Området hvor hus ble solgt for ett pund har gitt oss noen av Liverpools beste spillere

Ringo Starr og Robbie Fowlers barndomsgater var preget av fattigdom og sosial uro.

Like sør for Liverpool sentrum finner du Toxteth. Bydelen er kjent for fattigdom, kriminalitet – og for å ha gitt oss noen av byens flotteste fotballspillere. Robbie Fowler, Ian Callaghan, Howard Gayle, Evertons Victor Anichebe og __ og Englands Nikita Parris. Og en av Liverpool FCs mest spennende unggutter.

– Å vokse opp i Toxteth har gjort meg til den spilleren jeg er i dag, fortalte Curtis Jones til The Independent i oktober 2019.

– Jeg vokste opp sånn som mange scousere gjør, som en gateunge, uten de beste fasilitetene, som bare måtte gjøre det beste ut av det jeg har.

– Toxteth har gjort meg selvsikker, modig, og målrettet. Jeg tror mange supportere kommer fra samme bakgrunn. Når jeg ser folk fra samme område er de alltid så glade på mine vegne.

Det er mange «gateunger» i de mange rekkehusene som rammer inn gatene nord og sør for Princes Avenue. Hvis du vandrer gjennom bydelen vil du garantert se noen barn som spiller fotball eller basket mellom parkerte biler, foran falleferdige, forlatte hus.

BASKET: To unge gutter spiller basket i Ducie Street.

BASKET: To unge gutter spiller basket i Ducie Street.

Toxteth er en del av byrådsavdelingen Princes Park, som kan skilte med høyest andel barn som lever i fattigdom i hele området. I 2015 var tallet 47.4% av barna i området, som er skyhøyt sammenlignet både med hele Liverpool-regionen (27.7%) og hele England (16.8%).

Bydelen er kjent for et stort mangfold i befolkningen og over halvparten av innbyggerne har BME-bakgrunn (Black and Minority Ethnic).

Opptøyer på 80-tallet

Bebyggelsen i Toxeth startet på 1700-tallet, og husene ble reist for å gi losji til arbeidere som kom til Liverpool i kjølvannet av den industrielle revolusjonen og Liverpools status som havneby.

På denne tiden ble Welsh Streets bygget, som huset innvandrere fra Wales, og hvor ca hundre år senere Ringo Starr skulle vokse opp, nærmere bestemt i Madryn Street.

RINGOS HJEM: Dette er barndomshjemmet til Ringo Starr.

RINGOS HJEM: Dette er barndomshjemmet til Ringo Starr.

Flere av gatene ble tatt over av investorer på 60-tallet, med lite stolthet og minimal interesse for å ivareta husene. Standarden falt.

Havnebyen Liverpools glansdager var over. Arbeidsledighet preget byen og spesielt Toxteth ble hardt rammet.

WELSH STREETS: Et bilde viser husene i Welsh Streets klare til å rives i 2014. Finansieringen uteble, og husene ble noen år senere pusset opp og bebodd.

WELSH STREETS: Et bilde viser husene i Welsh Streets klare til å rives i 2014. Finansieringen uteble, og husene ble noen år senere pusset opp og bebodd.

I 1981 brøt det ut opptøyer i Toxteth hvor fortsatt store deler av byens minoritetsbefolkning bodde. I årene som ledet opp til opptøyene hadde unge, svarte menn vært ofre for en heksejakt fra Merseysides politistyrker. De unge mennene ble stadig stoppet og ransaket av politiet, helt uprovosert. Da Leroy Alphonse Cooper ble arrestert på voldelig vis den 3. juli 1981 foran tilskuere, nådde situasjonen kokepunktet.

Politi og ungdommer barket sammen i gatene, og molotovcocktail og steiner ble slengt veggimellom. Melkebiler ble satt fyr på og sendt mot politiet. Opptøyene varte i ni dager. 468 politimenn ble skadet, 500 mennesker ble arrestert og minst 70 bygninger ble så brannskadet at de måtte rives.

KLARE TIL KAMP: Ungdommer i  Toxteth i juli 1981, klare til gatekamper mot politiet.

KLARE TIL KAMP: Ungdommer i Toxteth i juli 1981, klare til gatekamper mot politiet.

Én mann ble drept i opptøyene. Det var den 23 år gamle David Moore som ble påkjørt av en politibil som kjørte inn i folkemengden for å bryte den opp.

Myndighetene anerkjente at opptøyene var et resultat av det sosialt problem grunnet i arbeidsledighet, fattigdom og diskriminering. Michael Heseltine ble gjort til «Minister of Merseyside» og startet en rekke initiativer for å rette opp i den sosiale uroen. Konservative Heseltine kjempet Liverpools sak i parlamentet i en tid da innbyggerne følte myndighetene hadde snudd ryggen til byen.

I FLAMMER: En politimann står vakt i Lodge Lane under opptøyene i 1981.

I FLAMMER: En politimann står vakt i Lodge Lane under opptøyene i 1981.

Da Toxteths innbyggere hadde kostet knust glass vekk fra asfalten og brente biler og hus ble fjernet, var det mange som hadde fått nok. Flere og flere hus ble stående tomme og falleferdige, og naturen tok over.

Men på 2000-tallet har ting fått en liten opptur.

Solgte hus for ett pund

Ting er langt ifra perfekt i Toxteth den dag i dag, men innbyggerne gjør sitt for å fornye lokalsamfunnet. Det beste eksemplet på det ser man i «Granby four streets».

GRANBY FOUR STREETS: De fargerike gatene i Granby Four Streets og myndighetens £1-program har løftet denne delen av Toxteth.

GRANBY FOUR STREETS: De fargerike gatene i Granby Four Streets og myndighetens £1-program har løftet denne delen av Toxteth.

Granby Street var på sin tid hjemmet til et av de første multikulturelle nabolagene i hele England. I etterkrigstiden skal området ha bugnet av liv, blant annet med butikker som solgte krydder og andre varer man enda ikke kunne få kjøpt på de vanlige supermarkedene. I boka «Dropping Anchor, Setting Sail» forteller en tidligere beboer om livet i Granby Street 30 år før opptøyene. «Granby Street var et tilfluktsted for jovialitet, musikk, livlighet, hyggelige mennesker. Det var et kosmpolotsisk område av herlighet. Det var et tett fellesskap. Det var et møtested. Det var ryggraden i Liverpool 8: Granby Street.»

Men etter opptøyene i 1981 flyttet både butikker og mange innbyggere ut av området. På slutten av 80-tallet bodde rundt 40 000 svarte beboere i området med en levestandard som ble omtalt som «det verste i hele landet». På det verste hadde en lang gate bare åtte av 68 hus bebodde.

De fleste nabogatene ble revet etter opptøyene, men fire av de gamle gatene overlevde. Der har både kommunen og innbyggerne selv rullet opp ermene og innført forskjellige tiltak for å få liv tilbake i rekkene.

I 2013 innførte Liverpool City Council en ordning hvor man kunne kjøpe et hus for £1, som tilsvarer ca 11 norske kroner etter dagens kurs. Kjøper forpliktet seg til å investere minst £50 000 i oppussing av huset for å ta det til akseptabel levestandard. Nå har de forlatte husene stort sett blitt bebodd, og de som står tomme, har fått noen kunstneriske malestrøk.

Den første lørdagen hver måned arrangeres Granby Street Markets, en av byens mest populære og vibrerende markeder.

BEBODD: Innbyggerne spiller på lag med naturen og gatene i Granby har blitt riktig så koselige.

BEBODD: Innbyggerne spiller på lag med naturen og gatene i Granby har blitt riktig så koselige.

Nikes engasjement i Toxteth

Noen i Nike har gjort hjemmeleksa si. Da de nye draktene med den nye leverandøren ble annonsert, var de kjapt ute med en ekstremt scouse promoteringsvideo som har blitt veldig, veldig godt mottatt av de lokale. Det skal godt gjøres, for scouserne er kresne. De syntes ikke den var litt wool engang.

I tillegg til en godt gjennomført promo, har det amerikanske sportsmerket også forpliktet seg til et prosjekt på grasrotnivå, midt i tykkeste Toxteth. Der skal de samarbeide med den lokale fotballklubben Kingsley United, og The Anfield Wrap, og sammen skal de tilby trening, veiledning og ledermuligheter for barn og ungdom i Liverpool. Fokuset skal være på å dyrke talentet blant ungdom med minoritetsbakgrunn, og på å lansere et nytt damelag.

– Kingsley United er ikke bare et lokalt fotballag, noen ganger er klubben en avgjørende retning for å gå den riktig eller gal vei, forteller trener Earl Jenkins til Liverpool Echo. Han valgte å involvere seg med klubben da han kunne se at fotballen hjalp å holde barn vekk fra gata.

– Det er en stor mangel på BAME-trenere i fotballen, og dette vil gjøre det mulig for trenere å nå Level 1, 2 og 3.

– Jeg tror Nike har et ekte engasjement for byen og de er ganske dristige og modige i det de vil gjøre her.

Liverpool Echo snakket også med moren til en ung jente som spiller for guttelaget, som er glad for at det endelig er en mulighet for jenter.

– Et godt jentelag ville vært massivt – det må fremmes meg, og det er spillere fra Liverpool som Nikita Parris som man kan se opp til. Det er jenter der ute som spiller i gata med guttene men det er ingenting som frister dem til å bli med på et lag, så denne påvirkningen kan være enorm.