UNESCO fjerner Liverpool fra listen over verdensarvsteder

Liverpool blir strøket fra UNESCOs liste over verdensarvsteder da havneområdet har «mistet for mye av karakteristikken» som ga byen statusen i 2004.

21. jul 2021 kl 18.00Mari Lunde@mareylunde

Ifølge UNESCO har en årelang utvikling og modernisering av Liverpools historiske havneområder hvisket vekk karakteristikker som plasserte dem på deres verdensarvliste i 2004.

Ga beskyttelse og finansiering

Området som regnes som «Liverpool waterfront» strekker seg fra Albert Dock, gjennom Pier Head og opp til Stanley Dock, og innover mot Ropewalks-området.

Da byen søkte om å bli inkludert i 2004 la de vekt på byens maritime historie og status som handelsport da Storbritannia var på høyden som global stormakt.

Statusen gir historiske områder tilgang til bevaringsfinansiering fra FN og beskyttelse under Geneve-konvensjonen hvis det skulle bryte ut krig. Og man skal ikke undervurdere den økte oppmerksomheten et sted får ved å være inkludert på Unescos liste.

«Byen har mistet karakteristikken»

Liverpool har vært truet med å miste statusen siden 2012 da det først ble advart mot videre utvikling av byens vannfront. Advarselen kom etter at byrådet godkjente planene om utbygging av de nordlige havneområdene verdt 5,5 milliarder pund. Etter at Everton fikk byggeplanene til sin nye stadion i Bramley Moore Docks godkjent uttrykket UNESCO enda større bekymring.

ALBERT DOCK: På historiske Albert Dock finner man gamle havnebygg, nye restauranter og båter i skjønn forening.

ALBERT DOCK: På historiske Albert Dock finner man gamle havnebygg, nye restauranter og båter i skjønn forening.

Ifølge UNESCO har området mistet mye av karakteristikken som gjorde at de fikk statusen i utgangspunktet. Liverpool blir bare det tredje stedet på nærmere 50 år som mister sin plass på lista.

Avgjørelsen ble tatt gjennom en stemmeavgivning på et møte i Kina onsdag, hvor Norge var blant landene som stemte for at statusen skulle tas vekk.

– Jeg er veldig skuffet og bekymret over denne avgjørelsen, som kommer et tiår etter forrige gang UNESCO besøkte byen for å se den med egne øyne, sa ordfører Joanne Anderson.

– Liverpools vannfront har aldri vært i bedre befatning og har hatt godt av at hundrevis av millioner har blitt investert i de vernede bygningene.

– Jeg synes det er uforståelig at UNESCO heller vil ha Bramley Moore Dock som en falleferdig ødemark fremfor et positivt tilskudd til byens fremtid og byens innbyggere, sa Anderson, med henvisning til Evertons stadion som er forespeilet å stå ferdig i 2024.

Dermed er Liverpool ute av det gode selskap, med monumenter som Taj Mahal og Den kinesiske mur.

Byen var én av 32 steder i Storbritannia som hadde statusen. Norge har åtte steder på lista, blant annet Bryggen i Bergen og Røros.