Han fremstår som den mest åpenbare kandidaten

Det er ingen som kan fylle tomrommet etter Jürgen Klopp, men av de aktuelle kandidatene er det én som peker seg ut.

Hvem skal få den ekstremt vanskelige jobben som blir å etterfølge Jürgen Klopp som manager i Liverpool FC til sommeren? Det er selvsagt umulig for oss å si. Men én kandidat fremstår som den soleklart beste: Xabi Alonso. 

Liverpools tidligere midtbanemaestro har i løpet av en kort karriere på sidelinjen blitt en av de mest ettertraktede managerne i Europa. Og han er tilsynelatende tilgjengelig - om han selv skulle ønske å forlate Bayer Leverkusen til fordel for klubben han vant Champions League med i 2005. 

Alonso ville vært et dristig valg, men hvem er vel ikke det når det er snakk om å erstatte Jürgen Klopp? På papiret er det ingen som er gode nok til å ta fatt på den jobben. Men Alonso virker å være den flesteparten av supporterne ønsker seg, og ser vi på de andre kandidatene som trekkes frem, er ikke det så rart. 

Spanjolen har fått en pangstart på sin managerkarriere, kjenner Liverpool FC og har et fantastisk forhold til supporterne. Han er ung, men har likevel mye erfaring etter å ha spilt for Rafa Benitez, José Mourinho, Carlo Ancelotti og Pep Guardiola. Slår du sammen de fire, får du en spennende miks. 

Xabi var et geni på midtbanen, kjent for sitt overblikk og en vanvittig pasningsfot. Ingen bør bli overrasket om han viser seg å være like genial som manager. 

I superform

Alonso valgte en forsiktig start på sitt managervirke. Han tok med seg ideene fra de nevnte managerne og tok over Real Sociedad B i Spania, klubben han spilte for som unggutt. Som manager tok han laget opp til La Liga 2 på første forsøk - et nivå de aldri før hadde vært på, og han ble kjent for sin ballbesittende spillestil. Det endte med nedrykk igjen påfølgende år, men laget leverte likevel en imponerende sesong. 

Alonso takket for seg sommeren 2022 og var klar for større oppgaver. I oktober samme år fikk han sin første «skikkelige» jobb - i Bayer Leverkusen. Den gamle storklubben lå på nedrykksplass etter en forferdelig start på sesongen, og Alonso fikk en vrien jobb med å snu trenden. Men han tok utfordringen på strak arm, og viste seg å være rett mann. 

I Bundesliga endte laget på sjetteplass til slutt, samtidig som de tok seg til kvartfinale i Europa League. Der er de med igjen i år, og er den nest største favoritten til å vinne turneringen - bak Liverpool. Tenk for et oppgjør det hadde vært. 

I sin første hele sesong i Tyskland har Alonso og Leverkusen vært i fyr og flamme. Liverpool Echo skriver at laget står med 24 seiere på 27 kamper i alle turneringer, og de er ubeseiret så langt. De topper Bundesliga, og ser for øyeblikket ut til å være første klubb siden Jürgen Klopps Borussia Dortmund som kan vippe Bayern München ned fra tronen. 

– De er Europas beste lag for øyeblikket. Jeg tror de kan gå ubeseiret gjennom hele sesongen, sa tidligere Leverkusen-spiller Dimitar Berbatov nylig ifølge The Athletic, som skriver at det eneste som kan hindre Alonso og Leverkusen i å oppnå den bragden, er de gode resultatene. 

«Som favoritter til å vinne den tyske cupen og blant de beste lagene som er igjen i Europa League, kommer de trolig til å spille så mange kamper at de vil være helt på smertegrensen både fysisk og psykisk».

Kanskje får Alonso gjennom vårsesongen en test som virkelig viser hva han er lagd av? 

Attraktiv spillestil

Så er kanskje spørsmålet hvem Alonso har latt seg inspirere mest av i sin spillerkarriere. Mourinhos kynisme, Guardiolas pasningsspill eller pragmatikerne Ancelotti og Benitez? 

Så langt kan det vise seg at 42-åringen har tatt med seg litt av alt. Raphael Honigstein i The Athletic opplyser at stilen i Leverkusen har utviklet seg etter hvert som laget har blitt bedre. 

«Det første han gjorde var å stabilisere forsvaret og å spille kontringsfotball. Så snart de var blitt bedre uten ball, jobbet Alonso med å tilføre mer kvalitet med ball. Denne sesongen har de tatt ytterligere steg og blitt gøye å se på - for øyeblikket spiller de den beste fotballen i Tyskland», skriver Honigstein. 

– Xabi er ingen dogmatisk manager. Når det er nødvendig vet laget hvordan de må forsvare seg, og det er ikke alltid vakkert spill ut fra forsvarsrekken. Det viktigste for han er å vinne, sier sportsdirektør i Bayer Leverkusen, Simon Rolfes. 

Høres bra ut? 

«Gentlemen's agreement»

Alonso har også vist seg å være god til å snakke for seg, noe Klopp er den aller beste på. 

«Han har vist seg å være et engasjert intervjuobjekt og en dyktig kommunikator, slik Klopp så ofte har vist seg å være. Leverkusen spiller attraktiv fotball - fokus på ballbesittelse, men med en intensitet som vil bli satt pris på hos publikum på Anfield», skriver The Times. 

Da er det heller ingen overraskelse at Alonso svarte godt for seg da han fredag fikk spørsmål om Liverpool-jobben. 

– For øyeblikket er jeg veldig fornøyd her. Jeg er veldig motivert og glad for å jobbe i klubben. Jeg vet ikke hva fremtiden vil bringe, men akkurat nå er jeg ikke så opptatt av å tenke på det. 

Alonso skrev under på en ny kontrakt i sommer som strekker seg til 2026. Han blir ikke billig, men Leverkusens administrerende direktør Fernando Carro har ifølge This Is Anfield uttalt at de ikke skal stå i veien for spanjolen dersom han ønsker å dra. Det har blitt rapportert om en «gentlemen's agreement», en muntlig avtale, om at Alonso kan dra dersom en av de største klubbene i Europa, som Liverpool, Real Madrid eller Bayern München, skulle banke på døren. Det gir håp om at han er tilgjengelig, selv om Florian Plettenberg i tyske Sky Sports skriver at Leverkusen tror de får beholde Alonso også etter sommeren. 

Ifølge James Pearce vil Liverpool FC nå for alvor gå i gang med jakten på en ny manager, og for den saks skyld også en ny sportsdirektør. Så langt skal ingen kandidater ha blitt kontaktet. La oss håpe noen tar en telefon til Bayer Leverkusen snart. 

The Times lister opp kandidater som Roberto De Zerbi, Julian Nagelsmann, Ange Postecoglou, Thomas Frank, Steven Gerrard. David Lynch nevnte Ruben Armorim. Pep Lijnders ville vært spennende, men det har blitt bekreftet at han skal forlate klubben. 

Når jeg ser på den listen, blir det bare mer og mer åpenbart at Alonso er den beste kandidaten. 

Han har gjort seg fortjent til å slappe av nå

Han har gjort seg fortjent til å slappe av nå

Når Jürgen Klopp sier at han føler tiden er inne for å dra, så er det sannsynligvis det. Trist og vemodig? Ja. Men først og fremst forståelig - og helt i orden.

Kommentar 26.jan 13:51
– Vi kan gjøre den siste perioden til den beste han har opplevd

– Vi kan gjøre den siste perioden til den beste han har opplevd

Virgil van Dijk synes det er trist at Jürgen Klopp slutter, men håper nyheten om managerens avgang kan gi spillerne et løft gjennom vårsesongen.