Slik ble Liverpool innkastmestere:Grønnemark-metoden

Liverpool har scoret etter innkast i tre Champions League-kamper på rad. Thomas Grønnemark er mannen som analyserer 40–60 innkastsituasjoner i hver eneste Liverpool-kamp. Det har slett ikke vært bortkastet, for nå er Liverpool best i klassen også med hendene på ballen.

«Thomas Grønnemark-gruppen» har Jürgen Klopp noe spøkefullt kalt Champions League-gruppe D. Atalanta er nemlig den eneste klubben som den danske innkasttreneren ikke har jobbet for. 44-åringen har vært på lønningslisten til Midtjylland i ti år, og har også tidligere jobbet for Ajax. Akkurat nå jobber han for åtte profesjonelle klubber, men Liverpool er den eneste storklubben han har oppdrag fra.

– Jeg har valgt å ikke trene andre tradisjonelle topplag så lenge jeg trener Liverpool. Det er min egen etikk som sier at det ikke vil være bra å trene Liverpool og Manchester United i samme sesong, uttalte Grønnemark i forbindelse med at han forlenget sin kontrakt med Liverpool i august.

– Nå er det Liverpool denne sesongen, men jeg kan trene andre topplag neste sesong. Vanligvis jobber jeg for 8–10 klubber samtidig, men akkurat nå er det åtte forskjellige profesjonelle klubber.

Den danske innkastspesialisten ble første gang hyret inn av Liverpool i august 2018, og har dermed over to år på baken som deltidsansatt i Anfield-klubben. Grønnemark har jobbet som profesjonell innkasttrener siden 2004. Han hevder de fleste spillerne forbedrer kastene med 5–10 meter, og noen opp til 15 meter, etter å ha fått kyndig veiledning.

Dansken har tidligere også jobbet med blant andre det danske landslaget, Schalke, Hertha Berlin, Gent og RB Leipzig, og han legger ikke skjul på at han hadde tilbud fra andre topplag nå i sommer også.

– Det er mange som spør. Jeg får henvendelser ganske ofte, og er i en heldig posisjon at jeg selv kan velge, og jeg er ikke tvunget til å si ja. Denne sesongen har også noen av toppklubbene tatt kontakt, men jeg har sagt nei. Jeg har sagt jeg kan trene andre klubber fra midten av tabellen og nedover, men jeg kommer ikke til å trene to toppklubber samtidig, sier han til The Kopite.  

Thomas Grønnemark i aksjon på Melwood.

Thomas Grønnemark i aksjon på Melwood.

Mange lag er dårlige på innkast

Statistikken viser at mange lag er veldig dårlige på innkast.

– I gjennomsnitt mister lagene ballen etter over halvparten av innkastene, på grunn av at lagkameratene er tett markert, opplyser Grønnemark.

Han er selv tidligere fotballspiller, og spilte i sin tid i den beste danske U19-serien.

– Jeg var ikke god nok til å bli profesjonell fotballspiller, og på midten av 90-tallet satset jeg isteden på friidrett. Jeg var sprinter. Jeg løp 100 meter, 200 meter, 400 meter og stafett. Jeg var på det danske friidrettslandslaget i seks år. Jeg er dansk mester fire ganger, og sammen med mine lagkamerater i Aarhus 1900 vant jeg EM i 4 x 400 meter stafett for klubblag i Paris i år 2000. Det var noen ganske gode år.

– I 2002 byttet jeg ut friidretten med bobsleigh, og var på det danske landslaget fra 2002 til 2006, hvor målet vårt var å delta i vinter-OL i Torino i 2006. Det var midt i denne bobsleigh-perioden, i 2004, hvor jeg begynte å tenke på innkast. Jeg har alltid vært interessert i fotball, og fant ut at det var lite fokus på innkast. Jeg tenkte at når jeg selv kan kaste et godt innkast, så kan jeg også trene andre spillere i det. Jeg gikk til mitt lokale bibliotek i Aarhus og forsøkte å finne en bok om innkast, men det var ingenting å finne. Ingen videoer, ingenting på YouTube, ingen kurs, ingenting. Jeg har tenkt på innkast hver dag siden, sier 44-åringen.

– Det var da jeg fant ut at jeg skulle lage mitt eget kursopplegg i innkast, og høsten 2004 kontaktet jeg den lokale klubben Viborg i den danske Superligaen, og de takket ja til mitt treningsopplegg. De hadde stor suksess med opplegget, og scoret masse mål etter lange innkast. Året etter, i 2005/06-sesongen, ble jeg så tilknyttet FC Midtjylland, og etter det har jeg trent mange profesjonelle lag rundt om i verden.

– De først fire årene var det kun fokus på lange innkast, men fra 2008, altså de siste tolv årene, har jeg jobbet med det jeg kaller «The Long, Fast, and Clever Throw-in», altså det lange, raske og smarte innkastet. Det tas innkast over hele banen, og det handler primært om å beholde ballen og hvordan vi kan skape rom på banen for å beholde den, skape sjanser og score mål.

Selv har Grønnemark verdensrekorden for lengste innkast, på fantastiske 51,33 meter.

– Det var med et såkalt saltoinnkast, men jeg er ingen turner, og kan i utgangspunktet kaste veldig langt uten å ta noen salto. Jeg kan kaste rundt 42 meter på vanlig måte. Det har betydd mye for meg å ha verdens lengste innkast.

– Som tidligere sprinter elsker jeg at spillet går raskt. Jeg trener spillerne i hvordan de skal få ballen raskt tilbake i spill etter den går ut, og hvordan de skal klare å holde på den etter et innkast, og også hvordan vi kan gjøre kontringene superraske.

Stor forbedring på innkast

Siden klubbene som Grønnemark jobber for er spredt over hele verden, er han mye på reisefot, og får svært sjelden mulighet til å være til stede på Liverpools kamper.

– Det å ha hele verden som arbeidsfelt skaper spesielle utfordringer nå i disse koronatider, innrømmer dansken.

– Som regel ser jeg Liverpool-kampene på TV hjemme i Danmark eller et annet sted i verden.

44-åringen har altså en filosofi – «The Long, Fast, and Clever Throw-in». Det handler ikke om å kaste lengst mulig, men om å beholde ballen i laget og hva man gjør med den etter et innkast.

– I Liverpool kaster vi ingen lange innkast mot motstanderens mål. Det gjorde vi heller ikke i Ajax, ei heller i de fleste klubbene jeg har trent.

Liverpool beholdt ballen i laget etter 45,4 % av innkastene før Grønnemark begynte å trene klubben. I løpet av hans første sesong, 2018/19-sesongen, ble dette økt til 68,4 %.

– Resultatene har vist at den første sesongen jeg var i klubben, gikk Liverpool fra nummer 18 til nummer én på innkast under press i Premier League. Forrige sesong scoret vi 14 mål etter innkastsituasjoner. Denne sesongen har vi allerede scoret fire mål etter innkastsituasjoner.

– I Champions League har vi gjort mål i alle de tre første gruppespillkampene etter innkast. I 1–0-seieren over Ajax kom målet etter et innkast, mot Midtjylland fikk Mohamed Salah straffespark etter innkast, og 4–0-målet til Mané mot Atalanta kom også etter innkast. Jeg er enormt stolt over at vi får til så mye etter innkast i Liverpool.

– Et lag får innkast over hele banen, og da gjelder det at laget beholder ballen etter at kastet er tatt. Punkt én er å beholde ballen, og punkt to er å skape sjanser og score mål. Liverpool er altså blitt merkbart bedre på begge deler. Vi skaper mange sjanser etter innkast, slår han fast.

Gomez best i klassen – men Trent og Robbo har hatt mest fremgang

– For meg er Joe Gomez en av verdens beste kastere. Han kastet 37,20 meter da vi hadde en test, men det er ikke så ofte vi fokuserer på lange innkast i Liverpool. Men jo lengre innkast du har, jo større radius kan du kaste, og ergo kan du kaste til flere spillere.

– De som har hatt størst fremgang, er sidebackene Trent Alexander-Arnold og Andy Robertson. Sistnevnte har forbedret lengden på kastene sine fra 19 til 27 meter. Vi trener på lange innkast i alle klubber, selv om klubbene ikke bruker det som våpen for å kaste inn mot mål, for det er viktig for å nå flere spillere. Men jeg vil understreke at min trening på lange innkast utgjør bare rundt fem prosent av treningen jeg driver med i klubbene.

– Da jeg kom til Liverpool, var ikke Alexander-Arnold og Robertson spesielt gode på innkast. Nå kaster de både lenger og mer presist, og de er blitt bedre til å se hvilke rom som oppstår og som de skal kaste i når lagkameratene beveger seg. Det handler om å ta de riktige avgjørelsene, og det er de blitt bedre til. Det handler om å vite når man skal ta et hurtig kast, og når man skal vente og være tålmodig. Både Trent og Robbo har hatt en helt fantastisk utvikling på dette. Robbo var den som tok dette kjappest, og så kom Trent litt senere. Men nå er begge to oppe på et fantastisk nivå.

– Jeg har lyst til å trekke frem 4–0-scoringen mot Atalanta i Italia som eksempel. Trent ser rommet som blir skapt, og så kaster han presist inn i det rommet, slik at vi scorer få sekunder senere.

Når han er til stede på Liverpool-treningene, kjører Grønnemark en del spesialøkter for sidebackene, som er spillerne som tar de fleste av innkastene, men mesteparten av tiden trener han med alle spillerne samtidig eller med større grupper.

– Jeg kjører en del økter med ni spillere. En som kaster, og fire mot fire ute på banen. Etter 20 minutter får jeg så en ny gruppe. Vi spiller også en del fem mot fem på en smal bane, med mange innkast, med store mål og keepere. Det kan også være 11 mot 11, med full intensitet, hvor vi har fem innkast i hver av de tre sonene jeg opererer med i opplegget mitt.

Det er defensiv sone (eget straffesparkfelt), midtsone, og offensiv sone (motstanders straffesparkfelt).

– Det aller viktigste for meg er at vi skaper rom ute på banen. Vi jobber også med å få presisjon i kastene. Jeg har rundt 50 ulike innkastverktøy, slik at spillerne har mange forskjellige muligheter. Det er ikke slik i en kamp at vi bare velger en mulighet. Vi har mange forskjellige varianter, og spillerne bruker også sin egen fantasi.

– Vi trener også taktikk, og jeg holder foredrag for spillerne på Melwood. Vi trener også på hva vi skal gjøre når motstanderlaget har innkast. Liverpool-trenerne bruker mine øvelser også når jeg ikke er der. Det kan være egne selvstendige innkastøvelser, eller at innkast blir integrert i andre øvelser.

– Når vi trener innkast handler det jo ikke bare om selve kastet, men også om bevegelser og pasninger. Mine treningsøvelser ligner på mange måter vanlige treningsøvelser.

Thomas Grønnemark og sjefen Jürgen Klopp.

Thomas Grønnemark og sjefen Jürgen Klopp.

Ser ikke på innkast i rekrutteringen

Grønnemark tror ikke Liverpool legger vekt på innkast når de driver spillerrekruttering.

– Det er ikke behov for det. Jeg kan på meget kort tid få en spiller til å gå fra å være en som er elendig på innkast, til å bli en spiller i verdensklasse på innkast, sier dansken selvsikkert.

– Det handler både om lengden på selve kastet, og om å forbedre forståelsen om hva som skjer rundt kastet. Det med å se rom og å skape rom sammen med lagkameratene.

Innkasttreneren forteller om et par kamper på rad denne sesongen hvor Liverpool har beholdt ballen etter samtlige innkast.

– Jeg vil ikke avsløre alt hva som skjer rundt innkastene i disse kampene, for jeg vil selvsagt ikke avsløre Liverpools hemmeligheter, og heller ikke mine egne hemmeligheter. Jeg blir spesielt glad når vi scorer etter et innkast, slik vi har gjort i de tre første kampene i Champions League denne sesongen.

– Det er en drøm som har gått i oppfyllelse for meg å få trene et lag som Liverpool, og det er helt vanvittig at jeg har fått være med på å trene dem i sesonger hvor de har vunnet både Champions League og Premier League.

Tidkrevende analysearbeid

Grønnemark får tilsendt en innkastvideo fra Liverpool FC etter hver eneste kamp. Denne analyserer han, og sender så analysen tilbake til Jürgen Klopp.

– Jeg analyserer både offensive og defensive innkast i hver eneste kamp. Det er et tidkrevende og møysommelig arbeid. Jeg analyserer et sted mellom 40 og 60 innkast i hver kamp, forteller han.

Grønnemark forteller at et sted mellom sju og et halvt og ti minutter av en fotballkamp går med til defensive innkast, og noe lignende til offensive innkast. Så 15–20 minutter av en kamp dreier seg om det som skjer rundt innkastsituasjoner.


– Mange tror at innkast er en liten del av en fotballkamp, men når vi vet at det er mellom 40 og 60 innkast i en kamp, skjønner vi at det som skjer rundt innkast, har større betydning enn det folk flest tror.

– Jeg analyserer absolutt alle Liverpools kamper, og det kan jeg gjøre hvor som helst i verden. Klopp bruker så disse analysene både i kampforberedelser og i selve treningsarbeidet. Jeg er spesielt opptatt av at vi beholder ballen i laget, og hva vi kan forbedre. Jeg lager en full analyse, og så lager jeg highlights som jeg sender til Jürgen.

I sommer var Grønnemark med på Liverpools treningsleir i Østerrike, og fikk da jobbe direkte med spillerne.

– De siste to sesongene har jeg hatt fem visitter hos Liverpool per sesong, og et besøk varer normalt i 3-4 dager. Men nå har jeg ikke vært på Liverpool-trening siden treningsleiren i Østerrike. Alt er blitt litt vanskeligere med slike treningsbesøk på grunn av koronapandemien.

– Umenneskelig høyt nivå

44-åringen tror at årets Premier League blir et langt jevnere rotterace enn det var forrige sesong.

– I januar eller februar vil vi nok få et mye klarere bilde av hvordan dette vil utvikle seg, men jeg tror det vil være 6-7 klubber som henger med i tetbildet. Dette er en spesiell sesong, der kampene spilles for tomme tribuner på grunn av koronapandemien, så man får ikke noe drahjelp fra publikum. Og vi må også ta med i beregningen at kampprogrammet er ekstra tett denne sesongen på grunn pandemien.

– Liverpool hadde en fantastisk sesong i fjor, og det er nesten umulig å bli så suverene igjen. Klarer laget å finne stabilitet og flyt, kan det likevel gå veien. Men det blir neppe en Premier League-vinner med like mange poeng som Liverpool sanket forrige sesong.

– Det blir en større belastning på spillerne denne sesongen, og da blir det fort mer ustabile prestasjoner både i Premier League og Champions League. Liverpool holdt et umenneskelig høyt nivå forrige sesong. Som alltid handler det om å være stabile.

– Langtidsskaden til Virgil van Dijk var selvsagt et skudd for baugen. Han er en av verdens beste forsvarsspillere, kanskje den beste, og har hatt stor innflytelse på Liverpools forsvarsspill. Med alle skadene på midtstoppere blir det fort et tungt ansvar på unge skuldre, til spillere som Rhys Williams og Nathaniel Phillips. Det krever også tid å spille inn spillere i sentrale roller. Det tette kampprogrammet gjør ikke dette enklere.

«Thomas Grønnemark-gruppen»

Så var det denne «Thomas Grønnemark-gruppen» i Champions League, da.

– Vi så hvilken innflytelse Thomas har hatt på Midtjylland da vi analyserte dem, og jeg tror han vil bli stolt når han hører at jeg sier det, sa Jürgen Klopp foran den første kampen mot danskene.

– Thomas er 100 prosent profesjonell, og jeg kommer ikke til å spørre ham om informasjon om de andre klubbene. Han vil heller ikke dele slik informasjon. Det er slik profesjonelle jobber. Han er en super fyr, som har hjulpet oss masse. Innkast er alltid viktige, kanskje viktigere for noen lag enn for andre, la Liverpool-manageren til.

Til The Kopite bekrefter Grønnemark at det var uaktuelt å dele informasjon om Midtjylland og Ajax med Klopp og Liverpool før gruppespillet.

– Som prinsipp leverer jeg ikke ut informasjon om andre klubber jeg jobber med. Vi konsentrerer oss om oss selv, og innkastene. Liverpool FC er den eneste klubben jeg deler annen informasjon med. Men ikke om lagene i Champions League-gruppen.

Mange ble overrasket over hvor godt Midtjylland holdt følge med Liverpool på Anfield, og Grønnemark mener det var to årsaker til dette.

– Det er to faktorer som jeg mener påvirket kampen og resultatet sterkt. For det første sparte Liverpool noen av sine beste spillere. Når du stiller med et halvt nytt lag, påvirker det kamputviklingen og samspillet. For det andre, jeg har trent Midtjylland i ti år, og vet at de er blant de dyktigste i Europa på analyse, datainnsamling og taktikk. Ut fra klubbens størrelse er de absolutt blant Europas ledende klubber på dette, og vil ha analysert seg frem til hvordan de skulle nøytralisere Liverpool.

Har du lyst til å ta en nærmere titt på noen av øvelsene som Grønnemark kjører når han trener Liverpool, så finner du fire av dem på denne nettsiden: https://thomasgronnemark.com/free/