Det er ikke like gøy uten Darwin

Han har ofte blitt latterliggjort i sin første sesong – men allerede føles han som en av klubbens aller viktigste spillere.

Med en prislapp på 64,2 millioner pund, som potensielt kan stige til 85,4 millioner og gjøre ham til klubbens klart dyreste signering gjennom alle tider, er det ikke rart at forventningene var store da Darwin Nunez endelig ble Liverpool-spiller i midten av juni i fjor.

23-åringen skulle fylle store sko – Sadio Mané hadde gjort det klart at han ikke ville diskutere en ny avtale – og med en supertrio som alle var på utgående kontrakt ble det naturlig å selge den som selv ville gå og som Bayern ville betale for.

En kan ikke si at det har vært stabilt og like bra hele tiden i Darwins første halvår i Liverpool og engelsk fotball – men moro har det vært – og akkurat dét har vært en stor mangelvare i Liverpool denne sesongen.

Selv om Mané og Darwin er helt forskjellige spillere, var og er de begge veldig uforutsigbare, med en fysikk og evne til å skape ubalanse og sjanser på egenhånd som veldig få andre har.

Uromoment

12 mål og fire målgivende på 29 kamper i sin første sesong i engelsk fotball er absolutt godkjente tall, og i alle fall for et lag som har slitt såpass mye, i alle deler av spillet.

Han skyter fra alle vinkler, han kommer seg til sjanser helt på egenhånd, har en vanvittig hurtighet, og han gjør helt uforutsigbare ting. I tillegg ser nå kjemien ut til å stemme både med Andy Robertson og Mohamed Salah spesielt – og da kan ting bare bli bedre.

Derfor var det veldig leit da han landet forkjært borte mot Newcastle og måtte byttes ut, etter det som hadde vært en veldig god kamp av ham. Det var tydelig at han var litt plaget også mot Real Madrid, selv om han scoret et mål som dessverre blir glemt på grunn av alt som skjedde etterpå – og nedturen var stor da nyheten kom om at han ikke hadde trent den siste halve uka før neste kamp mot Crystal Palace.

Det skal sies at man mot Crystal Palace brukte en midtbane som kunne blitt brukt høsten 2018, før Fabinho fikk komme ut av studiene av sine nye lagkamerater, med James Milner, Jordan Henderson og en Naby Keita som ser ut som at han ikke bryr seg nevneverdig om hva som skjer, siden han uansett har en fremtid i en annen klubb og liga, men det var påfallende hvor forutsigbart alt var.

Det var lett å lese alt Liverpool skulle foreta seg offensivt, og selv om Cody Gakpo har løftet seg flere hakk de siste ukene etter at han har funnet seg mer til rette, så er han ikke den som plutselig tryller frem noe uventet og gjør at det skapes en mulighet ut fra ingenting. Diogo Jota og Roberto Firmino har så absolutt kvaliteter, men ingen av dem har en slik rå fysikk som Nunez.

Det skjer rett og slett alltid noe når han er involvert. Det kan både være gøy og litt dumt, men det er i det minste aldri kjedelig.

Heldigvis ingen alvorlig skade

Michael Reid i Opta har sett på tallene med og uten Nunez i Liverpool-laget i Premier League denne sesongen. Også tallene viser at Liverpool er bedre med uruguayaneren enn uten – og da må det tas med at Nunez var suspendert og mistet 9-0-seieren hjemme mot Bournemouth, som var et så ekstremt enkelttilfelle at den gjør at all statistikk ser så merkelig ut denne sesongen.

Når Nunez starter har de røde 17,7 skudd per kamp.
Forventede mål (xG) er på 1,93. Liverpool vinner 54 prosent av kampene, og tar 1,77 poeng i snitt.

I kampene uten Nunez har de røde 14,6 skudd per kamp.
xG er på 1,60. Liverpool vinner 30 prosent av kampene, og tar 1,30 poeng i snitt.

På tirsdagens pressekonferanse hadde Jürgen Klopp positive nyheter. Ikke bare er Ibrahima Konaté tilbake – og dét kan bli viktig slik som både Joel Matip og Joe Gomez til tider har slitt den siste måneden – men skaden til Darwin er ikke mer alvorlig enn at det har sett bra ut de siste dagene.

TILBAKE: Mot Wolverhampton vil Darwin Nunez med all sannsynlighet være tilbake igjen.

TILBAKE: Mot Wolverhampton vil Darwin Nunez med all sannsynlighet være tilbake igjen.

Da kan han bli involvert igjen, i en uke der Liverpool møter Wolverhampton og Manchester United på Anfield. Et Wolves-lag som er vonde å møte, og som har klatret bort fra nedrykksstriden igjen, og et United-lag som dessverre er i veldig god form denne vinteren.

Da trenger Liverpool en x-faktor, og en som kan løfte et Anfield-publikum som nå trenger en opptur etter marerittkampen i forrige uke. Det er rett og slett litt for kjedelig uten ham.

– En rå kraft

Nunez gikk helt fra 12. november mot Southampton til 18. februar mot Newcastle mellom sine ligamål nummer fem og seks denne sesongen. Det både frustrerende og spennende er at det så lett kunne vært det dobbelte eller tre ganger så mange, for det har vært så mange store sjanser. Men selv om de har blitt bommet på, så vil du bare ha ham i laget fordi han tilbyr noe helt annet.

Galskapen med det røde kortet allerede i sin første hjemmekamp mot Crystal Palace, at han aldri er langt unna dersom det smeller og blir temperatur – som da det tente til i Merseyside-derbyet mot Everton og han kom trippende fra benken for å vise Everton-spillerne hva stillingen var… Det er ikke nødvendigvis positive ting å trekke frem, men det blir utvilsomt mer moro når han er involvert enn når han ikke er det, for slik laget er nå blir det veldig statistisk og forutsigbart uten.

Tor-Kristian Karlsen er stor Darwin-fan og tok seg fri fem minutter på tur i Italia, for å svare om Darwin så langt.

– Det med Nunez og at han er uraffinert, er at han ikke er en veldig skolert kombinasjonsspiller som man kanskje helst skulle hatt, men du har den råe kraften og uforutsigbarheten. Attraktiviteten i at han kan gjøre ting uventet og helt plutselig komme opp med geniale øyeblikk, sier han.

– Jeg tror vi må se denne overgangen litt i kontekst av at man ikke var i markedet for Erling Braut Haaland, ikke i markedet for Kylian Mbappé, og prisen ble høy – og det er sånn når det er fra Benfica. Se bare på Enzo Fernandez som kostet 40-50 prosent mer, men Nunez hadde en mye friere rolle i Benfica. Han liker å trekke ut på kant, finne rom selv og vandre, men man trenger tid. Hadde han spilt i et kontringslag som ikke er forventet å føre kamper og møte dyptliggende lag hele tiden, så hadde sikkert målprotokollen sett annerledes ut med andre betingelser, sier han videre.


Starten til 23-åringen har på ingen måter vært perfekt – men det har blitt vist nok allerede til at han kan bli en spiller vi får mye glede av i fremtiden.

– Han har kommet inn i et lag som ikke har fungert, og det er ikke bare hans skyld. En kan også gå tilbake midtforsvaret, skadene, og det påvirker hele laget, stabiliteten og tryggheten. Spesielt siden Liverpool har vært et maskineri som har vært en enhet som har hatt samhandling som hovedprinsipp. Når det frafaller påvirker det alle spillerne, og det gjelder også Nunez.

Og selv om Liverpool-supportere, stort sett, har tatt Nunez til sitt bryst og blitt mer og mer glad i ham som spiller, så er han fortsatt en av de som latterliggjøres mest på sosiale medier for sitt sjansesløseri. Karlsen tror det delvis er på grunn av populariteten til Fantasy Premier League, som har blitt gedigent med 10 millioner spillere på verdensbasis.

– Jeg er enig i at han, til tross for at han burde ha scoret flere mål. Men at han kommer i alle disse scoringsposisjonene, gjør at jeg heller velger meg type angriper. En som faktisk kommer til mulighetene og klarer å løpe seg frem til de, heller enn en spiss som ikke klarer å komme seg til målsjanser til det hele tatt. Det kan løsne, og selvtillit er en faktor. Det er altfor mye fokus på det med enkeltspillere, for laget har gjort det under forventning, og da er det veldig sånn at det skal plukkes ut en eller to spillere som har sviktet. Jeg tror også at det fra enkelte supportere henger sammen med Fantasy, og at folk henger seg så opp i scoringer og målpoeng at de elementene for for at en spiss skal fungere settes helt til siden.

Liverpool - Wolverhampton spilles onsdag kl. 21.00, og vises på TV3+ og Viaplay.