Etter så mange år som supporter burde en for lengst ha skjønt at en ikke skal dømme en spiller etter fem kamper

Skepsisen til Cody Gakpo er helt borte.

Når et lag kjøper en ny angriper som skal være etablert og god nok til å komme inn og få spilletid i en klubb som Liverpool, så er det noe veldig spennende og tiden flyr mens du sitter på YouTube, leser hva eksperter sier, og ser for deg hvordan det skal fungere i din klubb.

Men siden det var så åpenbart at Liverpool så desperat trengte en midtbanespiller, så ble det aldri helt slik med Cody Gakpo. Spørsmålet ble heller «hvordan kan de prioritere nok en angriper, og en spiss, når midtbanen ser slik ut».

Jeg må innrømme at jeg tenkte at Gakpo delvis ble kjøpt fordi han var så billig. 37 millioner pund, en overgangssum som kan stige med ytterligere tre millioner pund, er ingen stor sum i 2023, og i alle fall ikke for en 23 år gammel landslagsspiller fra en slik fotballnasjon som Nederland. Han var tross alt mannen Louis van Gaal satset på i VM, der han spilte spydspiss og scoret tre mål.

Det var lett å tenke at dette var en «no brainer» for Julian Ward og Liverpool, et kjøp der de garantert ville få igjen pengene sine og vel så det dersom det ikke skulle fungere, heller enn at det var en spiller de hadde en langsiktig plan for hvordan de skulle bruke. Spesielt siden han i Nederland stort sett hadde spilt på venstrekanten i angrepet, og selv om Luis Diaz var ute med tilbakefall etter sin kneskade, var det en posisjon de fleste ville tenke var hans når han var tilbake etter den påvirkningen han hadde hatt på laget på sine 11 måneder i klubben før Gakpo-kjøpet ble bekreftet. I tillegg var det ut mot venstre Darwin Nunez likte å trekke seg for å få rom og skape kaos. Men igjen – så hadde nok både Jürgen Klopp og Pep Lijnders (som skal ha insistert på kjøpet) andre planer for ham.


Og det så heller ikke spesielt bra ut, der han debuterte på venstresiden av angrepet i hjemmekampen mot Wolverhampton i FA-cupens tredje runde. Etter det fulgte muligens sesongverste i bortekampen mot Brighton i Premier League, der han ikke fikk til noe som helst – og det gjorde heller ingen av lagkameratene hans i 3-0-tapet bare så det er sagt. En ny tam time i ny kamp mot Wolves fulgte, og før en kamp det knapt er noe å huske fra hjemme mot Chelsea, før nok et møte med Brighton, og nok et møte med Julen Lopetegui sitt Wolverhampton-lag. Du verden så drittlei det er mulig å bli av å spille mot Brighton og Wolves.

23-åringen virket usikker og litt utilpass. Samspillet med lagkameratene stemte ikke, og han var nølende de gangene han kom i gode posisjoner. Det var noen glimt av at han var god på å føre ball dersom han trakk ned i banen og kom rettvendt, men det var lite som vitnet som en spiller som skulle være god nok for Liverpool, eller det Liverpool-laget vi har vært bortskjemte med å se de siste årene. Der Darwin Nunez kanskje heller ikke fungerte helt optimalt og misbrukte mange muligheter, var han likevel litt mer kaotisk og skapende – det skjedde ting rundt ham bare på grunn av hans tilstedeværelse og tingene han gjorde, mens Gakpo virket mer anonym.

Så begynte ting å snu…

Blir bedre og bedre

Den høyreiste angriperen har sett bedre og bedre ut for Liverpool de siste ukene. Mot Everton fikk han sin første scoring – før han scoret det viktige 2-0-målet borte mot Newcastle noen dager senere, i det som virkelig var en nøkkelkamp for å holde liv i håpet om topp fire denne sesongen.

I oppladningen til kampen så det egentlig bare ut som Jürgen Klopp hadde to posisjoner der det var usikkerhet om hvem som skulle spille. Det var om det var Harvey Elliott eller Stefan Bajcetic som skulle ta plassen på midtbanen, og om det var Cody Gakpo eller Diogo Jota som skulle få den siste plassen i angrepet. Klopp valgte Elliott og Gakpo, og igjen traff han godt.


Klubbens nummer 18 har endelig flyttet ut av hotellet i byen og kommet seg inn i sitt eget hjem, og Gakpos oppsving i form kom omtrent samtidig som Roberto Firmino returnerte til treningsfeltet etter sin skade, og den siste uken har det blitt klart at brasilianeren forlater de røde til sommeren når kontrakten hans går ut. I de siste kampene har en sett mer og mer at Gakpo kan være en verdig arvtaker, og at han skjønner hva som skal til for å spille som nummer 9 for klubben.

Avslutningene han satte bak David de Gea var av ypperste verdensklasse, og det var ikke mye som vitnet om nøling eller ubesluttsomhet her, verken da han banket ballen ned i hjørnet eller chippen fra nesten død vinkel. I tillegg til det ser han ut som en veldig god pasningsspiller, og timingen og forståelsen blir bare bedre og bedre, som vi så i forkant av 3-0-målet hans, da det var han som timet alt riktig med når han skulle spille fri Salah, og så viste en hurtighet ikke alle visste at han hadde, med å fullføre løpet inn bak forsvaret for å løfte ballen over David de Gea.

Det er selvsagt litt flaut å ha tenkt slike tanker som en gjorde om Gakpo bare etter noen uker i et nytt lag – og et lag som var i sin verste form på flere år. Det er tross alt snakk om en spiller med 21 mål og 25 målgivende på sine siste 41 kamper i Eresdivise den siste halvannen sesongen før han kom til Liverpool. Spissen til Nederland i VM, og en 23-åring som ble kåret til årets nederlandske spiller så sent som i 2022.

Hyllesten han fikk da han besøkte Eindhoven for å si farvel for under to uker siden sa litt om hvilken spesiell spiller de røde har fått tak i – og heldigvis er det fortsatt folk i Liverpool som har uendelig mer peiling enn oss som bare ser kampene.

HYLLET: Cody Gakpo fikk sin hyllest da han besøkte Eindhoven og gamleklubben for 11 dager siden.

HYLLET: Cody Gakpo fikk sin hyllest da han besøkte Eindhoven og gamleklubben for 11 dager siden.


Det han viser nå gjør det mye lettere å gå med på en tanke om at det kanskje likevel er det beste for begge parter at Firmino fortsetter karrieren i en annen klubb. Etter kampen mot United sa Virgil van Dijk at Gakpo lærte av den beste 9-eren dag inn og dag ut – så forhåpentligvis vil han også bruke de siste tre månedene de har sammen på treningsfeltet like godt!