Se bort, om du elsker Firmino! For nå forsvinner han og «et halvt lag» på Bosman

Er det én spiller som er selve definisjonen på Jürgen Klopps Liverpool, så er det Roberto Firmino. Snart vil mannen med det blendahvite smilet og karatesparkene forsvinne.

Litt forenklet har det blitt hevdet at Brendan Rodgers fikk Christian Benteke i bytte mot at transferkomiteen fikk godkjennelse til å hente Roberto Firmino fra Hoffenheim sommeren før 2015/16-sesongen. Av alle kampene mellom Rodgers og transferkomiteen, er det liten tvil om hvem som «vant» den duellen.

Den daværende daglige lederen, Ian Ayre, satte seg på flyet til Chile for å overbevise Firmino selv under Copa America. Han returnerte med signaturen til den da 23 år gamle spilleren for en sum på 21 millioner pund, som ganske sikkert har blitt til 29 millioner pund siden da.

Uegoistisk kunstner

Han har scoret 107 mål og hatt 71 assist, og det finnes ikke engang tall på hvor mye ære han har for suksessen til Sadio Mané og Mohamed Salah også.
Den legendariske trioen med Sadio Mané, Roberto Firmino og Mohamed Salah. Snart er det bare Salah igjen ...

Den legendariske trioen med Sadio Mané, Roberto Firmino og Mohamed Salah. Snart er det bare Salah igjen ...

Fredag ble det kjent at Firmino nå skal ha bestemt seg for å forlate Liverpool etter hans åttende sesong i rødt. Det hevder i hvert fall den godt informerte journalisten fra tyske Sky Sports, Floran Plettenberg. Foreløpig er det ikke bekreftet av Firmino, Klopp eller klubben.

Det vil selvfølgelig være med tungt hjerte om vi må se Bobby dra til sommeren. Til nå i Liverpool-karrieren har han vunnet alt det er mulig å gjøre som Liverpool-spiller på sine 353 kamper. Han har scoret 107 mål og hatt 71 assist, og det finnes ikke engang tall på hvor mye ære han har for suksessen til Sadio Mané og Mohamed Salah også.

Kongen av feiringer, Roberto Firmino.

Kongen av feiringer, Roberto Firmino.

For Firmino har vært Klopp-spilleren framfor noen i angrepet. Han scoret ikke et eneste mål under Brendan Rodgers, som brukte ham i feil posisjon, men da Klopp kom inn som en beundrer fra Bundesliga endret det seg raskt. Og siden har Firmino vært ledestjernen i Liverpools angrep, selv om han aldri har vært den man har stolt mest på for selve scoringene.

Men Firmino er kunstneren i angrepet. Fiks, uegoistisk, en mesterpresser og førsteforsvarer, en humørspreder og en oppfinner av «no look goals». Man kan vel slå fast at ingen har hatt så mange bra målfeiringer som Firmino har på åtte år. En stor The Kop favoritt er han blitt.

For en sommer det blir!

Forrige sesong var litt tyngre for Firmino som sto med bare fem ligamål og fire assist, men denne sesongen har han løftet seg igjen og var mestscorende i ligaen til jul. Ni mål har det blitt denne sesongen, og sju av dem i serien – før han ble skadet.

Av alle spillerne som vil forsvinne fra Liverpool i sommer, er det det blendahvite smilet jeg vil savne mest. Og for en sommer dette kommer til å bli!

Nesten et halvt Liverpool-lag vil forsvinne gratis, samtidig som Jürgen Klopp må skape sitt andre storlag. Hvor pengene til det skal komme fra blir mer spennende enn om feriepengene rekker til både renter, strøm og ferie tilsammen.

For ved siden av Firmino er det ventet at Adrian, James Milner, Alex Oxlade-Chamberlain og Naby Keita alle vil forsvinne uten at klubben får inn en krone. I en verden der Bosman-overganger har erstattet testimonial-kamper for en spillers siste store payday, er det vanskelig å være skuffet over at Firmino forsvinner sommeren før han blir 32 år.

Kanskje er det også til det beste når et nytt Liverpool skal bygges opp. Nok en gang slipper Klopp å ta den tunge avgjørelsen selv. Men det virkelige savnet av Firmino vil vi som alltid først se resultatet av neste sesong.

Bekymringsfullt

Firminos avgang er imidlertid en del av en mer bekymringsfull trend, med dyre innkjøp som forsvinner uten at klubben klarer å innkassere på det. Hvorfor Liverpool har klart å sette seg i en slik situasjon, er vanskelig å forklare.

Gini Wijnaldum forsvant gratis, nå forsvinner spillere som til sammen kostet 122 millioner pund, uten at noe kommer inn til kjøp av nye spillere. Det er merkelig i en klubb som har en modell der kjøp og salg går hånd i hånd.

Firmino har for all del betalt tilbake summen for lenge siden, det er ikke det, men fortsatt burde han hatt en god gjensalgsverdi om Liverpool hadde klart å overbevise han om en ny kontrakt litt før.

Avgangene på bosman 30. juni er bare starten på det som skal skje. Arthur Melo forsvinner selvsagt etter sitt lån. Caoimhin Kelleher kan komme til å forsvinne om noen kommer med store nok bud, Nat Phillips får kanskje omsider sin sjanse til førstelagsfotball, og andre spillere kan også komme til å forsvinne om det kommer bud. 

Det blir store utskiftinger i Liverpool i sommer, forhåpentligvis vil det komme kommende legender inn. Men Roberto Firmino vil bli husket for alltid.

«There's something that the kop wants you to know

The best in the world his name is

Bobby Firmino

Our number nine

Give him the ball and he'll score everytime

Si Señor

Pass the ball to Bobby and he'll score»