Cavern Club i trøbbel

Koronavirusets herjinger har ført til tomme konsertscener og nå ser fremtiden mørk ut for en av verdens mest kjente klubber.

19. aug 2020 kl 09.36Mari Lunde@mareylunde

– Det er en ikonisk bygning i en ikonisk gate. Det bankende hjertet til byens Beatles-turisme, sier Peter Hooton fra bandet The Farm, og som er styreleder for Beatles Legacy Group.

Han snakker naturligvis om verdensberømte Cavern Club, den feststemte svettestua under bakken i Mathew Street, som tiltrekker seg både turister og lokale som er glade i live-musikk, spesielt fra The Beatles. Nå er konsertscenen i trøbbel.

–  En tordenstorm

– Vi tok en avgjørelse for noen år siden om å holde så mye penger som mulig i banken så vi skulle være forberedt på en regnværsdag, men vi forventet ikke en tordenstorm, fortalte en av Cavern Clubs eiere, Bill Heckle, til Liverpool Echo tidligere i uken.

Etter at dørene ble stengt den 18. mars har de tapt anslagsvis £30 000 i uka. Nylig måtte 20 ansatte takke for seg og de forventer at flere må miste arbeidsplassen sin i kjelleren i Mathew Street.

Nå håper de på hjelp fra myndighetene i form av Culture Recovery Fund, et stipend som kan bevilges til kulturinstitusjoner som hadde en sunn og stabil økonomi frem til pandemien.

Liverpools borgermester, Joe Anderson, har også uttrykt bekymring for Cavern Clubs fremtid, og håper at regjeringen vil innvilge stipendet.

– At verdensberømte Cavern kan måtte lukke dørene for alltid på grunn av Covid-19 burde gjøre at regjeringen skjønner hvor mye vår enormt verdsatte musikkindustri er i fare.

– Å miste en nasjonal juvel som The Cavern er et fryktelig scenario for alle berørte, det være seg Beatles-fans, musikkelskere og fremfor alt de som har klubben som sitt levebrød.

– Byrådet i Liverpool gjør alt for å hjelpe scenene våre, men det er begrenset hvor mye vi kan, siden vi er under økonomisk press for å støtte de mest sårbare i samfunnet.

For de som hadde gledet seg til International Beatleweek er det dog ikke bare dårlige nyheter. Cavern skal nemlig arrangere en virtuell Beatleweek fra og med den 27 august. Dørene vil åpnes for et redusert antall gjester, men det blir ikke noe liveband på scenen. I stedet vil det være forhåndsinnspilte opptredener på storskjerm, og fans kan følge festivalen virtuelt.

– International Beatleweek er årets høydepunkt for mange av våre trofaste besøkende fra hele verden, og derfor kunne vi ikke la dette året gå uten å markere det på en måte. Det blir naturligvis veldig annerledes, med sosial distansering og andre sikkerhetstiltak, men vi er sikre på at Caverns stemningsfulle ånd vil fortsette når vi bringer fans sammen igjen for å feire musikken til The Fab Four – trygt, og på avstand, sier Heckle.

«Cut out the bloody rock ’n roll»

Dørene ned til Cavern Club åpnet først i 1957 som en jazz-klubb, inspirert av Le Caveau de la Huchette i Paris. Under andre verdenskrig hadde kjellerlokalet blitt brukt som tilfluktsrom.

1962: The Beatles – med Pete Best på trommer – under en opptreden på Cavern Club i 1962.

1962: The Beatles – med Pete Best på trommer – under en opptreden på Cavern Club i 1962.

Første gang en Beatle sto på scenen var 7. august 1957, da The Quarry Men Skiffle Group med John Lennon opptrådte. Rockemusikk var ikke tillatt i hula på den tiden, men en opprørsk og ung Lennon valgte likevel å spille «Don’t Be Cruel» av Elvis Presley, og tvang bandkollegaene til å bli med. Halvveis gjennom låta kom klubbens eier, Alan Sytner, gjennom folkemengden og ga Lennon en lapp hvor det stod «Cut out the bloody rock ’n roll».

Noen måneder senere ble Paul McCartney medlem av bandet, og han fikk sin Cavern-debut i januar 1958.

The Beatles sto første gang på plakaten i februar 1961. Det ble det første av totalt 292 opptredener mellom 1961 og 1963. 3. august 1963 spilte de der for siste gang. Det var en måned etter at «She Loves You» hadde kommet ut, og et halvt år før den første turneen i USA. Beatlemania hadde for alvor fått fotfeste i Storbritannia og Cavern Club hadde blitt alt for liten.

I 1973 ble lokalene til The Cavern kjøpt opp av British Rail som bygget ut Merseyrail-nettverket. Men hula ble liggende ubrukt. Åtte år senere ble det lagt planer om å grave ut de nedgravde restene etter den ikoniske nattklubben som skulle restaureres, men det viste seg å være uforsvarlig av strukturelle årsaker.

I stedet ble en «helt ny» klubb bygget, men som dekker 70% av det originale Cavern-fottrykket og er like marinert i live-musikk med ca 40 liveband på scenen hver uke. Paul McCartney spilte der i 1999. Oasis, Arctic Monkeys og Adele er også blant en enormt lang liste navn som har opptrådd på den berømte scenen.