Podcast:Klopp syntes «Disneyland for voksne» hørtes usexy ut, og takket nei til tilbudet fra Manchester United

Jürgen Klopp var en ettertraktet mann, og sa nei til flere klubber i England før han kom til Liverpool.

Søndag på St James’ Park fikk vi servert nok en mester-opptreden fra Jürgen Klopp. Hans «mentalitetsmonstre» ga ikke opp til tross for at de var i undertall og lå under 1-0. Smarte bytter, en mest sannsynlig forrykende pauseprat, og en uruguayaner med mye å bevise førte til 2-1-seier til Liverpool over Newcastle.

Liverpools supportere har fått oppleve vanvittig mye gøy de siste åtte årene med Klopp i førersetet. I oktober 2015 kom han til klubben med et mål om å gjøre tvilere til troende, men selv ikke han kan ha sett for seg de høydene Liverpool FC skulle nå – og da mener vi ikke bare borteseksjonen på St James’ Park.

Men historien kunne vært veldig, veldig annerledes, og vi kan takke dårlig/god – alt ettersom – timing for at Klopp endte opp på Merseyside.

I den nyeste episoden av podcast-serien «Historien om Jürgen Klopp» hører vi at Brendan Rodgers brått fikk sparken i Liverpool FC oktober 2015, etter et uavgjortresultat på Goodison Park. Arvtageren var allerede klar. Klopp hadde møtt med FSG den 1. oktober 2015. Han fløy til New York, der han møtte John W. Henry, Michael Gordon og Tom Werner. Men det var ikke gitt at Klopp skulle havne i Liverpool.

Disneyland for voksne

I 2013 hadde Alex Ferguson tatt kontakt med sin ønskede arvtager – Klopp. Det var april 2013 og Fergusons 27 år lange tid som United-manager gikk mot slutten.

I følge Klopp var det en kort samtale, og han ble svært stolt over å ha blitt kontaktet, men han kunne ikke dra fra Borussia Dortmund akkurat da.

Ett år senere ble det klart at David Moyes, som faktisk hadde tatt jobben på Old Trafford, ikke var egnet. Etter bare én sesong fikk han sparken, og nok en gang vendte United-leiren seg mot Klopp.

Denne gangen var det daglig leder Ed Woodward som reiste til Tyskland og la frem et veldig lukrativt tilbud. I salgspitchen hadde han fremstilt Old Trafford som «Disneyland for voksne». Det var en pitch som ikke akkurat traff hjertet til Klopp, som syntes det hele var litt usexy, ifølge boka «Bring the Noise».

Han var likevel ikke helt uinteressert. At fremtiden hans lå i engelsk fotball, mistenkte nok de fleste. I et intervju med The Guardian i 2013 fortalte han som sin forkjærlighet for engelsk fotball.

– Jeg liker det vi i Tyskland kaller engelsk fotball: en regnfull dag, tung bane, alle er skitne i fjeset og når man drar hjem er man så sliten at man ikke kan spille på fire uker.

Men nok en gang var ikke timingen helt riktig – Klopp hadde nettopp forlenget kontrakten med Borussia Dortmund til å vare helt til 2018, og han følte at han hadde mer å gjøre på Signal Iduna Park.

Det var så mange spekulasjoner rundt Klopp til Manchester United at han måtte komme med en offisiell uttalelse for å avskrive ryktene.

«Manchester United er en flott klubb og jeg føler en tilknytning til deres flotte fans. Men min forpliktelse til Borussia Dortmund og deres folk er ubrytelig», sa Klopp via The Guardian.

Likevel stoppet ikke jakten på å lokke Klopp vekk fra Dortmund og til England. Manchester City tok kontakt noen måneder senere, før Tottenham kom på banen. Begge fikk nei.

PÅ PLASS: Men kunne havnet andre steder. Jürgen Klopp og Ian Ayre, dagen førstnevne ble presentert som ny manager.

PÅ PLASS: Men kunne havnet andre steder. Jürgen Klopp og Ian Ayre, dagen førstnevne ble presentert som ny manager.

Lærte seg engelsk i det skjulte

Personer rundt ham i Tyskland mistenker at han hadde forberedt seg i det skjulte. I boka «Bring The Noise» av Raphael Honigstein forteller Borussia Dortmunds daglige leder Hans-Joachim Watzke at «det var tydelig at han ikke ville gå til noen andre klubber i Tyskland etter Borussia, det kunne han bare ikke. Han sa alltid at han ikke hadde lært seg engelsk, men jeg er ganske sikker på at han hadde øvd litt. Det merket jeg. For meg var det åpenbart at han ville gå til Premier League. Det var hans spill.»

Da det raknet i Borussia Dortmund (hør om det i del én av «Historien om Jürgen Klopp») ville han ta en lengre pause fra fotballen, men så kom telefonen fra Ian Ayre – Liverpools daglige leder. Ifølge Christian Heidel, som jobbet tett med Klopp i Mainz 05, var det kun Liverpool som kunne friste han på den tiden.

«Han hadde alltid ønsket seg den jobben. Han likte den emosjonelle dimensjonen ved jobben. Jeg tror ikke han kunne gått til en klubb som Manchester City eller lignende, selv om de virkelig ville ha han», fortalte Heidel til Honigstein.

35 000 Liverpool-supportere med på FlightRadar og et privatfly fra Tyskland til John Lennon Airport. Den 8. oktober ble Jürgen Klopp presentert som Liverpool FCs nye manager, og resten er som kjent historie. En historie du kan høre her:

– Han var enda mer energisk på sidelinjen på den tiden

– Han var enda mer energisk på sidelinjen på den tiden

Jürgen Klopp bergtok tidligere lagkamerater og supportere da han gikk fra spiller til trener i Mainz 05.

Podcast 24.aug 2023 12:55