta poeng mot kanskje den meste aktuelle konkurrenten til topp fire…

God start gir borteseier

Før duellen på St. James’ Park lå Liverpool på 15. plass på bortetabellen. Det etter to seire på ti kamper i Premier League. 2-1 mot Spurs og 3-1 mot Aston Villa. Det er knapt så man husker det, men hvis en vrir hodet var det to kamper hvor Liverpool begge ganger fikk en god start og ledet 2-0 ved pause.

Med fasit i hånd skjedde det samme mot Newcastle, men det føles som en bedre prestasjon, selv mot verter som måtte spille med en mann mindre i halvannen omgang. De hvite og svarte hadde ikke tapt foran egne fans i ligaen før møtet med Liverpool, og på de sju siste på eget gress i Premier League var det blitt fem seire og to uavgjorte.

Det var derfor et lag med halen i været som gikk offensivt ut foran forventningsfulle fans. Almiron kunne gitt Newcastle en tidlig ledelse, men årets spiller så langt denne sesongen var der igjen. Nok en gang bokstavelig talt reddet Alisson de røde.

Gjestene hadde likevel rimelig bra kontroll og kunne begynne å sende baller i bakrom, ikke minst fra høyrefoten til Trent Alexander-Arnold. I det 10. minutt kunne Darwin Nunez komme igjennom midt i det indre forsvaret til skjærene, takket være en perfekt pasning og et mottak som han dempet med seg før han sendte lærkula i mål fra om lag straffemerket. Viktig for de fra Merseyside, og viktig for Darwin Nunez som behøves som en enda sterkere bidragsyter i målprotokollen.

Hadde flyt i nordøst

Dette ble mest en defensiv og kontrollerende oppgave for 18-årige Stefan Bajcevic, med før 17 minutter var spilt vendte han nydelig opp sentralt i banen som starten på et angrep hvor ledelsen ble doblet. Mo Salah fant Cody Gakpo på løp inn fra venstre, og nok en gang var pasning, mottak og avslutning av en slik kvalitet at Newcastle ikke greide å stå imot.

Liverpool hadde vært gode, og effektive. Motstanderen vil ha følt at mye var imot dem da et langt fremspill fra Alisson hadde farlig retning mot Salah på løp, og hvor keeper Pope kom helt feil på ballen og endte med å handse istedenfor å heade ut over sidelinja som planlagt.

Newcastle er imidlertid ingen kasteball med sin sterkt forsterkede spillerstall, og hadde to avslutninger mot slutten av omgangen som gikk via Alisson og i tverrligger, samt en heading fra Burn rett i tverra.

SÅ RØDT! Keeper Nick Pope blir utvist etter å ha handset i duell med Mo Salah.

SÅ RØDT! Keeper Nick Pope blir utvist etter å ha handset i duell med Mo Salah.

Med Real i tankene

Seieren virket aldri virkelig truet i 2. omgang, selv om Newcastle aldri la seg og Alisson igjen måtte ta frem en redning av høy klasse.

For Liverpool dreide det seg mye om å kontrollere inn tre viktige poeng, som ikke alltid har vært noen selvfølge denne sesongen. Klopp byttet ut indreløperne Henderson og Bajcetic etter en snau time, hvor Milner kom inn som den rutinerte erstatteren og Elliott som den ungdommelige friskheten.

Darwin Nunez viste grimaser da han landet på den høyre skuldra, og en får inderlig håpe det ikke betyr noe opphold etter en god kamp av angriperen. Det at han selv skapte en sjanse som han presset keeper til å gjøre en bra redning, etter det nevnte fallet, gir håp om at dette ikke er langvarig. Cody Gakpo ble tatt av, og Diogo Jota og Roberto Firmino kom inn.

Det var tydelig at Jürgen Klopp hadde Real Madrid på Anfield til tirsdag i tankene. Spesielt Jota virket frisk da han kom inn og var ytterligere et pluss på en allerede veldig positiv kveld.

Større angrepskraft

Med full pott mot Newcastle er det seks poeng frem til nettopp dem på 4.plass, med en kamp mindre spilt. Det virker overkommelig for et lag som har gitt inntrykk av å få mer fasong i de to seirene denne uka mot Everton og Newcastle.

Forsvaret har holdt nullen, selv om det ikke kan nektes for at Newcastle hadde sine sjanser også med ti mann. Det har blitt hjulpet av en treer på midtbanen hvor Fabinho har kommet inn og løftet seg minst et solid hakk fra tidligere form denne sesongen. Jordan Henderson er ingen sprudlende offensiv spiller, og Stefan Bajcetic er i utgangspunktet en spillende midtstopper som har gjort en utmerket jobb som defensiv midtbanespiller. Nå gjør unggutten en utmerket figur som indreløper, men totalt sett vil dette være en trio som vil bidra til at Liverpool ikke blir løpt i senk i «maskinrommet», mer enn at de vil være særlig skapende. Lignende slik det var med Fabinho, Henderson og Wijnaldum.

De skal bringe en base for backene og angriperne, til at de skaper og scorer målene. Trent hadde en meget god offensiv kamp på St. James’ Park, mens Cody Gakpo igjen kom på scoringslista. Disse må bidra sammen med Andy Robertson, men først og fremst vil nok Liverpool være avhengig av at Mohamed Salah og Darwin Nunez er produktive de neste uker og måneder.

Åpningsmålet var et «Darwin-mål», hvor den store angriperen kom igjennom i midten med fart, finesse og kraft. Mo Salah har farten, kløkten og avslutteregenskapene, til å bidra til at Liverpool avgjør flere jevne kamper enn tilfellet var under første halvdel av sesongen. En makker som begynner å score mer i tillegg til å skape panikk vil hjelpe, og Gakpo, Jota og Firmino vil også gjøre angrepskraften sterkere framover.

Liverpool har fått topp fire i Premier League i siktet.

VIKTIGE BIDRAG: Ny scoring fra Cody Gakpo, ,mens Trent Alexander-Arnold (i bakgrunnen) stod for en assist.

VIKTIGE BIDRAG: Ny scoring fra Cody Gakpo, ,mens Trent Alexander-Arnold (i bakgrunnen) stod for en assist.