Enkel innreise og test-trøbbel – slik gikk reisen til England

Etter nesten tre uker på ferie i Norge, var det på tide å vende tilbake til Liverpool i tide til sesongstart. Slik gikk reisen min inn til England.

Norsk sommer var over og i forrige uke vendte jeg nesen tilbake til mitt hjem på Merseyside. Dette var min opplevelse av reisen, regler og testing.

Reglene

Jeg er fullvaksinert i England og dermed var innreisen relativt enkel, men det er den for alle reisende som kommer direkte fra Norge akkurat nå. Norge er nemlig grønt, og dermed er det ingen karantenekrav, selv ikke for uvaksinerte.

Ikke mer enn 72 timer før ankomst England måtte jeg ta en PCR eller antigen-test, og ha attest på at denne var negativ. Denne tok jeg på Dr Dropin, men det finnes billigere alternativer.

I tillegg måtte jeg fylle inn et innreiseskjema. En Day 2-test måtte forhåndsbestilles, og man får et unikt referansenummer på dette som man trenger for å fullføre innreiseskjemaet. Ergo, man slipper ikke inn i landet uten bevis på at Day 2 eller Day 2 and Day 8-test er bestilt.

Dette gikk ikke som det skulle for min del, men mer om det senere. La oss starte på Gardermoen.

Gardermoen og Kastrup

Med unntak av en overtrøtt toåring i reisefølget, gikk selve reisen helt problemfritt. Det var nesten litt for enkelt.

Turen gikk via København, og SK1461 var Gardermoens føste fly i lufta den morgenen klokken 06.00. Vi ble anbefalt å være på plass to timer før avgang, men det føltes for brutalt for en toåring så vi satset på at halvannen time skulle være nok.

Det var det.

Innreise fra et grønt land som Norge betyr at man må gjøre følgende:

  • Ta en PCR eller antigen/hurtigtest tre dager før ankomst England eller senere, og resultatet må være negativt. Når du kommer til flyplassen må du ha bevis på det negative resultatet, helst på engelsk.
  • Forhåndsbestille en Day 2-test til å tas etter ankomst i England
  • Fylle inn et «Passenger locator form»

Reiser man med en mellomlanding gjelder andre regler. Les på engelske myndigheters side, eller vår forklaring her.

Hvis du ikke er vaksinert, må du sitte i karantene ved retur til Norge og ta test før og etter ankomst. England er nemlig fargelagt «mørkerødt» av norske myndigheter. Er du vaksinert eller har grønt vaksinepass etter f.eks gjennomgått sykdom, slipper du karantene ved retur til Norge. 

I innsjekken på Gardermoen måtte vi vente i ca ti minutter før det ble vår tur. Damen i skranken ville se pass, innreiseskjema og bevis på negativ korona-test. Hun ville se at jeg hadde bestilt Day 2 and Day 8-tester, men da jeg fortalte at jeg var fullvaksinert, gikk det greit. Som fullvaksinert trenger man bare Day 2-test – men det samme gjelder for uvaksinerte eller de som bare har fått én dose, nå som Norge er grønt.

Sikkerhetskontrollen hadde kort kø, og vipps var vi gjennom, ved gaten, og ombord en Airbus A320.

Vi fløy via Kastrup, hvor vi hadde en drøy time før neste fly gikk. Det var en mellomlanding jeg hadde fryktet på forhånd da jeg har hørt noen skrekkhistorier om passkontrollen i Danmark, men det var bare to reisende foran oss i køen.

Igjen, svisj, gjennom. Måtte ikke ta av meg munnbindet engang.

På andre siden av passkontrollen – altså for å komme inn i Danmark og Schengen – var køen lang. Skal man reise andre veien kan det altså være lurt å ha god tid.

På Kastrup møtte jeg en bekjent, John Arvid Isaksen, som som vanlig reiste over til de første to ligarundene. Det var nesten litt rørende, å se at fotballtrafikken har sakte startet opp igjen. Det føltes som gamledager.

Manchester Airport

Siste etappe gikk også problemfritt, og en halvtime før planlagt ankomsttid landet tre hjul på asfalten i Manchester.

Manchester Airport var helt dødt. Nesten skummelt.

Det var et lite CRJ900-fly vi fløy inn med fra København, og ikke mange passasjerene. Toåringen og jeg utgjorde bakerste tropp, og da vi kom frem til passkontrollen var det ingen kø foran oss.

Mannen i passkontrollen var ikke interessert i å se dokumentmappa mi – innreiseregistrering var nemlig allerede linket til passet, og det negative testresultatet spurte han aldri etter. Da vi kom ned til bagasjebåndet, var det allerede “last bag on belt”. Før vi visste ordet av det, var vi hjemme igjen på Merseyside.

Jeg gruet meg i mange dager i forveien, men det er en av de enkleste reisene til England jeg noen gang har hatt. Aldri har jeg kommet meg gjennom og ut av Manchester Airport kjappere.

TOM FLYPLASS: Kofferten var på bagasjebåndet før vi kom gjennom passkontrollen. Manchester Airport var helt tomt.

TOM FLYPLASS: Kofferten var på bagasjebåndet før vi kom gjennom passkontrollen. Manchester Airport var helt tomt.

Day 2-problemer

Da jeg kom til Liverpool hadde ikke Day 2-hjemmetesten min fra Expert Medicals – det billigste alternativet på listen over myndighetenes godkjente aktører – kommet. Jeg ventet tålmodig, men begynte å ane ugler i mosen da den fortsatt ikke hadde dukket opp den neste dagen.

Jeg ringte 119 – NHS sin koronatelefon. Der fikk jeg beskjed om at jeg måtte bestille en ny. Disse testene er det jeg finner mest komplisert og ikke minst provoserende ved hele reisesituasjonen – jeg er langt ifra den eneste som har opplevd at forhåndsbestilte tester ikke har dukket opp. Andre har opplevd at testene har kommet, men man har aldri fått svar på dem.

RANDOX: I Chavasse Park finner man en teststasjon fra Randox som man kan bruke for Day 2-test.

RANDOX: I Chavasse Park finner man en teststasjon fra Randox som man kan bruke for Day 2-test.

Derfor vil jeg anbefale alle som reiser over å bestille test på en klinikk i stedet for hjemmetest. Det er kanskje litt dyrere, men det er en liten pris å betale for bekymringsfri reise. Å ikke ta Day 2-test er nemlig straffbart – men når det er sagt, i skrivende stund er jeg på dag åtte og det var først i dag testen min ble registrert. Ingen har dukket opp på døra for å ta meg av den grunn.

Randox i Chavasse Park tilbyr disse testene, det samme gjør flyplassen i Liverpool og flyplassen i Manchester. Man kan faktisk ta test så fort man lander så er man ferdig med det – det er nemlig ikke sånn at man må vente to dager for å få tatt testen – med Day 2 mener de at testen må være tatt før Day 2. Og varer reisen din kortere enn to dager? Da trenger du ikke å ta selve testen, men den må være booket og betalt for at du skal kunne fylle inn innreiseskjemaet på forhånd.

Min konklusjon etter tur/retur England-Norge den siste måneden er at så lenge man har satt seg inn i reglene – som ikke er så alt for kompliserte lengre, spesielt etter at Norge ble grønt – kan man forvente en myk landing i Manchester. Fotballtur er absolutt mulig akkurat nå.